Kako najti službo?

Verjetno vas je mnogo takih, ki si želite najti službo, pa je ne morete, morda na tem delate veliko, pa službe od nikjer. Ker ravno danes mineva 5 let od tega, odkar sem šla v prvo pravo službo jaz, sem za vas pripravila zapis o tem, kako sem našla svojo prvo službo zelo hitro po zagovoru diplome. Pri vsem tem, pa naj poudarim dejstvo, da je bila pri vsem tem najbolj pomembna moja pozitivna usmerjenost.

prva služba zaposlitev zaposlitev mladih kravata

S študentskim delom sem začela v drugem letniku fakultete, ker mi je znanec ponudil delo na kmetijskem zavodu. Prej študentskega dela nisem iskala, saj je bilo dela zadosti na domači kmetiji. Ponujeno delo pa se je skladalo z mojim študijem, zato sem se odločila, da si pridobim prve izkušnje, ki bi mi morda kasneje lahko prišle prav.

Istega leta sem spomladi začela delati še pospeševanje prodaje in promocijo za izdelke, ki so bili namenjeni oskrbi rastlin. Tudi to delo je bilo v smeri mojega študija, zato sem ga opravljala z veseljem. Nabirala sem si delovne izkušnje in se učila. Veliko svojega časa sem posvetila učenju, seveda pa sem tudi pomagala doma in se kdaj tudi zabavala. Moje študentsko obdobje je bilo pestro in zabavno ter je minilo zelo hitro. Prišel je čas diplome in tudi čas iskanja prve prave zaposlitve.

Spomnim se, da sem imela odnos do prihodnje zaposlitve vedno pozitivno naravnan in nikoli nisem bila obremenjena s tem, da službe ne bi dobila. Ko sem diplomo oddala v končne preglede in potrditve pred zagovorom, sem se lotila iskanja službe. Ustvarila sem si mapo, v katero sem skrbno shranjevala kopije življenjepisa in portfolia svojih izkušenj, ki sem jih nabirala skozi obdobje svojega šolanja. Kupila sem si tudi knjigo, v kateri je bil natančno opisan celoten postopek, kako zaposlitev iskati in tudi kako se obnašati na razgovorih in podobno. Knjiga je bila zame takrat nekakšna biblija, ki je bila popisana in polepljena skoraj do zadnjega kotička. Iskanje službe sem vzela »za res«. Lahko rečem, da je bilo iskanje službe zame služba.

Napela sem vse sile in naredila sem vse, kar je bilo v moji moči. Prijavljala sem se na vse možne razpise, ki so se mi zdeli zanimivi, kopije svojega življenjepisa sem nosila na vrata potencialnih podjetij in vsako prijavo pripravila posebej in skrbno prilagojeno na razpisane zahteve. Standardna ponudba za delo pri meni ni prišla v poštev.

Prijavila sem se na enega izmed razpisov, ki ga je razpisala neka agencija za zaposlovanje. Na razpisu ni bilo navedeno, katero podjetje išče nov kader, le delo me je zelo pritegnilo. Med drugim, so iskali tudi človeka za področje oskrbe rastlin, kar pa je mene v tistem trenutku še posebej zanimalo, saj sem znancem in domačim ves čas govorila, da želim delati nekaj v zvezi z gnojili in zemljami za vrtičkarje. Nad tem področjem sem bila navdušena zaradi izdelkov, ki sem jih promovirala v času svojega študija. Delo mi je postalo blizu in v tej smeri sem želela nadaljevati.  

Na omenjeni razpis sem se prijavila nekaj dni pred zagovorom diplome, zato sem jih takoj po zagovoru poklicala in prosila, če lahko pošljem posodobljeno verzijo življenjepisa, saj sem vmes uspešno zaključila študij. Moj predlog so sprejeli in me povabili na razgovor. Dokumente sem tako naslednji dan osebno odnesla tja. Neskončno sem bila srečna, ter se na razgovor temeljito pripravila.

Razgovor je potekal hitro in gladko. Šlo mi je dobro in trema je kmalu popustila, saj sem vedela, zakaj sem tam in vedela sem, da si želim službe. Gospa me takrat vprašala, kje se vidim čez 5 ali 10 let. Brez pomisleka sem ji odgovorila, da se vidim v svoji trgovini z darili in podobno. Moja vizija o lastnem poslu, je ni motila, saj se je s potrebami dela skladala moja trenutna želja, ki je bila delo na področju oskrbe rastlin. V meni je videla potencial in tako sem bila sprejeta na razgovor v podjetje. No, prej pa mi je seveda povedala, katero podjetje išče nove ljudi. Ob tej informaciji je moje telo zadrhtelo od navdušenja, saj je omenjeno podjetje v slovenskem kmetijskem sektorju zelo spoštovano. V mojih očeh pa je bilo takrat še toliko bolj, saj sem bila mlada študentka, ki je polna zagona in željna novih zmag in izzivov.

Šla sem na razgovor in se predstavila, prisotni pa so meni predstavili delovno mesto. In da, ko so me na podlagi mojih preteklih izkušenj obravnavali, kot najbolj primerno kandidatko za področje oskrbe rastlin, sem bila še toliko bolj navdušena. 

Obljubili so mi odgovor v roku dveh tednov, a tega odgovora ni bilo. Vsakič, ko sem poklicala na podjetje, iskajoč nove informacije, so končno odločitev še za teden dni prestavili. Kljub temu sem ohranila pozitivno naravnanost in iskala nove priložnosti naprej.

Nekega dne pa so me končno povabili na drugi razgovor, kjer so mi povedali, da sem prišla v ožji izbor in da bo še v istem tednu znana končna odločitev. In res je bila. Poklicali so me v petek, mi sporočili veselo novico, v ponedeljek pa sem že začela z uvajanjem. To je bilo konec julija. S prvim avgustom pa sem tam začela z rednim delovnim razmerjem za nedoločen čas, kar je bilo zame takrat zmagovit uspeh.

Nastopila sem delovno mesto skrbnice blagovne skupine za oskrbo rastlin in velik del mojega dela je bil razvoj novih izdelkov. Delo sem opravljala pod vodstvom mentorja, ki je bil tudi v vlogi mojega nadrejenega. Učila sem se od strokovnjaka, in ko je luč sveta ugledal prvi izdelek, ki je nastal s pomočjo mojega dela, sem bila neizmerno srečna. Občutek je nepopisen.

Danes, kot rečeno mineva 5 let, odkar se je moja takratna pustolovščina začela. Pa naj povem, da se je tudi že končala. Ohranila jo bom v lepem spominu, spodobi se pa, da vam povem, kje sem sedaj, 5 let kasneje, saj ste zgoraj lahko prebrali mojo vizijo za 5 ali 10 let.

Prvih 5 let je okoli in jaz sem na samostojni poti. Nisem ravno v svoji trgovini, sem pa trenutno v Londonu. Osnovni kruh si služim z varstvom dveh čudovitih otrok, a hkrati je pod mojim peresom nastal moj prvi lastni produkt. Izdala sem knjigo z naslovom IZGUBILA SEM TEBE, A NAŠLA SEME SEBE, na katero sem neizmerno ponosna. Imenujem jo kar življenjska diploma. Ko sem jo prvič prijela v roke, je bil občutek neprimerno bolj čustven in še bolj sem bila navdušena, kot takrat, ko je šlo za produkte, ki so bili skupen službeni projekt.

Del moje vizije se je uresničil, ni čisto tako kot sem si predstavljala takrat, vem pa da sem na poti, do še boljšega cilja. Zelo se veselim naslednjih petih let, saj nanje sedaj gledam še z dodanim zavedanjem same sebe in mojih želja. Takrat sem samo sledila toku dogodkov, danes pa sem veliko bolj pri stvari in veliko bolj sem prisotna, zato so moje predpostavke še toliko boljše. Veselim se dneva, ko bom čez 5 let spet delala povzetek dogodkov in jih delila z vami. 🙂

Želim vam veliko sreče in zavedanja pri iskanju službe. Vedite pa, da je vse plod vaših izbir in odločitev. In če ste med tistimi, ki se trudite dobiti službo, pa je ne dobite, poskusite še prevetriti svoje omejujoče vzorce, ki vam preprečujejo, da bi na iskanje službe imeli pozitiven pogled. Običajno se za vsem tem skriva neki večji vzorec, ki je povezan z našim notranjim stanjem. Ko ga odpravimo, se nam nove priložnosti odprejo zelo hitro. Morda celo v obliki lastnega podjetja.

Pa srečno.

Maja Križnar – MičnaCvetlična avtorica knjige Izgubila sem tebe, a našla sem sebe, certificirana vaditeljica meditacije, angelska terapevtka ter diplomirana agronomka. Več o meni in mojem delu pa najdete na spletni strani na naslednji povezavi:  http://micna-cvetlicna.si

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*