Kamin – več kot le sistem za ogrevanje

Ogenj je bil eden izmed prvih človekovih odkritij, hkrati pa tudi tisto odkritje, ki je našim prednikom skozi tisočletja omogočalo preživetje. Zato ni čudno, da so nas različna kurišča spremljala skozi vso zgodovino. Poleg tega pa še vedno predstavljajo simbol topline in domačnosti. Danes je zelo priljubljen kamin na drva ali pelete, ki s sodobnim dizajnom kurišča praktično ne bo šel iz mode.

kamin

Zakaj se odločiti za kamin?

Odločitev, ali boste kaminu namenili prostor v svojem domu ali ne, je predvsem stvar osebnih želja. V večini se uporabniki za kamin odločajo iz dveh razlogov. Po eni strani si želijo dnevnemu prostoru dodati pridih domačnosti in topline. Kamin namreč že le s svojo prisotnostjo ustvari romantično atmosfero, popolno za pitje čaja in kramljanje pozno v noč. Poleg tega so današnja kurišča estetsko zelo dovršena, zaradi česar boste s kaminom umetelno zaključili prostor kot popolno celoto. Tudi notranji oblikovalci se pogosto poslužujejo kamina kot vezni element med kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom.

Drugi razlog, zakaj se ljudje odločajo za postavitev kamina, ki običajno hodi z roko v roko s prvim razlogom, pa je njegova uporabna vrednost. Glavni namen kamina je seveda ogrevanje prostora, v katerem se nahaja. Ker pa kamini običajno oddajajo zelo visoko grelno moč, bo dobro naložen kamin ogrel ne le prostor, v katerem se nahaja, ampak tudi sosednje. To pride zelo prav v času prehoda med letnimi časi, zlasti na prehodu med jesenjo in zimo. Takrat, ko so temperature že nekoliko nižje, vendar še vseeno ne dovolj visoke, da bi pričeli s kurilno sezono. Takrat je prižig kamina ob hladnejšem večeru odlična rešitev. Pa tudi pozimi, lahko ob hitrem padcu temperatur v prostorih s kaminom prostor ogrejete veliko hitreje kot izbran ogrevalni sistem.

Kakšen kamin potrebuje vaš dom?

Če se z odločitvijo nagibate k temu, da bi si v svojem domu omislili kamin, vam najprej toplo priporočamo, da se s svojimi željami obrnete k podjetju, ki se ukvarja s prodajo in vgradnjo kaminov. Tam vam bo izučen mojster namreč znal najbolje svetovati, kakšen kamin je najbolj primeren za vaš dom. Trenutno so najbolj priljubljeni kamini na drva ali na pelete. Ne glede na to, katero vrsto kamina boste izbrali, pa mora lokacija vgradnje kamina dopuščati dimnik ter stalen dovod zraka. Kako velik mora biti dimnik vam bo zopet najbolje znal svetovati za to usposobljen strokovnjak. Velikost dimnika je namreč sorazmerno pogojena tudi z velikostjo in močjo kamina.

Poleg vseh pomembnih tehničnih informacij, ki jih bodo svetovalci izbranega podjetja upoštevali pri svetovanju, katera vrsta kamina je najbolj primerna za vaš dom, pa morate na koncu izbrati tudi dizajn, oziroma zunanjo podobo kamina in kurišča. Možnosti izbire so na tem mestu skoraj neomejene. Lahko se odločite za vzidavo klasičnega kamina, ob pogledu na katerega se vam bodo povrnili lepi spomini, ali pa modernega minimalističnega kamina z ostrimi in drznimi potezami. Svetujemo vam, da pri izbiri zunanjega izgleda kamina ne upoštevate le vaših preferenc, kateri vam je bolj všeč in kateri manj, ampak da ga izberete glede na opremo in stil prostora, v katerem se bo nahajal.

Kaj pa vprašanje varnosti kamina?

Glavni razlog, da se marsikdo ne odloči za nakup kamina, je prav vprašanje varnosti in nekateri predsodki, vezani nanj. Zavedati se morate, da če boste izbrali kamin pri podjetju, ki kakovostno opravlja svoje storitve in pri katerem bodo mojstri pozorni tudi na malenkosti kot so stanje tlakov v prostoru, vam ni potrebno popolnoma nič skrbeti. Če je kamin kakovosten in dobro vgrajen je zelo varen za uporabo in vam bo pričaral veliko lepih večerov. Zato naj to ne bo razlog, da v vašem domu ne bi zasijal plamen ognja v čudovitem kaminu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*