Kavitacija – mit ali resnica?

Marsikatera predstavnica nežnejšega spola se je  v svojem življenju že srečala z odvečno maščobo na predelih telesa, kjer si tega ne bi želela. Tako kot smo si različni ljudje, tako se na različne načine spopadamo z odpravo ali prekomerne teže ali samo odvečne maščobe na določenih delih telesa. Načinov za odpravo odvečne maščobe je več in eden izmed njih je kavitacija – danes zelo aktualen nekirurški poseg, za katerega se odloča čedalje več moških in žensk.

Verjetno se večina izmed nas zaveda, da je naša samozavest in s tem boljše počutje v precejšnji meri odvisna od našega zadovoljstva s svojim izgledom. Če so se nam preko zime nabrali obročki okoli trebuha, se jih s približevanjem poletja in sezone kopalke čedalje bolj zavedamo. Kaj storiti, ko se poletje neusmiljeno približuje, sami pa še nismo našli časa, da bi si oblikovali postavo tako, kot bi si to želeli.

Za hitrejšo odpravo prekomerne telesne maščobe je lahko kavitacija pravi odgovor.

Pa kavitacija resnično deluje, ali je to le modna muha, od katere imajo največ koristi kozmetični saloni, kjer ponujajo tretmaje kavitacije?

Kaj je kavitacija?

Kavitacija je neinvaziven, nekirurški in neboleč tretma za odpravo prekomerne telesne maščobe, kateri se izvaja za oblikovanje privlačnejšega videza telesa. Pogovorni izraz za kavitacijo je tudi nekirurška liposukcija, kar nakazuje na to, da je končni rezultat, tako kot pri liposukciji, zmanjšanje oziroma odprava maščobnega tkiva na telesu. Kavitacija se lahko izvaja tudi le na lokalnih, problematičnih delih telesa. Verjetno je kavitacija danes tako popularna tudi zaradi tega, ker se z njo lahko odpravi odvečno telesno maščobo na tistih predelih telesa, kjer jo s samo telovadbo ne uspemo.  Za kratek in preprost odgovor bi lahko rekli, da je kavitacija pospešitev naravnega biološkega procesa zmanjševanja in odprave prekomerne telesne maščobe. Kavitacija ne poškoduje telesnih tkiv, temveč le vpliva na maščobne celice tako, da se izločijo iz telesa. Učinke kavitacije lahko opazimo že po prvem opravljenem tretmaju. Kakšen bo učinek je odvisno od predela telesa, na katerem izvajamo tretma in od količine telesne maščobe.

Kako deluje kavitacija?

Kavitacija je neinvazivna metoda, pri kateri s posebno napravo proizvajamo ultrazvočne vibracije, kar povzroča uničenje maščobnih celic. Maščobne celice popokajo in se preko delovanja limfnega sistema izločajo iz telesa. Limfa odpadne produkte maščobnih celic z urinom izloči iz telesa, del maščobnih celic pa se razgradi v jetrih. Ultrazvočno valovanje naprave za kavitacijo povzroča notranje uničenje maščobnih celic. Energija ultrazvočnega valovanja povzroča trenje med maščobnimi celicami, zaradi česar se le-te razgradijo na večje število manjših delcev, kateri pa se potem v telesu razgradijo.  Zelo pomembno pa je, da po opravljenem tretmaju kavitacije zaužijemo zadosti tekočine in s tem pomagamo telesu, da izloči razbite maščobne celice. Stranke med izvajanjem tretmaja kavitacije ne smejo občutiti nobene bolečine ali druge neprijetnosti. V primeru, da občutijo karkoli drugega kot prijeten toplotni učinek je potrebno postopek nemudoma prekiniti. Napravo za izvajanje kavitacije lahko upravlja le usposobljen zdravnik ali kozmetičarka z ustrezno usposobljenostjo.

Kavitacija

Odprava celulita s pomočjo kavitacije

Tudi če vam je uspelo shujšati le s pomočjo telesne vadbe, vam je verjetno celulit ostal. Z različnimi aerobnimi aktivnostmi lahko konkretno zmanjšamo telesno težo, kar pa za celulit ne moremo trditi. Seveda je precej odvisno od tega koliko celulita imate in koliko časa je že minilo od zadnjega intenzivnega ukvarjanja s telesno aktivnostjo.
Precej uporabnikov kavitacije se zanjo odloči ravno zaradi odprave celulita. Pri odpravi celulita je lahko kavitacija prava rešitev, saj je zelo uspešna metoda zmanjševanja oziroma odprave celulita. Priporočljivo je, da se za tretma kavitacije odločite čim prej, ko opazite nastanek celulita. Kajti, ko je enkrat celulita že preveč, tudi kavitacija ne more narediti čudeža. Rezultati bodo seveda vidni, bo pa potrebno veliko več časa in denarja za to, da se ga zmanjša.  V primeru resne debelosti oziroma precejšnje prekomerne telesne teže kavitacija ne more biti nadomestek za dieto ali telesno vadbo, lahko pa pripomore k pospešitvi zmanjšanja telesne teže.

Kako dolgo so vidni rezultati kavitacije?

Enotnega odgovora na to vprašanje ni mogoče podati. To je v največji meri odvisno od vsakega posameznika. Rezultati kavitacije bodo vidni in opazni, kaj pa bo po določenem pretečenem času, pa je odvisno od načina življenja posameznika. Zagotovo bodo rezultati dolgotrajnejši in boljši, če boste poleg kavitacije še telesno aktivni in se boste pravilno in uravnotežen prehranjevali. Saj je rezultat naše postave seštevek tega, kar vnesemo v telo in aktivnosti, ki jih izvajamo za oblikovanje telesa. Bodisi fitnes, tek, aerobika ali karkoli drugega, kjer smo telesno aktivni. Po zaključeni kuri kavitacije je priporočljivo postopek še ponoviti po dveh do treh mesecih, s čimer boste lažje ohranjali vaš izgled.

Za lepoto je potrebno potrpeti

Včasih fizično, včasih psihično. Večina izmed nas je že slišala rek, da je za lepoto potrebno potrpeti in marsikdaj se je izkazalo da drži. Pri kavitaciji fizičnega napora in bolečine ne boste občutili, lahko pa se pojavi psihična neprijetnost, ko boste morali seči v denarnico in poravnati račun za tretma.   Definitivno pa marsikateri porabljeni evro odtehta osebno zadovoljstvo z lastnim telesom in misel, da smo denar vložili vase. Za zaključek naj podamo še nasvet, da če se odločite za oblikovanje svojega telesa, s tem ne pričnete  jutri. Postavite si točno določen dan ali datum, kdaj začnete, ker le tako se boste pripravili do tega, da začnete z aktivnostjo, s katero boste preoblikovali svoje telo. Vsak dan lahko rečeno, da jutri pa res začnemo, pa ta jutri nikoli ne pride. Navsezadnje lahko tale prispevek danes preberete brezplačno, jutri bo pa plačljiv…

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*