Kako prepoznati odvisnost od heroina

Mnogi danes se soočajo z različnimi odvisnostmi, še vedno pa so odvisnosti od trdih drog tiste najbolj problematične in odvisniku ter vsem bližnjim predstavljajo izredno težko življenjsko preizkušnjo.

Gre za občutljivo temo, zato se marsikdo temu pogovoru izogiba, ali mu je nerodno, da se je v tej godlji znašel sam ali kdo od družinskih članov. Namen članka je na najbolj preprost in razumljiv način pojasniti kateri so tisti začetni znaki, ki jih lahko povežemo s heroinsko odvisnostjo. Hitro ukrepanje je pri tej odvisnosti še toliko bolj zaželeno, saj gre poleg psihične tudi za močno telesno odvisnost.

Znaki:

  • Slabost: Zaradi vnosa močne substance v telo se pri mnogih takoj na začetku pojavi slabost in vrtoglavica, ki velikokrat izzove tudi bruhanje. Posameznik se lahko izgovarja na trebušno gripo, zastrupitev s hrano in podobno. Seveda je potrebno ta znak povezati z ostalimi, ki dopolnijo sliko.
  • Socialna izolacija: Posameznik se začne zapirati sam vase, ne hodi več v družbo, veliko časa preživi sam, običajno zaprt kje v svoji sobi. Njegova družba postanejo čisto drugi ljudje, ki so običajno tudi sami tako ali drugače vpleteni v odvisnost.
  • Zaspanost/utrujenost: Heroin pri uporabniku povzroča neke vrste utrujenost, ki se kaže kot nenadna zaspanost – oseba lahko zaspi (zakinka) med pogovorom, vožnjo avtomobila, med gledanjem televizije ali pri kakšnem drugem vsakdanjem opravilu.
  • Hujšanje/bledoličnost: Eden izmed znakov je tudi hitra izguba telesne teže, saj heroin pri uporabniku zmanjša apetit. Posameznik deluje bolno, tudi njegova polt je bleda, sivkasta, večinoma pa jim teknejo sladke jedi.
  • Ozke zenice: Predvsem pri svetlih očeh lahko hitreje opazimo ozke zenice, ki ne reagirajo na svetlobo. Tudi če je okolje temno, se njihove zenice ne razširijo, ampak ostajajo zelo ozke, kot na primer glava od bucike.
  • Zanemarjanje higiene: Osebna higiena ni več na prvem mestu – sem spada vse od tuširanja, umivanja las, striženja las, umivanja zob, britja. Gre za to, da imajo odvisniki izredno občutljivo kožo, zato jih tuširanje na nek način boli.
  • Denar: Poraba denarja je kratko malo rečeno enormna. Zaradi močne telesne odvisnosti so odvisniki ob primanjkljaju heroina bolni (nastopi kriza), ki se odraža v bolečinah po celem telesu. Tega si ne želi doživeti nihče, zato denar redno porabijo za nove zaloge heroina. Denar si velikokrat izposojajo in za izposojo navajajo različne razloge. Ko iztrošijo to možnost, se velikokrat podajo v različna kriminalna dejanja, ki jim omogočajo dodaten zaslužek.
  • Manipuliranje: Običajno imajo odvisniki na zalogi mnogo različnih zgodb, s katerimi prikrivajo svoje stanje. Potrebno je komunicirati z vsemi družinskimi člani in ljudmi, ki imajo stik z odvisnikom, saj boste le tako lahko preverili resničnost informacij.
  • Alu folija/injekcijske igle: V kolikor ste med osebnimi predmeti osebe našli alu folijo na kateri so sledi kurjenja (je počrnela na eni strani), potem le-ta oseba uživa heroin s kajenjem. Običajno je to le na začetku, kasneje uporabljajo injekcijske igle.

Zdravljenje je običajno izredno naporno, tako za odvisnika kot ostale družinske člane. Uspehi zdravljenja so lahko večkrat zapovrstjo negativni, zato je potrebna velika mera vztrajnosti. Glede na to, da gre za težko odvisnost je priporočljivo, da se poišče tudi strokovno pomoč, ki vsem udeleženim pomaga na poti zdravljenja.

Zavedati se moramo, da je prav širjenje informacij o škodljivosti in znakih heroinske odvisnosti zelo pomembno in dobrodošlo za mnoge tiste, ki se s tem šele spopadajo in se niso pripravljeni izpostavljati izven družinskega okolja.

En komentar

  1. Dober in enostavno napisan članek. Sama bi dodala le še kje se najde strokovna pomoč.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*