Kanarski otoki – dežela sonca, morja in plažKanarski otoki so že od nekdaj veljali za zibelko turizma. Tja so, predvsem na otok Tenerife, že od nekdaj potovali vsi dopusta željni popotniki. Njegovo ime je sinonim za sonce, morje in plaže. Do leta 1957 je bil turizem bolj v domeni bogatašev, ki so na otok prihajali zaradi ugodne klime in zanimive pokrajine.

Tenerife Paya El SocorroZa prvi turistični center na otoku velja Puerto de La Cruz. Turizem je bil izključno v rokah tujcev; najprej Angležev nato Nemcev, ki so začeli pospešeno graditi nove hotele ali pa nadgrajevati starejše. Konec 60-ih se je že pokazala potreba po širitvi turistične ponudbe. Jug otoka je bil idealen za nove dejavnosti. Od tega obdobja dalje je obisk turistov le še strmo naraščal. Škoda, ki je zaradi masovnega razvoja turizma v vseh teh desetletjih nastala, je nepopravljiva. To je opazno na vsakem koraku – če smo le dovolj pozorni, da to zaznamo.

Tenerife GarachicoKo sem se od hotela do plaže sprehodila prvič, sem bila presenečena nad neurejenostjo mesta Puerto de la Cruz. Na ulici so ležale smeti, pločnik je bil obložen s pasjimi iztrebki, veliko zgradb je propadlo, plaže s črno mivko so prekrite s travo in drugimi odpadki. Preden sem prišla sem, so bila moja pričakovanja drugačna. Glede na njihov sloves je bil moj prvi vtis o Kanarskih otokih čisto razočaranje. Vendar sem imela otok možnost spoznati z vseh strani, zato sem odkrila mnogo zanimivih stvari in krajev, ki so me navdušile, predvsem nacionalni park in gora El Teide.

Izposoja avtomobila je zelo ugodna, zato je smiselno, da se na izlete po otoku odpravite na štirih kolesih. Sever otoka je precej zelen zaradi ugodne klime. Vreme se hitro spreminja, meglice pa poskrbijo, da rastlinje dobro uspeva. V mestu vidiš vse – nasad banan, gromozanske bazenske komplekse, luksuzne in manj luksuzne hotele, neurejene hiše in celo poligon za oviratlon. Vsak turist naj bi si nujno ogledal Loro Parque, kjer prirejajo predstave kitov, morskih levov, delfinov in papagajev. Mnenje o tovrstnih šovih in o zaprtih živalih si boste ustvarili sami, ko se boste sprehajali po parku. V mestu je tudi botanični vrt, kjer je možno videti bogato zbirko rastlin.

Tenerife LoroNa severu otoka je še več interesantnih mest, ki si jih lahko ogledate. Icod de Los Vinos je znan po najbolj slavnem drevesu – to je zmajevec Drago. V neposredni bližini je vulkanski predor Cueva del Vinto, kjer so dobro vidne plasti lave, ki so nastale, ko si je lava utirala pot proti morju. Skozi tunel nas je popeljal profesor zgodovine, ki nam je priporočil še vrsto stvari, ki jih na Tenerifu moramo videti, doživeti ali okusiti. V mestu La Orotava si je možno ogledati mlin in najbolj tipične kanarske hiše Casa de los Balcones, ki so urejene v trgovinice za turiste. Če boste obiskali Garachico, si oglejte vulkanske bazenčke, ki jih je na obali izoblikovala lava, ko je leta 1706 skoraj uničila mesto. Poti med bazeni so zalite z betonom, saj so uredili sprehajalne poti, ki delujejo precej nenaravno. Mogočne klife, ki se vzpenjajo tudi do 800 m visoko, je najbolj veličastno opazovati iz kraja Los Gigantes.

Tenerife TenoNa severozahodu se razprostira dežela kaktusov. Dostop na Punto de Teno je izredno nevaren, saj na cesto pada kamenje. Najbolj pogumni se odločijo za panoramsko fotografiranje, ki pa ga zaradi lastne varnosti ne priporočam. Pokrajina je vsekakor nekaj posebnega, zato je bilo vredno tvegati. Če ste pohodniško razpoloženi, lahko obiščete tudi vasico Masca, ki leži v lepem gorskem okolju. Skozi sotesko Barraco de Masca pelje pot, na kateri je možno srečati koze, prepelice, kuščarje … Ob poti si odtrgajte kakšen kaktus ter ga olupite in pojejte – pazite le na njegove ostre bodice, ki so komaj vidne. Na cilju boste poplačani za vaš trud, saj se bo pred vami odprl pogled na idilično plažo in kristalno čisto morje.

Tenerife Paya BenijoPunta del Hidalgo se nahaja na severovzhodu otoka in ponuja lepe plaže, na katerih ni pretirane gneče. Predlagam obisk glavnega mesta Santa Cruz, kjer se sprehodite okoli avditorija, ki spominja na najbolj poznano avstralsko opero. V neposredni bližini mesta je plaža s svetlo mivko Las Teresitas, ki je turistično zelo oblegana. Simpatičen je tudi sprehod po ulicah La Lagune, kjer se nahaja ugledna univerza.

Tenerife El TeideNajbolj zanimivo področje, ki se razprostira v osrednjem delu otoka Tenerife, je nacionalni park El Teide, ki preseneča s svojo »marsovsko« podobo. Kamor seže pogled, je možno videti vulkanski pesek, kamenje, skale … Če imate radi hribe, se povzpnite na najvišji vrh Španije, in sicer na ognjenik Pico el Teide (3718 m). Na 3555 m vozi kabinska žičnica, za obisk vrha potrebujete dovolilnico, ki si jo lahko preko spleta priskrbite že pred odhodom na dopust. V bližini gore leži zelo slavno kamenje Los Roques, kjer skoraj vsak popotnik naredi postanek za fotografiranje.

El Teide TenerifeJug otoka je pretežno puščavski. Največja koncentracija turistov je ravno tukaj, saj so mnoge hotele, ulice in stavbe povsem prenovili. Znana letovišča so: El Medano, ki velja za raj za deskarje in jadralce ter Los Christianos in Las Americas. Mnogo turistov obišče tudi Siam Park, ki poskrbi za zabavo vseh, ki so jim všeč bazeni in tobogani.

Tenerife je krasen otok – zelo raznolik in pester. Žal je škoda na nekaterih področjih zaradi masovnega turizma nepopravljiva. Kazalniki za prihodnost napovedujejo nadaljnjo rast prebivalstva in turizma. Koliko lahko otok še prenese, bo pokazal čas. Upam, da vseh naravnih lepot ne bo popolnoma preoblikovala človeška roka.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*