Katera zmaga resnično šteje?Spomnil sem se na marsikomu znano reklo: “Zmaga nad seboj je največji uspeh”. Poleg tega pa razmišljal, kolikokrat imamo občutek, da sebe obvladujemo, pa se ne zmotimo. Ali pa imamo občutek za nepomembnega in nevrednega našega časa. Preveč imamo drugih stvari, ki so še za urediti, in stvari, ki nas motijo v okolju. Imamo dovolj problemov ali pa imamo občutek, da smo že v letih in da to ne bomo zmogli?

S sabo se pač ne bomo ukvarjali, kaj šele, da bi bili uspešni. Nekateri smo bili prevečkrat tudi prepričani, da je ubadanje s seboj neke vrste egoizem, ki se mu moramo izogniti, ker prinaša poraz in  pozornost raje posvečali drugim okoli sebe.

To ni ubadanje s seboj. Gre za to, da zmaga ni boj z lastnimi nesoglasji ali zmaga nad lastnimi blokadami, starimi prepričanji in stanje odnosov do sebe. Temu pravimo naši “omejevalci”. In kjer pač smo, temu ne moremo ubežati. S tem se spoprijemamo vsak dan. Sami tudi vemo kdaj se lahko soočimo s svojimi dejanji. Soočenje s takimi dejanji pomeni, da zmaga ni več daleč, nikakor pa to ni poraz ali kaj podobnega

Zmaga pomeni tudi pot. Tu pa nas žal čaka še kar nekaj porazov. Stari pregovor celo pravi: “Malo se naučimo iz zmage, mnogo pa iz poraza”. Vsaka zmaga zahteva nekaj časa in še kar nekaj padcev. Pomembno pa je vztrajati, ne truditi in pozneje nadaljevati.  To lahko ocenimo tudi kot stalno učenje in proces zmagovanja. Ne zgolj v egoističnem smislu, ampak v smislu tega zaključka “Da premagaš druge, bodi krepak. Za premagovanje samega sebe, pa bodi neomajen.”

Ali lastna zmaga lahko doprinaša drugim? Želite pozitivno vplivati na svet? Najprej uredite svoje lastno življenje. V nobenem primeru ta zmaga za druge ni poraz!

KO ZMAGUJEMO SMO VESELI IN PONOSNI NASE
KO ZMAGUJEMO SMO VESELI IN PONOSNI NASE

Kako pa naj uredimo svoje življenje?

Življenje je niz spoznanj. Predvsem pa vzponov in padcev. Utrip življenja je podoben vlaku smrti iz zabaviščnega parka. Najprej se počasi vzpenjamo, potem pa strmoglavimo, oziroma se spustimo z vrtoglavo hitrostjo v globino. Ko smo na tleh, gremo počasi navzgor. Potem se po prihodu na vrh ponovno vrtoglavo spustimo v globino. Med to vožnjo do cilja naredimo še kakšno napako, potem pa končno prispemo na cilj.

Zelo podobno je v našem dejanskem življenju. Tu smo soočeni z različnimi  preizkušnjami. Življenje se nam kaže na tisoče različnih načinov. Le kakšno bi bilo naše življenje če v njem ne bi bila prisotna zmaga in poraz? Bi lahko uživali v njem?

Uživati se naučimo že na sami poti spoznanj, ki nam jih namenja življenje. Prav je, da je smisel življenja tudi prizadevanje za določenimi cilji in dosežki. Moramo pa še uživati v trenutkih, ki so nam na voljo. Ko si zaželimo počitka se ustavimo brez občutka krivde in uživamo v lepotah, ki nam jih prinašajo zmage v življenju.

Tisto, kar je največ vredno, kar ima resnično vrednost je to, da izhajamo iz sebe, iz svojih izkušenj in iz svojih spoznanj. Kar drži za enega, je za drugega neuporabno. Slediti samemu sebi je težko, toda izvemo pa lahko odgovor na marsikatero vprašanje, ki nas že dalj časa muči.

Mi smo enkratna in edinstvena osebnost. In naša zmaga tudi. Njej ni enaka niti ena oseba. Vsi se moramo zavedati svojih zmožnosti, ki jih imamo v življenju. Zaupajmo vase in v svoje izjemne sposobnosti, da se bomo naučili pravilno delovati

Življenje nas obilno obdaruje, če le imamo zaupanje vanj. Naše sodelovanje je tako lahko veliko lažje, saj si vsi  pomagamo. Naša sedanjost je še vedno usmerjena pretežno v materialne dobrine, toda korak za korakom se vse spreminja in zelo verjetno je, da se bo tudi ta pogled na stvarnost. Najprej poskusimo s sodelovanjem in z večjim razumevanjem (predvsem s svojimi bližnjimi!). Naša zmaga ni več tako daleč.

V veliko pomoč vam je lahko zavedanje, das mo vsi vredni najboljšega in najdražjega, skratka vsega kar nam lahko nudi življenje. Velikokrat še sami (iz takšnih ali drugačnih razlogov) nismo prepričani, če si to sploh zaslužimo. In ker delujemo na tak način, nas življenje (oz. stvarnost) obdari ravno s tem, za kar menimo, da si najbolj zaslužimo.

Torej: zaupajte življenju. Dajte, kar lahko daste in še več boste dobili! Ali, bolj “po domače”: pomagajte, komur lahko, v prihodnje bo tudi ta vam. Zmaga pa bo na obeh straneh!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*