Kako lahko pomagam?

V današnjem času velikokrat naletimo na ljudi, ki potrebujejo pomoč. Velikokrat gre za denarna ter posledično materialna pomanjkanja, ki so največkrat posledica bolezni, naravnih nesreč ali pa sedanje ekonomske in gospodarske situacije.

Marsikdo med nami si je že zastavil vprašanje, kako bi lahko takšnim ljudem pomagal. Seveda takoj pomislimo na denarno pomoč, ki se največkrat zbira kar preko telefonskih sporočil oziroma nakazil na transakcijski račun, a marsikdo je do takšnih postopkov skeptičen, saj se ne ve točno kam ta denar gre in ali ga resnično prejme oseba, ki pomoč potrebuje. Zato je v nadaljevanju navedenih nekaj primerov o tem, kako še lahko osrečimo ljudi v stiski ter jim malce olajšamo življenje. 

 

pomoc

 

otrok

Eden najbolj preprostih načinov kako nekomu polepšati dan je zagotovo nasmeh. Če pa dodamo še prijazen pozdrav, smo zagotovo v sočloveku vzbudili pozitivna čustva in mu tako mogoče celo prekinili tok negativnih misli. Naslednji način pomoči je pogovor. Ko pozorno poslušamo sogovornika govoriti o težavah, ki ga pestijo in spravljajo v obup, mu omogočimo da si na ta način olajša dušo in spravi iz sebe vse kar ga obremenjuje. Ko zaključi, mu z mirnim glasom podamo nekaj nasvetov o tem, kako lahko reši težave oziroma kako lahko na njih gleda z malce več optimizma. Ob koncu pogovora se bosta oba počutila bolje. Vi, ker ste nekomu pomagali in ste dobili občutek, da ste naredili nekaj dobrega, ter sogovornik, ker je dobil nove moči za premagovanje težav in bo dan nadaljeval z občutkom, da ni sam. Še več pa boste dosegli, če boste sočloveka spravili v smeh.

Naslednji korak, ki ga lahko naredi vsak, ki želi pomagati drugim je, da podari stvari, ki jih več ne potrebuje, doma v kleti, na podstrešju ali pod posteljo pa le nabirajo prah ter so v napoto. Tako lahko z malce truda pospravite dom in podarite igrače, obleke, knjige, učbenike, pohištvo, kuhinjske aparate, elektronske naprave, posodo ter ostale materialne stvari nekomu, ki jih potrebuje bolj kot vi. Če pa imate malce več časa, lahko k takšni akciji povabite še sorodnike, prijatelje, sosede, sodelavce in znance ter tako skupaj storite nekaj dobrega zase ter pomoči potrebnim ljudem.

Če želite ljudem, ki potrebujejo pomoč posvetiti več časa, se lahko v domačem kraju ali soseski pozanimate ali kdo, ki živi blizu vas potrebuje pomoč. Tako lahko pomagate ostareli sosedi pri vsakdanjih opravilih kot so nakupovanje hrane ter čiščenje stanovanja in ji tako omogočite, da se ne počuti osamljeno, ali pa pomagate osnovnošolcu ali dijaku pri učenju ter razumevanju šolske snovi. V bližnjem vrtcu prav tako lahko povprašate ali potrebujejo kakšno pomoč pri delu z otroki, v svojem zdravstvenem domu in bolnišnici se lahko pozanimate ali imajo možnost, da kot prostovoljec delate pri njih in tako delate družbo obolelim ali pa se obrnete na kakšen zdravstveni zavod in pomagate ljudem s posebnimi potrebami. V zadnjem času se je povečalo tudi zanimanje za prostovoljno gasilstvo, zato se lahko odločite tudi za to možnost, če vas ne motijo težka fizična dela . 

Kot vidite je možnosti nešteto. Pomaga lahko vsak, če le želi, si vzame čas in od govorjenja preide k dejanjem. Vsakdo od nas lahko drugim ponudi veliko, celo več kot si moremo predstavljati. Tako se bolje počutimo, osrečimo sočloveka in mu vlivamo upanje za boljši jutri.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*