Kamniška Bistrica, ledeniška dolina, ki očara

V Sloveniji imamo ogromno lepih dolin. Ena izmed najbolj znanih je Logarska dolina. V občini Kamnik pa najdemo dolino, ki se imenuje Kamniška Bistrica.

Kot že omenjeno je Kamniška Bistrica ledeniška dolina. Začetek doline je nad planinskim Domom v Kamniški Bistrici. Kamniška Bistrica se konča pri kraju Stahovica in je nastala zaradi ledenika, ki pa je za sabo pustil morene in balvane. Te še lahko  danes vidimo v dolini.

kamniška bistrica rože

Kamniška Bistrica je bila nekoč zelo težko dostopna. Med vojnami so se v dolini v jamah skrivali vojni ubežniki in rokovnjači. Danes nekje 150 metrov nad dolino najdemo Rokovnjaške jame. Na območju doline in višje so bili najdeni ostanki iz prazgodovine, kar nam pove, da so v Kamniški Bistrici že takrat bivali ljudje. Nekoč je območje doline prekrivalo morje, saj so tla iz laporja, peščenjaka in skrilavca. Te tri kamnine so dokaz za morje na tem območju.

Okoli doline prevladuje iglasti gozd. Okoli doline so Krvavec, Kalški Greben, Turška gora, Grintovec, Planjava, Skuta, Ojstrica, Velika planina, Kamniški vrh, Brana in Ravni hrib.

Konec doline je širši kot začetek. Od konca doline imamo veliko možnosti za planinske poti. Po celotni dolini Kamniška Bistrica teče reka Kamniška Bistrica.

Znamenitosti v dolini Kamniška Bistrica

  • Izvir Kamniške Bistrice

Se nahaja ob začetku Kamniške Bistrice, torej pri Domu v Kamniški Bistrici. Voda priteka izpod skal preraščenih z mahom. Izvir je zelo lep in si ga je vredno ogledati.

Drugi stalni izvir Kamniške Bistrice. Je manj hodouren kot glavni izvir.

kamniska bistrica led

  • Soteska velikega in malega Predaslja

Sotesko najdemo 20 minut vstran od doma v Kamniški Bistrici. Do nje najlažje pridemo tako, da 1 kilometer pred domom vidimo oznake za sotesko. Tam vidimo iz naravnega mosta lepo sotesko.  Od mosta so poti do drugih mostičkov, iz katerih sotesko prav tako vidimo, tako da si lahko sotesko v celoti ogledamo s pomočjo teh mostov. Tudi do dna soteske lahko gremo, tako da gremo po lesenih stopnicah dol. Do soteske je možno priti tudi od doma, oznaka za sotesko je pred domom. Ta oznaka je rdeča in mogoče malo težja za videti.

Veliki Predaselj je globok 30 metrov. V soteski pa vidimo tudi nekaj manjših slapov.

  • Pritok Kamniške bele

Kamniška Bela se izliva v Kamniško Bistrico pri soteski Predaselj.

Kamniška Bela je gorski potok in tvori slap Orglice. Slap je visok 30 metrov, do slapa pridemo tako da 2 kilometra za nihalko Velike planine parkiramo na parkirišču. Od parkirišča pa gremo nato v smeri Konja in Korošice. Po kolovozu se vzepnjamo in po pol ure pridemo na razcep, kjer gremo levo. In do slapa imamo nato nekje 10 minut hoje.

  • Dvorec Aleksandra Karađorđevića

Ta dvorec je v bistvu lovska koča, ki jo je zgradil Jože Plečnik. Čez leta je dvorec imel več imen. Dvorec je bil zgrajen leta 1934. Aleksander je to kočo imel za miren oddih in, da je tja peljal družino na kakšen oddih. Zunanjost je lesena in notranjost zelo preprosta. Dvorec ima celo sobo za goste. V koči ni užival dolgo saj so ga 9. Oktobra leta 1934 ubili v atentatu. Po drugi svetovni vojni pa je dvorec prihajal Tito, zaradi lova. Do danes so dvorec že prenovili, razen spalnice, peči, kopalnic in stavbno pohištvo so ohranili.

Danes dvorec lahko najamete za 700 EUR na mesec.

  • Spominski park

Se nahaja v gozdu pod gorami. Spomenik je posvečen tistim, ki so umrli v Kamniško savinjskih Alpah. Park so odprli leta 1981. Pot do sem je od Doma v Kamniški Bistrici. Park je prav tako vreden vašega obiska.

  • Ledeniški balvani

Znani balvani Kamniške Bistrice so: Sivnica, Lepi Kamen, Žagan, Pintarska peč, Gadov, Kavkin, Zavetrna, Brtucov in Jerebov balvan.

  • Dom v Kamniški Bistrici

Prva koča je stala leta 1909. Po 1. Svetovni vojni so dom obnovili in ga povečali in ga prenovljenega odprli leta 1929. Zadnjo večjo prenovo so naredili leta 1982. Dom je odprt od aprila in do konca septembra. V domu imamo 100 sedežev in 45 ležišč.  Od doma pa je lep razgled na Rigeljc, Mešenik, Veliko Planino, Mokrico, Kalški greben, Skuto, Štruco, Mlinarsko sedlo in pa najvišji vrh Kamniško-Savinjskih alp, Grintovec.

Dolina Kamniška Bistrica je prečudovita. Če se hočemo poleti malo ohladiti je reka Kamniška Bistrica super za to, saj je voda čista. V dolini se vam splača ogledati vse znamenitosti, ki sem jiz zgoraj naštela. Tudi v Domu v Kamniški Bistrici se lahko najeste in napijete. Po celotni dolini imamo tudi izhodišča za planinske poti, za tiste ki radi planinarite. V domu lahko tudi prespite in tako v tej prelepi dolini ostanete več dni. Ko se peljete proti dolini pa se lahko ustavite tudi pred nihalko za Veliko Planino in se z nihalko zapeljete in si ogledate Veliko Planino. Tudi to bo prekrasno in ne bo vam žal da storite tudi to, zraven ogleda Kamniške Bistrice. S sabo pa ne pozabite najnujnejšega, to je fotoaparat, saj bodo nastale krasne slike.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*