Kdaj smo ljudje postali tako naivni?

Večkrat se vprašam kdaj smo ljudje postali tako naivni, da sledimo le drugim, kot čreda ovc? In kmalu zatem ugotovim, da se to dogaja že stoletja in tisočletja. Saj ljudje verjamemo vsemu kar slišimo in vidimo ne glede na to, da bi se kdaj vprašali kaj je sploh resnica.

varčevanje varčevalni načrt kovanci

Če vsak dan berete ali gledate novice vas lahko mediji prepričajo, da verjamete kar koli. Vedno vas strašijo z različnimi bolezni, nesrečami in različnimi problemi, ki se dogajajo po svetu ali morda tudi okoli vas.

Zato poskusite en teden ali en mesec zdržati brez branja in gledanja novic in verjemite mi, da boste spremenili svoj pogled na svet. Morda boste novice za vedno nehali spremljati, saj boste naenkrat nehali razmišljati o tem kaj se dogaja po svetu in se posvetili sami sebi in svojim bližnjim. Kot sem to storila tudi sama pred 3 leti. Takrat boste končno naredili nekaj zase in začeti razmišljati v pravi smeri.

Verjamem in vem, da vam s svojimi nasveti lahko spremenim pogled na varčevanje. Tako, da si danes rajši zadajte cilj, da boste en teden spremljali prispevke o varčevanju na moji spletni strani www.izberimodro.si .

Se sploh kdaj vprašate kaj pomenijo različne oznake na položnicah in kaj dejansko vsak mesec sploh plačujete?

Tudi sama se včasih počutim kot naivna ovca, saj niti ne vem kaj dejansko plačujem, ko vidim položnico za komunalo ali elektriko. Saj ne razumem kaj mi dejansko sploh obračunavajo, kot tudi večina vseh ostalih sploh ne ve. Ampak, ker imamo strahove pred opomini ali pred odklopom elektrike bomo položnice plačevali ne glede na to kakšen je znesek. In ne glede na to, če se ta znesek vsak mesec še podraži.

Večina ljudi ne bo nikoli zamenjala svoje operaterje za druge, saj se bojijo morebitnih stroškov ali jeze dosedanjih operaterjev in ostalih problemov. In zato leta vztrajajo pri njih, saj so mnenja, da so najboljši na trgu. Operaterji pa njihovo zaupanje s pridom izkoriščajo in vsako leto le dražijo svoje storitve. Saj vedo, da sem jim nihče ne bo uprl in bodo zaradi strahu pred zamenjavo operaterjev vseeno ohranili svoje stranke.

To se je lahko dogajalo veliko let, saj nekateri operaterji enostavno niso imeli konkurence in so lahko delali, kar so želeli ter svoje storitve dražili več let. In zato sem vesela, da se je pri nekaterih ljudeh že začelo spreminjati razmišljanje in so začeli spreminjati operaterje ter odšli k konkurenci in tako vsak mesec prihranijo veliko denarja.

Tudi sama sem morda še naivna glede plačevanja položnic za komunalo in elektriko vendar sem imam namen poglobiti tudi v te račune. Problem je predvsem v tem, ker komunale ne moraš zamenjati in je praktično nujno zlo. Lahko pa zamenjaš operaterja za elektriko in vsak mesec vidiš koliko si prihranil.

Sama kljub temu redno spremljam spremembe na vseh ostalih položnicah in ko operaterji začnejo namerno dražiti storitve preprosto poiščem druge in jih zamenjam.

Takšen problem se imela tudi z banko. Vrsto let sem imela račun na eni izmed bank, ki je bila najugodnejša daleč naokrog sploh pri dijaškem in študentskem računu. In res sem bila ponosna, da imam odprt račun na tej banki. Tudi osebje v banki je bilo vedno prijazno in zato sem z veseljem prišla tudi v poslovalnico, če se morala plačati položnice ali če sem imela druge obveznosti tam. Pri njih sem imela odprt račun vsaj 10 let in vedno sem jih priporočala tudi vsem svojim prijateljem in znancem. Saj sem vedela, da z njimi mesečno in letno prihranim ogromno pri stroških banke v primerjavi z drugimi.

Nato pa so pred dvema letoma počasi začeli dražiti svoje storitve. Najprej so bili stroški še zelo majhni ampak počasi so začeli dražiti vse storitve, sama pa sem imela za prihodek le zelo majhen otroški dodatek. In tako sem bila mesečno vedno bolj pozorna na vse nove podražitve. Poleg tega sem vedno spremljala vse nove informacije o banki. Tudi vam priporočam, da redno spremljate njihove novice, ki vam jih pošljejo po pošti ali v spletno banko. 

Počasi so na banki ukinili vse ugodnosti zaradi katerih sem jim vedno zvesto zaupala. Povečali so ceno mesečnega vodenja računa, povečali so provizijo za plačevanje položnic na bančnem okencu ter spletni banki, povečali pa so tudi stroške spletne banke in ukinili brezplačno dvigovanje gotovine na vseh bankomatih.

varčevanje varčevalni načrt pujsek

Odločila sem se, da moram nekaj ukreniti glede vseh povečanih stroškov in zato sem začela iskati novo banko s katero sem sedaj zelo zadovoljna. Saj sem izračunala, da bom v dveh letih skupno prihranila kar 250€ pri stroških z banko. To banko sem do sedaj svetovala že vsem v družini in tudi vsem mojim prijateljicam, ki so postale podjetnice. Svetujem pa jo tudi v svojim varčevalnih načrtih.

Pred enim mesecem smo z mojim dragim, taščo in tastom izračunali koliko bodo letno prihranili z zamenjavo banke in vsi so bili navdušeni nad prihrankom. Saj so prej vrsto let imeli eno najdražjih bank v Sloveniji. Torej bo pri njih prihranek še toliko večji. Tašča in tast sta bila sprva malce skeptična, saj ju je bilo strah, da bosta morala sama urejati vse trajnike, zapirati račune in podobno.

Vendar, ko sem se pozanimala, da vse to naredi za njiju nova banka sta še isti teden odšla zamenjat banko. In z novo banko sta res zelo zadovoljna, saj ponuja še kup drugih ugodnosti za njiju.

Mojemu dragemu sem lani decembra spremenila tudi mobilnega operaterja, saj je vrsto let plačeval veliko preveč denarja za mobilne storitve. In ker sva našla zelo ugodno ponudbo ga je še isti mesec zamenjal. Mesečni prihranek je trenutno 9€ in v dveh letih bo tako prihranil 216€.

Tudi tastu sem pomagala pri spremembi mobilnega operaterja in zato vsak mesec prihrani 8€ torej bo v dveh letih prihranil 192€. Poleg tega pa ima sedaj še odličen signal tako, da je res zelo vesel spremembe. Sama pa sem vesela in ponosna na to, da se je za mnenje in pomoč obrnil name.

Prejšnji mesec sem tudi spremenila mobilnega operaterja pri atitu in sedaj pa ga bom še pri mami. Tako, da bosta lahko skupno mesečno prihranila kar 16€, kar pomeni v dveh letih 384€ prihranka. In tudi onadva sta nad spremembo in prihrankom navdušena.

Problem pa nastane  pri obveznem plačevanju RTV prispevka. Nihče več ga noče plačevati že nekaj let in kljub vsemu nihče ne ukrepa. Do sedaj se je zgodilo že nekaj peticij, ki pa niso bile uspešne, saj so vsi prej obupali in začeli najprej plačevati RTV prispevek, saj jih je bilo strah, da bodo morali potem plačati vse položnice za nazaj. Glede tega problema res ne vem kako ga bomo rešili, saj sama nisem gledala RTV programov sigurno že vsaj 4 leta. Morda ga bomo rešili le z množičnim uporom proti plačevanju.

Res je, da ne moremo spremeniti vsega pa vendar, če spremenimo le nekaj malenkosti v svojem življenju lahko vsak mesec prihranimo ogromno denarja.

Pa vendar dokler bo vaše razmišljanje, da so sedanji operaterji najboljši čeprav so najdražji na trgu ne boste nikoli uspeli varčevati. Ne bojte se sprememb, pogosto nam spremembe prinesejo le lepe stvari.

Če tudi vi želite spremeniti svoj način razmišljanja in začeti varčevati vas vabim k naročilu varčevalnih načrtov http://www.izberimodro.si/varcevalni-nacrti/ in branju dnevnih nasvetov o varčevanju na moji spletni strani www.izberimodro.si ter na FB strani https://www.facebook.com/izberimodro/ ali FB skupini Modro varčevanje https://www.facebook.com/groups/345396729167386/.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*