Kirurška odstranitev znamenj je varen postopek

Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih je potrebno strokovno kirurško odstranjevanje znamenj. Morda je začelo krvaveti ali se je spremenil njegov videz. Kožna znamenja so lahko znak kožnega raka. Kožna znamenja so lahko grda in zaradi njih se lahko počutite nesamozavestno. Če se kožno znamenje nahaja na območju, ki je stalno razdraženo (na primer zaradi oblačil), se lahko vname ali okuži. Kožna znamenja lahko sčasoma rastejo in se spreminjajo, tako da postanejo večja ali temnejša. To je lahko znak kožnega raka. V nekaterih primerih je kirurška odstranitev znamenja mogoča zaradi kozmetičnih razlogov. Če imate kakršne koli pomisleke glede kožnega znamenja, je najbolje, da ga pregleda dermatolog, da izključi kožnega raka. Če razmišljate o odstranitvi kožnega znamenja, se najprej posvetujte z dermatologom. Ti vam bodo znali svetovati o najboljšem načinu ukrepanja in bodo znali znamenje varno odstraniti.

Kirurška odstranitev znamenj

Kako kirurška odstranitev znamenja poteka?

V vsakem primeru je kirurška odstranitev znamenja dokaj preprost in enostaven postopek, ki ga lahko opravi vaš dermatolog. Prvi korak je omrtvičenje območja okoli znamenja z lokalnim anestetikom. S tem zagotovite, da med postopkom odstranjevanja ne boste čutili bolečine. Nato bo zdravnik s skalpelom previdno odstranil znamenje. Celoten postopek običajno traja manj kot 30 minut. Po odstranitvi znamenja bo območje prekrito s povojem. Morda boste občutili rahlo bolečino in nekaj otekline po posegu, ki pa naj bi izginila v nekaj dneh. Območje se bo zacelilo v dveh do štirih tednih. Če vas skrbi videz kože po odstranitvi znamenja, se lahko z zdravnikom pogovorite o možnih posegih za izboljšanje videza brazgotine. Ta lahko vključujejo lasersko zdravljenje ali kirurški poseg.

Je kirurška odstranitev znamenja varna?

Večina operacij odstranjevanja znamenj je varnih in z majhnim tveganjem za zaplete. Kot pri vsakem kirurškem posegu pa vedno obstaja tveganje okužbe, krvavitve in brazgotinjenja. Pred izvedbo postopka se obvezno pogovorite z zdravnikom o vseh tveganjih in koristih. Znamenja so na splošno neškodljiva, vendar lahko v nekaterih primerih postanejo rakava. Če imate znamenje, ki spreminja videz ali vas draži, ga mora pregledati zdravnik. V nekaterih primerih je treba znamenja iz zdravstvenih razlogov odstraniti. Znamenja je mogoče odstraniti iz kozmetičnih razlogov, vendar tega običajno ne krije zavarovanje. Stroški odstranjevanja znamenj so odvisni od velikosti in lokacije znamenja.

Kako poteka celjenje po operaciji?

Po odstranitvi znamenja se koža običajno zaceli v dveh do štirih tednih. V nekaterih primerih pa se lahko koža celi dlje. Če je bilo izvedena kirurška odstranitev znamenja, se lahko pojavi nekaj brazgotin. Obseg brazgotinjenja je odvisen od velikosti in globine reza. Če je bilo znamenje odstranjeno z laserjem, običajno ni brazgotin. V večini primerov se koža zaceli brez težav. Če pa se pojavi rdečina, oteklina ali izcedek z mesta reza, se obrnite na zdravnika. Čas celjenja se lahko razlikuje glede na posameznika. Nekaterim ljudem se zaceli hitreje kot drugim. Dejavniki, ki lahko vplivajo na čas celjenja, so: starost, splošno zdravje in dobra oskrba rane. Če imate kakršnakoli vprašanja ali pomisleke glede procesa celjenja, se obrnite na svojega zdravnika, ki vam bo lahko dal natančna navodila, kako skrbeti za rano in kdaj lahko pričakujete popolno zacelitev.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*