Kako so “debeli ljudje” lahko “veseli ljudje”?

Kako so, vam nihče ne bo znal povedati – dejstvo pa je, da niso oz. se nezdravo prehranjujejo. Po domače, pojedo preveč kot porabijo pri svojih dejavnostih. Ni vse v prehitrem tempu življenja in marketinških trikih. Najbolj smo za odvečne kilograme krivi kar sami. Posledic pa se zavemo šele, ko je največkrat že prepozno ali pa je potrebnega veliko več truda, da se odvečnih kilogramov rešimo.

Hujšanje

HUJŠANJE SE ZAČNE Z ODLOČITVIJO

Ugotovili ste, da čudežnega shujševalnega recepta ni. Različni pristopi k celostni spremembi življenjskega sloga pa lahko posameznikom, ki so se res namenili shujšati, pomagajo na tej težki poti.

Na vsakem koraku nas preplavljajo informacije o zdravem življenjskem slogu ter pomenu gibanja in zdravja. Prehrana, izdelki in programi, ki so namenjeni zdravemu načinu življenja, so prodajni hit. Seveda, takoj z danes na jutri in brez informacij, kaj lahko sami naredimo, da (za dlje časa) odpravimo odvečne kilograme.

Hujšanje se je razvilo v pravo industrijo: diete, pripomočki in najrazličnejši programi. Izbira je pestra, zelo pogosto tudi polna zvijač. A le dolgotrajno in celostno delo lahko prinese trajne rezultate. Le-to poleg odprave odvečnih kilogramov vključuje tudi spremembe življenjskega sloga in odpravo vzrokov, ki so do čezmerne teže sploh privedli.

Najbolje je, da se sami in brez prepričevanj odločite:  SHUJŠAL BOM!

V POMOČ SO VAM LAHKO DELAVNICE ZDRAVEGA HUJŠANJA

Delavnice zdravega hujšanja so najdaljše in trajajo štiri mesece. Njihov namen je, da posameznik spremeni svoj življenjski slog tako, da izgubi od pet do deset odstotkov telesne teže. Hujšajoče posameznike obravnavajo celostno. Delavnice obsegajo tako spreminjanje prehranskih kot gibalnih navad, poseben poudarek pa je na psihični podpori pri spreminjanju doživljanja problema debelosti.

Delavnice zdravega hujšanja so namenjene debelim ali tistim z visokim tveganjem za razvoj drugih kroničnih bolezni. V to delavnico se lahko vključijo vsi, ki jih tja napoti izbrani osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra iz referenčne ambulante. Ker v program vstopajo ljudje s prisotnimi dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni, morajo biti pred tem preventivno pregledani.

Pomembno je, da izvajalci zdravstvene vzgoje vedo, kakšno je zdravstveno stanje človeka, ki prihaja v program, denimo kakšni so njegov krvni tlak, vrednost holesterola, ali ima že kakršna koli obolenja in podobno, saj so s tem lahko povezane tudi določene omejitve pri izvajanju programa.

Delavnice zdravega hujšanja so med najbolj priljubljenimi. Uspešnost hujšanja pri posamezniku se redno spremlja. Uspešnost programa se ne meri le v izgubi kilogramov, temveč je bolj važna sprememba načina življenja. Ljudje v delavnico zdravega hujšanja pridejo s prepričanjem, da sami ne bodo mogli spremeniti ničesar.  Spremeni se njihov način razmišljanja in ugotovijo da v svoj način življenja postopoma lahko vnašajo spremembe in da so pri tem uspešni. Marsikdo pa zaradi spremenjenega življenjskega sloga več kilogramov izgubi po že končani delavnici.

KJE SO ŠE OSTALE KORISTI?

Ja, kar nekaj jih je. Izpostavil pa bom tri:

krepitev dobrega občutka: Na delavnicah zdravega hujšanja se posvečajo posameznikovi samopodobi in krepitvi samozaupanja. Vsakdo lahko v svoj način življenja vnaša spremembe. Na srečanjih v delavnici zdravega hujšanja, ki trajajo 45 minut, pa poskušajo udeleženci postopno pridobiti veselje do gibanja.

Ugotavlja se začetno in končno stanje telesnih zmogljivostih. S postopno telesno dejavnostjo v vsakdanjem življenju se izboljšuje tudi telesna zmogljivost, kar je seveda spodbuda za nadaljnje gibanje.

do cilja z majhnimi koraki: Udeleženci so s potekom delavnice zadovoljni. Delavnico navadno obiskujejo do konca. Uspeh udeležencev delavnice zdravega hujšanja je predvsem v večji gibljivosti in boljšem počutju. V delavnici spoznajo, da je cilj uravnotežena prehrana in ne črtanje nekaterih živil. Udeleženci v delavnici spoznajo, da je njihova telesna teža pod njihovim nadzorom. Ker pa se več gibajo, se tudi več družijo. Po končani delavnici imajo udeleženci sicer vsak mesec na voljo kontrolo analize telesne sestave. Rezultati jih motivirajo, imajo pa tudi možnost za posvet.

svetovanje za zdravje: Opaža se predvsem povečano povpraševanje po delavnicah s področja duševnega zdravja. Pozornost se posveča tudi zmanjševanju neenakosti v zdravju, saj ima socioekonomski status pomemben vpliv na posameznikov življenjski slog, s tem pa tudi na čezmerno prehranjenost in debelost. Tako se naj bi v kratkem začel izvajati projekt mehanizma zagotavljanja lažje dostopnosti do preventivnih programov in zmanjševanja neenakosti na področju zdravja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*