Kava je luksuz, bi rajši kozarec vode?

Kava je plod kavovca, ki najprej raste 4 do 5 let preden obrodi prva kavna zrna. Luksuz, ki ne raste pri nas, ker je kulturna rastlina toplejših krajev in je zato eksotična dobrina. Kljub temu, da se je odkupna cena na borzi nižala nekaj let zapored, še vedno velja, da je kava luksuzna dobrina. Cena se je nižala zaradi presežkov v ponudbi, danes je situacija drugačna. Zaradi spremenjenih klimatskih razmer je letina iz leta v leto slabša, zaloge so skoraj pošle, povpraševanje je že preseglo ponudbo. Rezultat tega je zvišanje odkupne cene kave in posledično morda tudi višja cena kave na trgu.

kava kavovec

Izvor kave najdemo v tako imenovanem Afriškem krogu, kjer se nahajajo Džibuti, Etiopija, Eritreja in Somalija. Matična kavna dežela Etiopija je po proizvodnih količinah šele na petem mestu, na prvem mestu je že skoraj stoletje Brazilija. Na drugem mestu je Vietnam, čeprav je bila kava do nedavnega v tej deželi popolna tujka. V Evropi kave niso poznali, dokler je v 17. stoletju niso prinesli beneški trgovci. V tem stoletju so tudi odprli prve kavarne na območju današnje Italije. Kava je v Slovenijo prišla dokaj pozno, prvi zapisi o njej so iz 17. stoletja. Ker je bila kot pijača znana predvsem med meščani in fevdalci, so jo poimenovali “gosposka pijača”. Prebivalstvo na podeželju te pijače ni bilo pilo, saj je bila cenovno nedosegljiva.

kava pražena zrna

Poživilni učinek kave vpliva na našo zbranost in produktivnost tako pri izdelavi izdelkov kot tudi pri urejanju misli v celoto. Marsikaj se razjasni, ko popijemo skodelico kave in se prej naporno jutro spremeni v dobro jutro. Zlatna džezva je blagovna znamka kave, ki jo lahko kupite v naših trgovinah in zanjo ni treba odšteti malega bogastva. Težko je besedo džezva prevesti v slovenščino, glede barve pa ni dvoma. Dan začeti s kavo, na embalaži katere je zlata džezva, lahko opišem kot barve sončnega jutra, ki se šele prebuja. Zbudi se, ko je skodelica kave popita in začne dan. Tudi če vam čez dan stvari ne gredo po načrtih, si privoščite krepčilen napitek in na novo začnite dan.

Kofetarica slikarke Ivane Kobilce je spremljevalka oglasov za Loka kavo in je poleg kave Barcaffe najbolj iskana na policah trgovin. Nekateri zaradi zgodovine bogatega okusa, drugi mogoče zaradi dobrega oglaševanja, vsi pa pijejo kavo zaradi njenega poživilnega učinka. Embalaža Loka kave je zlate barve, napisi in slika so modre barve, v preteklosti je bilo ravno obratno. Kje spiti skodelico kave, katere embalaža spominja na razkošna oblačila plemičev, izdelanih iz brokata? Če vam hoja v klanec ne povzroča težav, se povzpnite do Škofjeloškega gradu. V tamkajšnji gostilni vam prijazen natakar postreže Loka kavo. Spiti dobro kavo na gradu in pri tem uživati v čudovitem razgledu je neprecenljivo. Poleg že omenjenih blagovnih znamk kave na trgu najdemo še nešteto drugih znamk te poživilne pijače. Naj omenim nekatere izmed njih: Julius Meinl, Hausbrandt, Caffe Don Cortez, Illycaffe (Illy), Segafredo, Lavazza, Bristot, Escobar….

kava zrna

Jaz pravim, da se dan začne, ko zadiši po kavi. Pri pripravi kave zavremo vodo in vanjo vmešamo zmleto kavo, počakamo, da zavre in odstavimo. Po želji sladkamo. Poleg tega, da mora biti kava pravilno pripravljena, je pomembna tudi izbira ambienta. Prostor, kjer se okrepčamo, mora biti skrbno izbran, saj je pomemben element obreda pitja kave. Klepet nas tudi lahko utrudi in da se ne konča pri nedokončanih mislih, si privoščimo skodelico kave. Če nimaš družbe, lahko kavo spiješ tudi sam in namesto klepetanja počneš kaj drugega. Ivan Cankar je napisal največ besedila medtem, ko je bila na mizi tudi skodelica, iz katere je prijetno dišalo. Skodelica kave je tista pozornost, ki je vsakič znova dosegla učinek pri nastajanju njegovih knjig. Misli so se zbistrile, začetna ideja se je razvila v vizijo, beseda je sledila besedi in črtica je bila napisana.

kava skodelica kave

Kava je luksuz, zato jo moramo uživati v zmernih količinah, da nam ne bi škodovala. Kar se pitja kave tiče, moramo biti pozorni, da poleg zaužite krepčilne pijače hkrati popijemo tudi dosti vode. Prekomerno pitje kave vodi do dehidracije, prebavnih težav in drugih težav, kot so na primer nespečnost in razdražljivost. Prav tako pitje vode pomaga pri preventivi glede malce prej omenjenih težav, ki nas lahko pestijo. Kakor kava poživi, tako voda poteši našo žejo. Tako da ni dileme, kaj bi rajši: kavo ali vodo. Kave bi, zraven pa še kozarec vode!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*