Za dober začetek dneva -skodelica odlične kaveOd kod izvira kava

Ime kava nosi rastlina Piper methysticum in prav tako nam vsem znan napitek- svetovno znano »legalno poživilo« sodobnega človeka, ki je izdelan iz korenin te rastline. Samo odkritje učinkov kave naj bi bil naključen. Po zapiskih legend, naj bi nek pastir pasel svoje kamele ali koze in naj bi se pritoževal bližnjim menihom, da mu velikokrat čreda prebedi noči in celo nenavadno poskakujejo. Seveda so slednje menihi v prepričanju, da gre za nekaj kar so živali pojedle tudi raziskali. Plodove grma, ki so ga našli je eden izmed menihov prekuhal in zaužil, ter ugotovil, da je to razlog za ponočevanje pastirjevih živali. Od takrat naprej so si zvarek menihi redno pripravljali. Kava, ki jo poznamo danes pa je prvič opisal nemški zdravnik Leonhard Rauwolf po vrnitvi iz Bližnjega vzhoda leta 1583. Beneški trgovci so bili prvi, ki so v Evropo pripeljali kavo v 17. stoletju. Leta 1654 pa so na področju današnje Italije odprli prve kavarne. Seveda so bili prvi odzivi na ta poživljajoči napitek zelo negativni. Rimskokatoliška cerkev jo je celo proglasila za hudičev zvarek. Nekatere ženske pa so se celo pritoževale, saj naj bi njihovi možje zaradi pretiranega uživanja postali jalovi. Kljub prvotnim odzivom nekaterih pa se je uporaba vseeno širila po svetu in pojavili so se celo prva tihotapljenja samih semen rastline in podtaknjencev, ter s tem razna kršenja zakonov.

love_coffee

Sestava kave, ter vrste in okusi, ki jih poznamo

V kavi je sestavina kofein tista, ki deluje poživilno. Kofein najdemo tudi v koli, celo kakavu in pa seveda pravem čaju. V farmaciji ga najdemo tudi v protibolečinskih tabletah. Kavno zrno pa vsebuje tudi maščobe in pa sladkor. Seveda se sami okusi in vrste kave razlikujejo od vrste kavovcev, podnebja kjer jih vzgajajo in pa seveda načina predelave zrn in obiranja. Iz Etiopije izvira kava Arabica-in predstavlja kar 90% vse pridelane kave po svetu. Je najbolj kvalitetna in najbolj cenjena.

Danes pa sta glavna pridelovalca kave Kenija in Tanzanija. Potem je tukaj še manj poznana kava Canephora oziroma robusta in izvira iz Konga. Robusta vsebuje kar od 40-50% več kofeina od Arabice. Gre za kavo manj izrazitega in tudi bolj grenkega okusa. Kavna zrna uporabljajo v mešanicah za espresso. Tukaj je še kava Liberica, ki zavzema najmanjši del tržišča. Sama kavna zrna za pripravo napitka pa so običajno zmesi semen več vrst kave. Za vse kofetkarje pa nekaj pri čemer se jim bodo cedile sline ob branju. Načini priprave in seveda človeška iznajdljivost  nam je omogočila, da imamo danes ljubitelji tega napitka obilo izbire. Kofetkarji se lahko pocrkljamo z naslednjimi izbirami okusov:

 • Kava espresso-v Italiji velja za klasično »normalno« kavo
 • Brezkofeinska kava
 • Kratka kava, ki je včasih le nekaj kapljic ima nizko vsebnost kofeina in največjo aromo.
 • Dolga kava, ki vsebuje več vode in velja za normalno kavo v ZDA in po Evropi
 • Macchiato oziroma bela kava je kava z nekaj mleka
 • Kava s peno oziroma cappuccino je kava s spenjenim toplim mlekom
 • Kave z raznimi dodatki- lešniki, ginseng, rezino pomaranče itd.
 • Instant kava
 • Ledena kava se servira hladna in vsebuje rum, sladoled in smetano za okras
 • Turška kava oziroma »prava« kava
 • Bela kava se pripravi z večjo količino mleka
 • Irska kava vsebuje žganje-običajno viski
 • Jamajška kava vsebuje rum

In še bi lahko naštevali. Lahko rečemo, da se je potem ob tako bogati izbiri že težko odločiti.

Kakšne učinke pa ima uživanje kave

Študije opozarjajo, da zaradi povzročanja blage evforije in relaksacije lahko postane uživalec odvisen. Učinek kave nastopi načeloma 20-30 minut po zaužitju in traja lahko celo do 8 ur. Velikokrat lahko učinki povzročijo otrplost jezika in ust, pomirjenost, občutek ugodja in nasplošno sproščenost. Sami učinki kave se razlikujejo od vrste in načina priprave kave. Skodelica kave ali dve nam lahko priskočita na pomoč, če postajamo zaspani in rabimo nekaj poživila. Moramo pa biti pozorni, saj ima prevelika količina zaužite kave ravno nasprotni učinek. Pretirano uživanje kave v obdobju treh mesecev in več lahko občasno povzroči tudi luskavico, izpuščaje in pa tudi draženje očesa. Raziskave so pokazale, da lahko pretirano uživanje napitka povzroča celo okvaro jeter. Ravno tako nam uživanje kave lahko zavira apetit-govorimo predvsem o kavi s toplim mlekom. Zdravniki in strokovnjaki odsvetujejo uživanje kave na prazen želodec, pred kakšnim daljšim potovanjem in nasplošno naj bo uživanje napitka, zaradi učinkov zmerno. Seveda pa so tukaj tudi nekateri pozitivni učinki, saj naj bi kava s svojimi sestavinami in kislinami prisotnimi v kavi zmanjševala tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Določene kisline naj bi bile antioksidanti in antidiabetiki, kar pomeni, da na telo delujejo tudi v principu pomoči-predvsem pri hujšanju. Tukaj moramo poudariti zeleno kavo, ki je danes množično na tržiščih prodajana, kot sredstvo za pomoč pri hujšanju.

Kava – aromatični napitek, ki nam polepša začetek dneva ali ob katerem radi poklepetamo s prijatelji v bližnji kavarni. Napitek, ki ga doma radi postrežemo gostom. Za nekatere pa je predvsem sredstvo za poživitev. Ravno tako, kot veliko dandanašnjih razvad je tudi kava nekaj kar uživajmo v zmernih količinah.

4 komentarji

 1. To je pa cist res… dobra jutranja kava za dober zacetek dneva 🙂

 2. navdušenec nad kavo

  hmm,… zmeden članek, ki meša kavo-kavo in kavo.
  Kot navdušenec in pretiran uporabnik kave v svojih 17 letih nisem pri sebi zaznal luskavice, izpuščajev ali dražečega očesa.
  Piper methysticum (vrsta poprovca) in Coffea arabica (vrsta kakavovca) sta čisto različni rastlini.

  • Katja Habat

   najprej hvala za komentar navdušenec nad kavo in nekaj novih informacijah…moram priznati, da sama sebe ne smatram ravno za pretirano uporabnico kave in sem marsikatere podatke črpala z interneta tako…moj cilj s člankom ni bil nagovarjati ljubitelje kave k prenehanju uživanja-temveč zgolj nekaj besed o sami razvadi, ki jo imamo verjetno večina zemljanov….

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*