Vse, kar morate vedeti pred nakupom kaminaKamini so v zadnjih letih nepogrešljiv del vsakega modernega doma, saj pozimi nudijo prijetno toplino in tako zmanjšujejo stroške ogrevanja, skozi celo leto pa kamini zlasti predstavljajo osrednjo točko celotnega doma in dajejo piko na i bivalnemu prostoru. Izbira kamina, ki bo kar najbolje zaokrožil slogovno celoto vašega doma in hkrati poskrbel za učinkovito ogrevanje v času hladnejših temperatur je lahko izredno zahtevna, zato smo za vas pripravili nekaj osnovnih nasvetov, na kaj vse morate biti pri nakupu pozorni, ter kako svoj kamin vzdrževati, da vam bo še dolgo služil.

kamini

Zidani kamini, kaminske peči ali kaminski vložki?

Na tržišču, med drugim tudi pri podjetju Furlan d. o. o., ki se ponaša s široko ponudbo modernih in klasičnih kaminov, so vam kamini na voljo v treh glavnih različicah, in sicer zidani kamini, kaminske peči in kaminske vložke, razlikujejo pa se večinoma v videzu.

Glavna prednost zidanih kaminov je predvsem možnost, da lahko njihovo obliko in videz povsem prilagodite prostoru. Modernejše izvedbe so navadno oblečene v kamen, ki prostoru doda sodoben pridih, hkrati pa služi tudi kot odličen ohranjevalec toplote. Kamen namreč vase vsrka toploto kamina in jo oddaja še nekaj časa potem ko kamin ugasne.  Kamen je tudi drugače zelo hvaležen material za polaganje okoli samega kurišča, saj prikrije morebitne sledove gorenja in drv. Da si boste lažje predstavljali, kako bo vaš zidani kamin izgledal v prostoru, vam v podjetju Furlan d. o. o. omogočajo 3D izris kamina v želenih dimenzijah ter z izbranimi materiali.

Kamini so vam na voljo tudi v obliki kaminskih peči, ki omogočajo hitro in enostavno namestitev v prostor, tudi naknadno. Zaradi svoje dovršene oblike zavzamejo manj prostora kot zidani kamini, pri tem se njihova funkcionalnost ne zmanjša. Kaminske peči podjetja Furlan d. o. o. so opremljene s šamotnim kuriščem z možnostjo regulacije dovoda zraka, kar nudi optimalno izgorevanje in boljši izkoristek goriva, vrata pa so iz visokokakovostnega Schott-Robax stekla, ki omogoča lažje čiščenje.

Kamini pa so pridobili na veljavi predvsem z razvojem kaminskih vložkov, zlasti pri novogradnjah. V podjetju Furlan d. o. o. vam nudijo štiri tipe kaminskih vložkov, in sicer ravne, kotne, tristranske in tunelske kaminske vložke. Najbolj vsestranski so seveda ravni kaminski vložki, saj ga lahko povsem neopazno vgradite v katero koli steno s povezavo z dimno tuljavo, vendar pa je pri ravnih kaminskih vložkih zaradi ene same zasteklene strani tudi toplotni izkoristek veliko manjši.

Montaža kamina lahko ceno še podvoji

Pred nakupom se pri ponudniku pozanimajte, ali je montaža izbranega kamina že vključena v ceno oz. ali jo proizvajalec sploh ponuja. Pogosto se namreč zgodi, da nakup ne vključuje montaže, hkrati pa proizvajalec ne zagotavlja garancije v primeru montaže s strani drugega ponudnika.

Kako pa je z vzdrževanjem?

Kamini podjetja Furlan d. o. o. so zaradi svoje tehnološke dovršenosti in premišljene zasnove izredno preprosti za čiščenje. Vratca kaminov so opremljena s Schott-Robax steklom, ki omogoča lažje čiščenje. Pri vstavljanju polen v kurišče bodite previdni, da ne poškodujete šamotnih oz. vermikulitnih plošč, iz katerih je sestavljeno kurišče kamina. Počene plošče namreč pomenijo večje toplotne izgube, resno pa lahko ogrozijo tudi strukturno celovitost vašega kamina. Pozorni bodite tudi na tesnila. V kolikor opazite, da vaše negorljivo tesnilo ne tesni več tako učinkovito, se obrnite na ponudnika, kjer ste kamin kupili.

Med kupci kroži mit, da lahko kaminsko steklo ob stiku s hladno vodo poči, a bodite brez skrbi. Sodobna stekla, kot jih imajo kamini podjetja Furlan d. o. o., so namreč izredno temperaturno odporna in se jih v večini primerov lahko tudi pri najvišji temperaturi gorenja brez težav dotaknete, prav tako pa ne počijo ob stiku z vodo, tudi ko je steklo najbolj razgreto.

Kam po kakovosten kamin?

Držite se preverjenih proizvajalcev, pri katerih vam njihove dolgoletne izkušnje in množica zadovoljnih kupcev zagotavljajo zadovoljstvo in varen nakup. Izkušeni proizvajalci, kot je podjetje Furlan d. o. o., se namreč zavedajo pomena poprodajnih storitev in naredijo vse v svoji moči, da ste tako s kamini kot z opravljeno storitvijo zadovoljni.

Proizvajalce lahko pred dokončno odločitvijo brez težav zaprosite za njihove dosedanje reference, kot so slike do sedaj izdelanih izdelkov, ali pa si mnenja strank pogledate kar na njihovi spletni strani, če to omogočajo.

kamini

Vzdrževanje je ključno

Sodobni kamini ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, kljub temu pa morate biti pozorni na določene stvari. Za počeno steklo na kaminu je največkrat kriv udarec ali sunkovito zapiranje vrat, zato pazite na dolžino polen, ki jih pripravite za v kurišče.

Pazite tudi na obrabljena tesnila, zlasti vratno tesnilo, ki ga je treba menjati vsakih nekaj let, saj zaradi visoke temperature postane togo in ne tesni več tako učinkovito kot ob nakupu. Na srečo so tesnila cenovno ugodna in ne predstavljajo posebnega stroška, zlasti v primeru nakupa preko spleta.

Priporočamo tudi redno odstranjevanje ostankov pepela in saj iz kamina, kar lahko preprosto naredite tako, da jih zdrgnete z vlažnim časopisnim papirjem. Nabiranje saj pa lahko celo drastično zmanjšate tako, da polena v kurišče nalagate vzporedno z odprtino kamina, s skorjo obrnjeno proti notranjosti peči. Lubje na skorji namreč vsebuje največji delež vlage, zato se saje ne bodo nabirale na vratcih, kjer bi motile pogled v kamin.

Uporabljajte le kakovosten in temeljito presušen les, ki kamina ne bo mašil s sajami in nečistočami. Najboljši je les listavcev, in sicer bukev ali breza, saj se kamini zaradi smole z lesa iglavcev le še dodatno mašijo.

V podjetju Furlan d.o.o., so vam za vsa vprašanja glede kaminov ali njihovih drugih vrhunskih izdelkov na voljo vsak dan od 7.30 do 16.00, dobite pa jih na telefonski številki 01/36 63 300 oziroma 040 164 000 ali po mailu na info@furlan.si. Zagotovite si vrhunski kamin še danes!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*