Kako živeti kot veganŽe leto dni je odkar sem z vegaterijanstva prešla na veganstvo. Pričakovala sem spremembe, nisem pa vedela, da jih bo toliko. Pravzaprav nisem niti prepričana ali ravnam popolnoma po veganskih smernicah, saj se vsakič nekaj novega naučim in nekaj novega odkrijem. V nadaljevanju vam bom predstavila kako skušam živeti kar se da vegansko, naravno (kako, kdaj) in preprosto ter vam predstavila nekaj zanimivosti glede tega življenskega stila.

vegan življenje

Na sploh nimam rada različnih oznak in nazivov, vendar je definicija pomembna pri sporazumevanju, še posebej, če v lokalu naročiš vegansko pico in ne vegetarijsko. Čeprav sem že opazila, da sem povprašala po veganski jedi so včasih to pomešali z vegarijansko in mi niso znali pomagati.

Zato naj prvo razčlenim kaj vegansko vbistvu pomeni. Uradna razlaga veganstva s strani Wikipedije je: 

veganstvo

Ko se zjutraj zbudim se naprej odpravim v kopalnico, kjer si prvo umijem roke. Milo, ki ga uporabljam je vegansko, kar pomeni, da v tem milu ni sestavin živalskega porekla, prav tako za potrebe dermatološkega testiranja niso bile uporabljene živali. Zobe si umijem z zobno pasto, ki je prav tako veganska in ima tudi certifikat, da je naravna in da je proizvedena na principu ajurvede. Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije in temelji na celostnem obravnavanju človeka. Za takšno zobno pasto sem se odločila, zato ker sem slišala, da je v pastah, ki jih večinoma uporabljamo in jih na veliko reklamirajo, marsikaj, kar naše telo ne potrebuje in je zdravju škodljivo. Pri sebi sem opazila, da so mi navadne zobne paste puščale v ustih umeten priokus in so na moja usta delovale preveč agresivno, imela sem občutek kakor, da imam v ustih nekakšno plastiko. Zobna ščetka, ki jo uporabljam je tudi veganska. Verjetno se sprašujete, kaj za vraga pa bi lahko bilo v zobni ščetki spornega, vendar ščetine na zobni ščetki so pri nekaterih znamkah izdelane iz živalskih delov. Enako je z glavniki in krtačami za lase, zato najraje uporabljam lesene. Deodorant, ki ga uporabljam ima veganski certifikat, pa vendar ni dražji od tistih najbolj popularnih deodorantov, ki jih najdemo na prodajnih policah. Nekateri veganski produkti in izdelki so resda dražji od povprečnih, vendar neoporečnost je vsaj zame neprecenljiva in hkrati s nakupom podpiramo podjetja, ki poslujejo etično in z obzirnostjo do okolja. Preden se naličim, na obraz nanesem domače šentjaževo olje, nato sledi puder in senčilo. Zame je to dovolj, sicer pa dandanes že obstaja cela vrsta kozmetičnih izdelkov, ki so veganski in kar je posebej pomembno, ki niso testirani na živalih.

Veganske izdelke preprosto v trgovini zasledite s pomočjo napisa “vegan” na embalaži in s simbolom zajčka, kar pomeni, da živali niso bile vključene v dermatološko testiranje. Nekatera podjetja imajo le nekatere izdelke veganske, na drugih izdelkih pa še vedno izvajajo poskuse na živalih. Določeni kupci se odločijo, da ne bodo kupovali niti njihovih veganskih produktov, saj bi s tem podpirali podjetje nasploh in posledično tudi takšno testiranje. Na različnih spletnih portalih in skupinah na Facebooku so objavljeni seznami podjetij, ki so veganski in prav tako na teh spletnih omrežij poteka izmenjava mnenj in praks, tako da res nismo prikrajšani za informacije, če nas zares zanimajo. Meni se je ideja veganstva zdela nekoliko težavna v praktičnem smislu, ampak ko sem zbrala potrebne informacije je vse postalo zelo lahko.

 

Tudi pri oblačilih pazim, da niso iz usnja ali svile. Pri obutvi enako velja, verjetno se včasih kakšni prodajalki zdi smešno, ko sprašujem po umetnem usnju, medtem ko je pravo usnje popularno.

Do zdaj smo ugotovili marsikaj, pa še niti nismo prišlo do hrane, ki je glavni aspekt veganskega življenja. Ko me vprašajo kaj jem je moj odgovor ponavadi, da v glavnem uživam zelenjavo, sadje in stročnice. Poleg tega še žitarice, semena, oreščke in ostale podskupine živil, ki zrastejo iz zemlje. Raje povem kaj uživam, kot pa čemur se izogibam, že zaradi vljudnosti in da ne bi užalila koga, ki recimo obožuje sir. Pri hrani nisem za nič prikrajšana, ogromno receptov obstaja, ki bazirajo na zelenjavi, prav tako so trgovine vedno boljše založene tudi z izdelki kot je veganski sir. Trgovine se zavedajo potreb vegaskih izdelkov, zato tudi skrbijo, da so izdelki ustrezno označeni in da smo lahko prepričani, da se ne v kakšnem izdelku ne skriva kaj neprimernega. Po novem imajo tudi na določenih sadnih sokovih oznako, da je sok veganski. Ko sem to videla sem se vprašala zakaj je temu tako in med brskanjem po spletu sem ugotovila, da nekateri sokovi vsebujejo ribje olje! Tako da moja veganska pot je do zdaj bila polna presenečenj.

Kaj pa toaletni papir in papirnate brisače? Se tam tudi kaj skriva, za kar bi morali vedeti? Morda se barvilo na papirju testira na živalih? Če poznate odgovor in imate kakšen nasvet, prosim zapišite v spodaj v komentar. Tudi podelitev kakšne druge izkušnje je dobrodošla.

2 komentarja

  1. Marija Cilenšek

    Zobna pasta. Mirne duše jo lahko zamenjate z Piransko soljo. V začetku je malo hecno, potem pa se navadite. Ščetko le pomočite v sol(jaz najraje grobo) in potem si umijete zobe. O koristih Piranske soli pa je veliko napisanega, mar ne?

  2. Združenje Srčnost

    Spoštovani,
    Poznam sedemletnega otroka, ki je vegan vsa leta ter si umiva zobe s Sante ali Logona zobno pasto. V šoli so imeli pregled zobozdravnika in pregled je pokazal odlično stanje. To pa predvsem pomeni oz.pripada otrokovemu odličnemu stanju trdnosti kosti. Lp.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*