Kmalu se bo začelo Svetovno prvenstvo v nogometu 2014Brazilija je dežela, ki je, v vsej zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev edina, vsako leto prišla v kvalifikacije za prvenstvo in ni zamudila niti enega svetovnega prvenstva v nogometu. Leto 2014 je za Brazilijo torej še toliko bolj vznemirljivo, saj bodo imeli prednost domačega terena, ki bo verjetno zaradi določenih klimatskih razlik pri nekaterih moštvih povzročilo marsikatero preglavico. Na vsakem svetovnem prvenstvu v nogometu je Brazilija tudi med favoriti za zmagovalce, kar nakazuje na to, da more biti resnično nekaj na tem, da je njihova kri že od rojstva prepletena s tem športom.

Nogomet je del vsakdana in globoko vpet v družbo

Brazilija je ena izmed favoritov letošnjega prvenstva
Brazilija je ena izmed favoritov letošnjega prvenstva

Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu 2014 se približuje z nezadržno hitrostjo. Priprave so v polnem teku, saj nas od dogodka loči le še nekaj mesecev.  Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 v Braziliji je še posebno pomemben dogodek za Brazilce, ki si nogomet prilaščajo kot nacionalni šport. Skoraj je ni vasi, ki ne bi imela nogometnega igrišča in vsaj nekaj nadebudnih fantov, ki sanjajo o tem, da bodo nekega dne postali slavni nogometaši. Udejstvovanju v nogometu so naklonjena tudi lokalna podjetja, ki svoje zaposlene za katere menijo, da imajo potencial, spodbujajo k rednemu treningu in napredovanju.

V Braziliji nogometno svetovno prvenstvo vzamejo zelo resno, saj se v času pomembnih tekem prekine večina delovnih procesov, banke se celo zaprejo 3 ure pred pomembno tekmo, da se prebivalci lahko pripravijo na tekmo.

Glasba na svetovnem prvenstvu v nogometu

Ker pa  svetovno prvenstvo v nogometu 2014  ne pomeni le nogometa, ampak še mnogo spremljajočih dejavnosti je bil 10. februarja na tekmovanju 2014 FIFA World Cup™ SuperSong competition kot zmagovalec izbran mlad talentiran ameriški pevec Elijah King s pesmijo Vida, kar pomeni življenje. S svojo pesmijo bo sodeloval pri uradnem snemanju albuma za svetovno prvenstvo v nogometu 2014,  skupaj z drugimi svetovno znanimi imeni kot so Jenifer Lopez, Pittbul ter v Braziliji zelo popularna pevka Claudia Leitte.  Zmagovalno pesem Vida, ki bo vključena na uradni album pa bo na samem prvenstvu odpel sam Ricky Martin, ki je bil tudi del komisije za izbor.  Vse pesmi si lahko predvajate tudi na uradnem You Tube kanalu FIFATV.

Zaključna dela in preverjanje kakovosti infrastrukture

Priprave na  svetovno prvenstvo v nogometu 2014 so vidne na vsakem koraku, še posebno v krajih, kjer se bodo odvijale tekme. Tako naj bi na valentinovo 14. februarja prišel na ogled nogometnega stadiona v Manaus, ki je glavno mesto zvezne države Amazonija, sam predsednik Brazilije Dilma Rousseff. Uradna otvoritev stadiona z imenom Arena da Amazônia, je bila predvidena za soboto 15. februarja vendar je bila odpovedana zaradi nedokončanh del in celo smrti enega izmed delavcev Antônia José Pita Martinsa. Drugi razlogi za prestavitev otvoritve stadiona pa so bili finalno čiščenje in pomankljive priprave organizacije same otvoritve. Stadion je 13. februarja prestal test nočne osvetlitve, dela na njem pa so končana v 96,95 odstotkih. Potrebni so še nekateri zaključni detajli, barvanje in utrjevanje površin. Načrt za izgradnjo stadiona Arena da Amazônia je bil po besedah načrtovalcev navdihnjen s tipično brazilsko košaro, kjer imajo ponavadi spravljeno sadje. Barve sedežev stadiona se gibljejo od rumenih, oranžnih do rdečih odtenkov, ki spominjajo na brazilsko sadje melone, banane, ananas, pomaranče, mango, guavo in papajo. V stadion je bilo vloženih 670 milijonov brazilskih realov, kar je okoli 205 milijonov evrov, od tega je država financirala okoli 122 milijonov evrov.

Arena da Amazonia/Manaus (foto: Chico Batata)
Arena da Amazonia/Manaus (foto: Chico Batata)

Ta teden je bil v Manausu tudi brazilski minister za šport Aldo Rebelo z guvernerjem Amazonije Omar Azizijem. Na stadionu Amazônia bodo odigrane 4 tekme svetovnega nogometnega prvenstva 2014 in sicer: Kamerun x Hrvaška; Anglija x Italija; Honduras x Švica ter ZDA x Portugalska.

Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 in njegovi favoriti

Vsekakor je med njimi država gostiteljica. Če bi Brazilija dejansko zmagala, bi bila to njihova šesta zmaga na svetovnem prvenstvu in bila bi druga država v zgodovini svetovnih prvenstev, ki bi postala zmagovalka na svojih tleh. Nazadnje je bila to Francija leta 1998, ki še vedno drži to častno titulo. Brazilija je nazadnje gostila svetovno prvenstvo leta 1950, kjer se je morala zadovoljiti z drugim mestom, zato je njen cilj letos vsekakor ambiciozen in tudi realen. Ostali favoritki pa sta še Nemčija ter Španija. Španija se ponaša z zmagama na evropskem nogometnem prvenstvu leta 2008 ter 2012 ter je tako resna in nevarna kandidatka za zmagovalko na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 nam poleg vrhunskega nogometa prinaša tudi priložnost za potovanje v eksotično Brazilijo. Če še niste kupili letalske karte pa se le podvizajte, saj bodo cene pošteno poskočile.  Brazilija je ogromna in če nameravate spremljati celotno  svetovno prvenstvo v nogometu 2014, potem si le vzemite kakšen teden več in še malo raziščite kraje, kjer se ne bodo odvijale tekme saj vas zna Brazilija s svojim naravnim bogastvom navdušiti še bolj kakor nogomet.

En komentar

  1. Če bo Brazilija letos zmagala na domačih tleh, ne bo druga država v zgodovini prvenstev, ki bi ji to uspelo,
    leta 1930 je bila gostiteljica Urugvaj ( postal svetovni prvak),1934 gostiteljica Italija postane svetovni prvak,1966 gostiteljica Anglija postane svetovni prvak,1974 gostiteljica ZR Nemčija postane svetovni prvak, 1978 gostiteljica Argentina osvoji prvenstvo in leta 1998 res nazadnje to uspe tudi Franciji !

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*