Dilema pred nakupom: katero kolo izbrati?

Kolo je prevozno sredstvo, ki najde svoj prostor v praktično vsakem domu. Za družino z otroki je učenje vožnje s kolesom naslednja naloga takoj za hojo. Tudi odrasli imajo praktično vsi vsak svoje kolo. Nekateri zgolj kot prevozno sredstvo za opravljanje poti od točke A do točke B, drugi za rekreacijo ali užitek.

Vse vrste koles ponuja tudi trgovina s kolesi Extreme Vital. Zelo pomembno je, da se pred nakupom odločite, kakšno kolo sploh želite in kaj od njega pričakujete. Prav zato je še kako pomembno, da se pred samim nakupom posvetujete s strokovnjakom. Le kje boste dobili boljše informacije kot prav v trgovini z različnimi vrstami koles?

Cestno kolo za športne navdušence

Če ste eden tistih ljudi, ki vsako udejstvovanje v športnih aktivnostih vidijo kot priložnost za nov izziv in napredek, potem boste zagotovo pogledali za cestnimi kolesi. Gre za vrsto koles, ki so po zasnovi precej drugačna od preostalih. Največja posebnost cestnih koles je nižja teža, ki je posledica okvirja, izdelanega iz lahkih materialov, zelo ozkih in lahkih obročev, ter dejstva, da na sebi ne nosijo praktično nič dodatne opreme.

Nakup cestnega kolesa se priporoča športnim rekreativcem, ki bodo v sezoni krenili po nekaj tisoč prevoženih kilometrov, ob tem pa v enem kosu želeli prevoziti sto in več kilometrov.

Zavedati se je potrebno, da zaradi specifične drže na kolesu to kolo morda ne bo idealno za vsakogar. Prav zato se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom za kolesa in si obvezno privoščite testno vožnjo, ki naj bo nekoliko daljša kot le krog okoli trgovine.

 

Imate raje hribe in naravo?

Potem bo za vas vsekakor bolj primerna izbira: gorsko kolo. Gre za nekoliko težje kolo s širšimi plašči in profilom, ki nudi boljši oprijem ob vožnji po neravnem terenu. Prav zaradi slednjega boste hvaležni tudi dodatnim blažilnikom, ki so navadno že nameščeni tako na sprednje vilice kot tudi pod sedež.

 

Posebnost gorskih koles je še večje število prestav, ki posebej prav pridejo, ko se kolesarska steza ali cesta postavita precej pokonci. Gorsko kolo je namenjeno vožnji po brezpotjih, kjer boste z njim zagotovo neskončno uživali, nekoliko manj pa v primeru, da se boste zapeljali po asfaltiranih površinah.

Zaradi specifičnega profila plašča pride do večjega trenja z voziščem, kar pa ima za posledico več vložene energije s strani kolesarja. Prav tako v slabem vremenu ne pričakujte čistega hrbta, kajti gorska kolesa ne poznajo blatnikov.

Narava že, ampak občasno bi tudi v mesto …

Če ste mislili, da takšnih koles ni, pomislite še enkrat. Za vse tiste, ki si želite kolesariti tako po asfaltnih površinah kot tudi po kakšnih stranpoteh, boste navdušeni nad treking kolesom. Treking kolo je na prvi pogled precej podobno gorskemu, a se razlikuje v nekaj ključnih podrobnostih.

Najprej velja omeniti držo na kolesu, ki je do kolesarja precej prijaznejša. Potem je tu kar nekaj več opreme in dodatnih možnosti, zelo dobrodošli pa so tudi plašči, ki s svojo zasnovo omogočajo tako varno vožnjo po nezahtevnih brezpotjih kot tudi precej manj naporno poganjanje po asfaltu.

Za treking kolo velja, da je mešanica med gorskim in cestnim. Zanj so torej značilne nekoliko večje in ožje pnevmatike kot pri gorskem, kar omogoča doseganje višjih hitrosti in manjšo obremenitev. Po drugi strani pa treking kolesa niso najprimernejša za vožnjo po zahtevnih brezpotjih.

 

Ste bolj za praktičnost in eleganco?

Potem dileme ni. Najboljši izbor za vas bo mestno kolo. Če boste kolo uporabljali za vožnjo v službo ali popoldne po kakšnih opravkih, potem vrzite oko na pester izbor mestnih koles. Ta so tako različnih barv in oblik kot različno opremljena. Tudi mestna kolesa imajo navadno nekaj prestav, a ni prav nobene potrebe, da bi jih bilo toliko kot denimo na gorskem.

Na mestnem kolesu vas bodo navadno pričakali blatniki, luči, prtljažnik in naslonka. Na voljo pa je seveda še kopica dodatne opreme, ki jo lahko namestite nanj. Omenimo samo sedež za otroka (lahko celo dva) in košaro, v katero boste pospravili nakupljene stvari v trgovini ali pa morda svežo zelenjavo in sadje s tržnice.

 

Kaj pa električna kolesa?

Res je. Tudi o tej vrsti koles je potrebno spregovoriti, še posebej v teh časih, ko so postala izredno popularna. Električna kolesa delimo na 3 različne vrste:

  1. Kolesa z električno podporo – pri teh je elektromotor samo v pomoč pri poganjanju pedal in proizvajajo do 250 W izhodne moči.
  2. Kolesa z močnejšo električno podporo – z močjo motorja nad 250 W.
  3. Povsem električna kolesa – pri tej vrsti elektromotor v celoti poganja kolo brez pritiskanja na pedala.

Električna kolesa so seveda nekoliko dražja od prej naštetih vrst, a nudijo tudi precej več udobja in pomoči pri sami vožnji. Zmotno je misliti, da se električnih koles poslužujejo samo »lenuhi«, katerim se ne ljubi pritiskati na pedala.

 

Elektromotorji v teh kolesih lahko pomagajo bolnim ali ljudem v fazi rehabilitacije, ko se fizično ne smejo naprezati, kljub temu pa si želijo kolesarjenja ali pa opraviti neko določeno pot na svežem zraku. Za te kolesarje so najprimernejša prav električna kolesa.

Povsem drugače pa je pri gorskih kolesih, kjer vgrajeni elektromotor samo pomaga pri največjih naporih in najstrmejših klancih. Še vedno je potrebno vrteti pedala, zato ni bojazni, da bi se na takšnem kolesu polenili.

Zanimivo pa je, da obstajajo tudi otroška električna kolesa. Zelo prikladno za trenutke, ko bi se otrok sicer objokan ustavil sredi poti, ker ne bi več zmogel slediti tempu svojih staršev.

 

Poganjalci in otroška kolesa

Otroci so naše zlato in takoj zatem, ko shodijo, že načrtujemo, kako jih bomo naučili voziti kolo. Ta del njihovega odraščanja je izjemno pomemben, seveda pa tudi samo kolo, ki ga zanje izberemo. Želeli si boste, da bo vaš otrok svoje prve metre na kolesu preživel brez nepotrebnih travm, strahu in bolečih padcev.

Za začetek je priporočljivo poseči po otroškem poganjalcu, ki otroku v prvi vrsti pomeni zabavo, v resnici pa se na njem nevede uči ravnotežja, skrbi za razvoj mišic in se privaja na vožnjo s kolesom. Prehod na pravo kolo je tako mnogo manj stresno, kot je bilo to nekoč, ko so nas odvajali od pomožnih kolesc in nas tolažili ob odrgnjenih kolenih in komolcih.

Zelo pomembno je, da ima otrok vedno kolo, ki je primerno njegovemu telesnemu razvoju. Torej, višini, teži, a tudi trenutnemu znanju vožnje s kolesom. V zgodnji fazi bodite vsekakor pozorni, da boste kupili poganjalca z možnostjo nastavljanja po višini, kasneje pa vedno kolo, ki bo tisti trenutek primerno za vašega otroka.

Za konec …

Ponovimo še enkrat. Pred nakupom kolesa dobro razmislite, kakšne so vaše želje in cilji, ter vedno prisluhnite še strokovnjaku s tega področja. Čeprav je to za vsakogar pomembno, pa nikakor ne glejte samo na ceno, saj boste kaj hitro lahko razočarani, če boste kupili kolo samo zato, ker je bilo poceni.

Pa veliko lepih kolesarskih dni vam želimo!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*