Klop je lahko zelo nevaren

Ste vedeli, da klopi obstajajo že približno 200 milijonov let v približno enaki obliki in da so jih že stari Grki opisovali kot škodljiva bitja? Na svetu je približno 850 različnih vrst klopov. Te majhne živalice so nevarne predvsem zato, ker človek lahko zboliza dvema hudima boleznima, to pa sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza. Zato si v tem članku poglejmo nekaj splošnih informacij o vbodu klopa, kako se lahko zaščitimo ter o možnih boleznih, ki jih prenaša klop.

klop žival

VBOD KLOPA

Klopi se zadržujejo predvsem v naravi, na travnikih in gozdovih, zato pred njim nismo varni praktično nikjer. Klop se najraje pritrdi na nežna in dobro prekrvavljena mesta na koži, kot so zdlakami pokriti deli ušes, rok, dimelj, dlani, kolen in stopal. Človek vboda ne čuti, saj ima klopova slina anestetičen učinek. Prav lahko se zato zgodi, da klopa zaradai njegove majhnosti sploh ne opazimo. Seveda ni nujno, da nas bo vbod klopa okužil, če pa nas, pa okužba lahko velikokrat poteka brez kakršnihkoli bolezenskih znakov. Na gostitelju se klop lahko hrani več dni, preden se preobrazi v odraslega klopa. Klopi imajo dolg življenjski cikel, zato dobro skladiščijo viruse.

KAKO SE ZAŠČITITI?

  1. Zaščita z repelenti – Preden se odpravimo v gozd ali kam drugam v naravo, je pametno, da si v najbližji trgovini kupimo kemična sredstva oz. repelente, ki odganjajo mrčes. Na trgu seveda obstaja tudi izbira naravnih sredstev za zaščito proti klopom in mrčesu. Lahko jih nanašamo na kožo in pršimo po obleki. Pomembno je, da ravnamo v skladu z navodili proizvajalca.
  2. Zaščita z obleko – Pametno je, da imamo na sebi oblačila svetlih barv, da klopa na sebi lažje opazimo. Oblačila naj bodo iz gladkega materiala, ki klopu onemogoča, da bi se oprijel. Z oblačili pokrijmo čim več kože, da bo klop težje prišel do naše kože.
  3. Dobro je, da se zaščitimo tako z obleko kot tudi z repelenti, ko se vrnemo domov pa temeljito pregledamo sebe in ostale družinske člane, se stuširamo ter odstranimo morebitne klope. Temeljito pregledamo in operemo tudi naša oblačila.
  4. Pred klopnim meningoencefalitisom se lahko zaščitimo s cepljenjem, ki je pravzaprav najbolj učinkovit ukrep pred tem virusom. Cepljenje poteka v treh odmerkih, prva dva odmerka navadno potekata v zimskih mesecih. O cepljenju se je seveda najbolje posvetovati tudi z osebnim zdravnikom, saj ni priporočljivo za vsakogar zaradi možnih neželenih učinkov.

KAKO SE KLOP PRAVILNO ODSTRANI?

Med ljudmi velikokrat velja zmotno prepričanje, da je za odstranjevanje klopa potrebno uporabiti kako kremo, olje ali mazilo. A naj povemo, da temu ni tako. Klopa le primemo s koničasto pinceto čim bliže koži in ga izvlečemo z enakomernim gibom navzgor (ne vrtimo levo in desno). Če v koži ostane del klopa, odstranimo tudi tega na enak način. Če pri odstranitvi klopa potrebujete pomoč zdravnika, vedite, da je storitev samoplačniška.

LYMSKA BORELIOZA

Borelija se največkrat prenaša na človeka z ugrizom okuženega klopa. Klop namreč postane kužen s sesanjem krvi okužene živali. Med vsemi boleznimi, ki jih prenašajo klopi, je v Sloveniji najpogostejša. Borelioza načeloma poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni (3-32 dni potem, ko vas ugrizne okužen klop) se pojavi značilen obročasti kožni madež na mestu vboda klopa. Kožna sprememba je lahko na enem mestu ali pa jih je več na različnih delih telesa, včasih pa jih sploh ni.  Nekateri bolniki se tako počutijo podobno, kot da bi prebolevali gripo – imajo vročino, bolečine v mišicah in sklepih ter slabost. V drugi in tretji fazi bolezni (to je lahko tudi več mesecev ali let p okužbi) se pokažjo znaki prizadetosti na različnih organih: na srcu, koži, očeh, živčevju, sklepih, mišicah. Zdravljenje v zgodnji fazi poteka zelo učinkovito z antibiotiki, saj gre za bakterijsko okužbo, medtem ko je v drugi in tretji fazi precej težje.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS (KME)

Klopni meningitis povzroča virus klopnega meningoencefalitisa. Virus kroži po parazitskem trikotniku, ki ga sestavljajo virus, klop in gostitelj. Je zelo resna bolezen, ki lahko pusti trajne posledice na človeku in poteka v dveh fazah. Najustreznejša zaščita pred to virusno boleznijo, ki jo povzroča ta majhna, aizjemno nevarna živalica, kot je klop, je zagotovo že omenjeno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. V vsakem primeru pa upoštevajte zgoraj omenjene previdnostne ukrepe, kako se pred klopom zaščititi z ustrezno obleko in repelenti in se v ta namen izogniti možnim težavam.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*