Knjige medosebnih odnosov

Knjige, ki vam jih bom predstavila danes, govorijo o medosebnih odnosih, tako da vam želim obilo užitka ob prebiranju njihovih vsebin.

 

knjige_custva

Janja Vidmar: Brez

Ta zgodba govori o medosebnem odnosu med mladostnikoma. Simon je srednješolec, ki je noro zaljubljen v Lejlo. Ona ima fanta, vendar s Simonom rada pohajkuje naokoli in skupaj z njim kakšnega pokadi, kar veliko pove o njunem medosebnem odnosu. V njem se skriva tudi njegova temnejša plat, saj se s prijateljem Mrkijem zapleteta v nevarne posle s Tajsonom. Za njega preprodajata cenene tehnološke igračke, vendar ker jima to ni dovolj, tudi na svojo roko kaj ukradeta in prodata naprej; to priča o napetem medosebnem odnosu s prijateljem. Mama in očim vesta za njegove stranpoti, vendar se ne meni zanju, ker je prepričan, da mu bo pomagal oče, ko se vrne iz zapora. Problem nastane, ko Tajsonu do roka ne predata denar, zato ta grozi Mrkiju, ki izda njegov in Lejlin naslov. Simon je zdaj res v težavah: kje naj dobi denar in kako naj zaščiti dekle svojih sanj. V paniki oropa staro ženico, ki je malo prej na banki dvignila svoj penzion. Za trenutek misli, da se je rešil iz težav, a ko izve, koga je oropal, se mu ves svet sesuje pred očmi. Knjiga res veliko govori o vseh vrstah medosebnih odnosov Simona z drugimi. Kako se napeta pripoved konča in na koga se Simon v kritičnem trenutku svojega življenja lahko zanese, izveste v mladinskem romanu Brez.

Janja Vidmar je znana kot avtorica mladinske realistične proze. Drama Brez je zmagala na natečaju Zlata paličica 2010, toda pisateljica se je odločila, da dramo napiše še v obliki proze, tako da sta v knjigi objavljeni obe. Pisateljica na zelo pronicljiv način opisuje medosebne odnose.

file1701347712205[1]

Melissa Panarello: Pred spanjem si stokrat skrtačim lase

Naslednja knjiga govori o zelo pretresljivih medosebnih odnosih. Melissa je mlado dekle, ki se doma dolgočasi, saj je oče veliko zdoma, mati pa se vse preveč ukvarja z gospodinjstvom. Tako se začne njena samotna pot v svet odraslosti, ki pa je vse kaj drugega, kot želi in pričakuje. Sreča se svojimi prvimi intimnimi izkušnjami, ki se nadaljujejo v vse mogoče smeri. Melissa svoje izkušnje doživlja z intenzivnostjo in neposredno erotično domišljijo petnajst letnice, zaradi česar jo dogajanje posrka v sebe in iz ene izkušnje v drugo ve vse manj, kako se iz teh medosebnih odnosov rešiti. Nekaj časa je žrtev sama, kasneje se to zgodi tistim, ki se zapletejo z njo. Zgodba je pretresljiva ravno zaradi njenega iskanja poti ven iz tega, v čemer se je znašla, in kako poiskati tisto, kar si želi.

Roman je Melissa P. napisala v obliki dnevnika in sodi med boljše prvence v Italiji. Kot je dejala sama, se je po izidu knjige pokazalo, kako dvolična je družba, saj vsi grešijo, a nihče ne želi govoriti o tem. Zgodba pripoveduje o zelo osebnih odnosih mlade Melisse.

2169-1266359123xSr5[1]

Lamija Begagić: Obletnica mature

Zadnji roman nas popelje v zelo intimno sfero medosebnih odnosov. Zgodba Obletnica mature ni tipična zgodba, ki si jo pripovedujejo sošolci ob ponovnem srečanju po desetih letih. To so utrinki iz življenja 4.b razreda, ki so se raztepli po širnem svetu. Triindvajset posameznikov je odraščalo v času vojne v Bosni, zato so odšli iskat svojo srečo drugam, zaradi česar so njihovi medosebni odnosi še toliko bolj ganljivi. Pred očmi se nam rišejo kratki izseki iz njihovih življenj: to so intimne izpovedi, ki se dogajajo med štirimi stenami, največkrat v spalnici poročenih parov ali ljubimcev. To so zgodbe, ki se nam vsem dogajajo in  pripetijo, a nihče o njih ne govori, ker je o tem bolje molčati. Vsaka pripoved posebej se po tihem dotika in sprašuje o smislu življenja, a ga nadalje pusti, da teče naprej. Največkrat se pripovedi dotikajo medosebnih odnosov in želja ter pričakovanj posameznih junakov, ki niso bile izpolnjene. V nekaterih zgodbah smo priča izgubi osebe, ki je protagonistu blizu, pa tudi smiselnosti družinske sreče in objema ljubljene osebe. Roman se začne z zgodbo o Edinu, ki ga pokliče Sejo in  spomni na dogovor iz gimnazije, da naj bi bil njegova poročna priča, kar nekaj pove o njunem medosebnem odnosu.

Lamija Begagić je rojena leta 1980 v Zenici in je urednica otroške revije Palčić. Obletnica mature je njen prvenec, toda kljub temu zbirko odlikujejo zrela pisava in prepričljiv jezik, je pa tudi mojstrica tankočutnega opisovanja medosebnih odnosov.

Katja Zupan

 

 

 

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*