Zobozdravstvo je velik “biznis”. Kako najti dobrega zobozdravnika?

So slovenski zobozdravniki dragi? Večina bi vas verjetno mirno odgovorila z »da«. A biti drag je relativno, saj to kar je za nekoga drago, ni nujno, da je tudi za koga drugega. Kljub temu pa se je v precejšen del slovenske javnosti v zadnjih letih v podzavest naselilo prepričanje, da so slovenski zobozdravniki dragi. Pri nas še vedno namreč prevladuje prepričanje, da bo vse stroške zdravljenja povrnila zavarovalnica, čemur pa žal že dolgo ni tako. Ne pri nas in ne po svetu.

zobozdravstvo zobar

Zobozdravstvene storitve (razen nekaterih) so pacientom praviloma dostopne na dva načina – preko javnega ali zasebnega zobozdravstva. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, dejstvo pa je, da je javna zdravstvena blagajna iz leta v leto bolj prazna, zaradi česar je vse več pacientov primoranih iskati samoplačniške rešitve.

Visoka doplačila in dolge čakalne dobe

Slovenski zobozdravstveni sistem  je bil zastavljen s ciljem široke dostopnosti javnega zobozdravstva ob relativno močni podpori zasebnega, ki je lahko povsem ločeno ali pa v obliki koncesije kombinirano z javnim. Z razvojem zasebnega zdravstvenega sektorja se je na trgu pojavilo vse več zobozdravnikov zasebnikov, ki naj bi zvišali učinkovitost in kakovost zobozdravstvenega sistema. Mnogi med njimi so se pridružili t. i. sistemu koncesij, veznim mostom med zasebnim in javnim zdravstvom. Žal pa ima ta most veliko razpok.

Srž težav se, kakor v drugih sferah, tudi v javnem zobozdravstvu nahaja v finančnih sredstvih, namenjenih financiranju zobozdravstvenih storitev. Ta sredstva zagotavljamo vsi, ki v javno blagajno kakorkoli prispevamo svoj delež. Odgovornost za ravnanje s temi sredstvi pa je položena v roke politike – Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). In kjer je vmešana politika, se vse zameštra. Omenjene ustanove zagotovo nosijo del krivde za neoptimalno stanje v javnem zobozdravstvu, ki se med drugim kaže tudi v dolgih čakalnih dobah, zaradi česar se vse več pacientov odloči za zmanjšanje dela svojih prihrankov in si nabavi dragocene nove zobe kar iz svojega žepa.

Zobozdravstvene storitve so posameznikom z gotovino na voljo v zelo kratkem času, medtem ko so tistim, ki želijo pri koncesionarju opraviti isto storitev po javni poti, dodeljene  nerazumno dolge čakalne dobe. Večino stroškov, denimo nadomeščanja izpadlih zob ali nepravočasno pozdravljenih ortodontskih nepravilnosti zavarovalnice ne krijejo. Stroške nosimo sami. Dolge čakalne vrste za tiste storitve, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, precej visoke cene samoplačniških storitev ter nepregleden trg zobozdravnikov, oralnih kirurgov in ortodontov doma in po svetu mnoge pahnejo v slabo voljo. Vse to in še mnogi drugi razlogi se na koncu odražajo v vse večji luknji v zdravstveni blagajni, zaradi česar smo pacienti prisiljeni v vse višja doplačila ali plačila samoplačniških storitev.

Ali veste, da se cene enakih zobozdravstvenih storitev precej razlikujejo?

Problemi javnega zobozdravstva se nas dotaknejo zelo različno – ene bolj, druge manj. V prvi vrsti od našega finančnega položaja, dalje pa tudi od izbire »dobrega« osebnega zobozdravnika. Ta je lahko zasebnik s koncesijo ali brez ali pa je celo zaposlen v zdravstvenem domu. Dejstvo je, da bo vsak od nas slej kot prej potreboval tudi takšne samoplačniške zobozdravstvene storitve, za katere bo moral seči globlje v žep. Ker verjamemo, da se nas velika večina trudi ravnati racionalno in za svoj denar dobiti čim več, bi si želeli verjeti, da ravnamo tako tudi pri izbiri zobozdravnika, ortodonta, oralnega kirurga.

Pa smo res racionalni? Vprašajte se, kaj vse vas zanima, ko se odločate za nakup novega televizorja, računalnika, pralnega stroja ali recimo smuči. Večina racionalnih posameznikov pred nakupom omenjenih izdelkov preveri cene pri različnih ponudnikih, da o tem, da že mesec dni prej študiramo vse mogoče lastnosti in karakteristike raznih tehničnih naprav, niti ne govorimo. Sedaj pa razmislite o nakupu zobozdravstvene storitve. Koliko poizvedovanj ste opravili preden ste se odločili s čim in kje nadomestiti izgubljen zob? Ste vedeli, da obstaja veliko vrst nadomestkov, med njimi npr. implantantov, katerih cene so lahko različne tudi za 100 %?

zobozdravstvo implantatDejstvo je, da se cene med zobozdravniki, posameznimi storitvami in materiali, ki jih ti uporabljajo, precej razlikujejo. Tako v Sloveniji kot v Evropi in po svetu. Poglejmo primer vstavitve zobnega vsadka oziroma implantata. Implantologija se je v zadnjih letih razvila v enega bolj razvitih trgov samoplačniških zobozdravstvenih storitev. Na njem se je pojavila množica različno kakovostnih implantatov in ponudnikov za njihovo vstavitev. V Sloveniji se cene vstavitve implantatov gibljejo nekje med 500 in 900 EUR, kar ni majhna razlika, še posebej, če vemo, da postopku vstavitve sledi še protetična nadgradnja, ki prav tako ni poceni. A od česa dejansko zavisi cena tega popularnega zobnega nadomestka?

Na ceno vstavite implantata vplivajo številni dejavniki. V prvi vrsti gre izpostaviti njegovo kakovost. Slednjo lahko razdelimo na tri cenovne razrede: 1) implantati priznanih družb, katerih kakovost potrjujejo številne strokovne študije,  2) implantati manj uveljavljenih generičnih podjetij in 3) nizkocenovni ponaredki iz Azije in Južne Amerike. Cene pa se razlikujejo tudi znotraj posameznih proizvajalcev, ki nudijo različne tipe implantatov. Na končno ceno vstavitve implantata ob imenu proizvajalca vplivajo še težavnost postopka vstavitve, nadomeščanje manjkajoče kostnine, lokacija ordinacije ter tudi »priznanost« zobozdravnika ali kirurga.

Večino lastnosti in cen, vsaj kar zadeva implantate, se sicer da preveriti z nekaj malega poznavanja interneta in kakšnega telefonskega klica več kot običajno. Do končne cene pa boste brez pregleda pri zobozdravniku težko prišli. Težava pri določanju dejanske cene celotnega postopka vstavitve se namreč odraža skozi dodatne zobozdravstvene dejavnosti, brez katerih vstavitev implantata ne bi bila mogoča in se razlikujejo od primera do primera.

A, če je nekatere osnovne lastnosti implantatov na slovenskem trgu še mogoče nekako preveriti in med seboj primerjati, pa je pri večini preostalih samoplačniških zobozdravstvenih storitvah to že skoraj »misija nemogoče«.

Kje in kako do kakovostnih informacij?

Težava seveda ni omejena zgolj na nepoznavanje zobozdravstvenega področja in pomanjkanje volje ter časa, temveč se kaže tudi v nepreglednosti ponudbe, v omejenosti zdravnikov pri oglaševanju in nenazadnje tudi v mešanju javnega z zasebnim zobozdravstvom. Za piko na i so v zadnjih letih domačo zmedo izkoristili hrvaški zobozdravstveni centri, ki z agresivnim pristopom ter nizkimi cenami prepričujejo ljudi naj gredo po zobe čez mejo. Kar težko je verjeti koliko Slovencev se za takšno opcijo dejansko odloči. Če bolje pomislimo, jih nepreglednost domače ponudbe in odsotnost normalnih tržnih razmer naravnost »prosita«, naj gredo drugam.

Zato je priporočljivo, da preden se odločite za prvo prejeto ponudbo, četudi svojega osebnega zobozdravnika, vsaj poskusite pridobiti nekaj dodatnih informacij o cenah in materialih. Z iskanjem ustrezne ponudbe lahko začnete v lokalnem okolju, kjer najprej preverite kakovost storitve in cene, ki jo boste plačali. Šele potem, ko imate dovolj informacij, lahko začnete z iskanjem konkurenčne ponudbe za enak poseg, s primerljivim materialom in približno enakim nivojem strokovnosti zobozdravnika. To boste zagotovo najlažje storili s pomočjo interneta, čeprav boste tudi tu naleteli na kar nekaj težav.

zobozdravstvo kako do zobozdravnika

V prvi vrsti morate biti pozorni na vse bolj pogoste »super ugodne« akcije, ki jih nudi predvsem dentalni turizem. Takšne akcije so v nekaterih primerih lahko plod cenejših materialov ali celo nižjega ugleda zobozdravnika. Največkrat nanje naletimo med plačanimi oglasi, ki se kot zadetki pojavljajo na vrhu brskalnika. Druga težava je v tem, da je ogromno slovenskih – sicer kakovostnih – zobozdravnikov na internetu skoraj nemogoče najti. Ko pa jih že najdete, jih je med seboj samo na podlagi spletne predstavitve težko primerjati in tako sprejeti pravo odločitev. Le malokdo se bo namreč odločil osebno obiskati več kot dve ordinaciji.

Hitro in enostavno rešitev za vaše težave predstavljajo nekateri zdravstveni portali, ki predstavljajo most med zdravniki in pacienti in hkrati združujejo številne informacije in ponudbe na enem mestu. Kot edinega, posebej specializiranega za zobozdravstvo, lahko izpostavimo prvi slovenski zobozdravstveni portal – eZobozdravnik (www.ezobozdravnik.si). Portal, s pomočjo katerega boste prihranili čas in denar pri iskanju pravega zobozdravnika, kjer boste pridobili brezplačno pomoč ali koristne nasvete in hkrati obširno ponudbo preverjenih slovenskih zobozdravstvenih centrov in zobozdravnikov.

 

3 komentarji

 1. Ja dolg članek za reklamo slovenskega portala…

 2. Slovenski zobozdravniki so pretirano dragi in je super, da imamo možnost iti na Hrvaško, kjer kvaliteta ni nič slabša.

  Jaz pri svojem zasebnemu zobozdravniku plačam plombo 100 €. To naj bi bilo samo doplačilo za belo plombo, ki jo ne krije zavarovalnica. Ne vem, koliko zavarovalnica plača mojemu zobozdravniku za ‘navadno’ plombo. Sem prepričan, da vsaj 30 €. Se pravi moj zobozdravnik za mojo belo plombo dobi 130 €. od tega 100 € neobdavčenih, ker še nikoli nisem dobil računa. Nikoli pa nima moj zobozdravnik z mano več kot 15 – 20 minut dela.

  Noben me tudi ne more prepričati, da je material za belo plombo tako zelo drag, da moram doplačati 100€.

  Hvala bogu, da se v Sloveniji na polno oglašujejo hrvaški zobozdravniki in da veliko Slovencev hodi na Hrvaško. Ker v nasprotnem primeru, bi imeli naši zobozdravniki še manj konkurence in še višje cene. Verjetno, bi za belo plombo doplačal 200 €.

 3. Spoštovani g. Andrej.

  Rešitev vaših težav je v zamenjavi slovenskega zobozdravnika! Vsekakor za plombo doplačate previsoko ceno.

  Cene slovenskih zobozdravnikov se med seboj precej razlikujejo, razlog pa je v nepreglednem trgu, informacijski asimetriji in dejstvu, da mnogi koncesionarji izkoriščajo svoj položaj, saj se večina pacientov boji zamenjati osebnega zobozdravnika s koncesijo. Pogosto upravičeno.

  Nekoliko drugačna pa je primerjava med samoplačniškimi ordinacijami. Res je, da se cene razlikujejo in dejansko so na Balkanu v povprečju nekoliko nižje. Po navedbah portala Expatistan so življenjski stroški v Zagrebu približno 10 % nižji kot v Ljubljani, medtem ko so v Beogradu nižji celo za več kot 30 %. Zato je razumljivo, da imajo zobozdravniki, kirurgi in ortodonti v teh državah nižje marže kot v Sloveniji.

  Presenečeni pa boste nad podatkom, da se cene zobozdravstvenih storitev z enakimi materiali(!) v večini primerov sploh ne razlikujejo.

  Pri tovrstnih primerjavah je seveda pomembno, da v primerjavo vključite enake kriterije. Pri vstavitvi implantata je denimo pomembna njegova vrsta in proizvajalec, ali vam poseg opravi splošen zobozdravnik ali oralni kirurg, itn. Zato je pri primerjavah cen treba biti pozoren na detajle in ne primerjati “vse po prek”, kakor je v navadi mnogih zagovornikov hrvaških zobozdravnikov.

  Vas zanimajo konkretnejše številke? Preberite si odgovore na pogosta vprašanja o cenah:
  https://www.ezobozdravnik.si/pogosta-vprasanja-o-cenah/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*