Knjige za otroke 3 leta je potrebno izbrati s premislekom

Branje knjig  od malih nog pomembno pripomore k otrokovemu razvoju. Zato moramo otroku omogočiti stik s knjigami čim prej. Otrok star eno leto bo med našim branjem opazoval le slike in poslušal naš glas, sčasoma pa bo tudi vedno več razumel in tudi aktivno sodeloval. Knjige za otroke 3 leta morajo biti prilagojene starosti najmlajšim otrok do 3. leta starosti.  Biti morajo zanimive, poučne, predvsem pa trpežne.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri knjige za otroke do 3. leta?

Otroci do tretjega leta starosti še nimajo zelo široko razvitega besedišča. Dobri govorci se pri tej starosti že izražajo s povedmi, ki vsebujejo 3-4 besede, ostali pa niti še ne tvorijo pravih povedi, ampak le nanizajo skupaj besede, s katerimi bi radi nekaj sporočili. Zato bodite pri izbiri knjige za otroke 3 leta pozorni na to, kakšno je njeno besedilo. Vsebuje naj kratke povedi z osnovnim besediščem. Le tako bodo ob večkratnem branju lažje razumeli, kaj jim berete.

dobre otroške knjige knjige-za-otroke 3 leta kvalitetne otroške knjige mami

Kljub temu, da otroci pri tej starosti še ne znajo brati bodite pozorni tudi na črke, saj otroci ravno preko knjig razvijajo predstave o branju in sestavi besed. Črke v knjigi naj bodo velike tiskane, hkrati pa mora biti pisava jasno berljiva, dovolj velika in take barve, da bo skupaj s podlago ustvarjala kontrast.

Za otroke do starosti 3. let pa so najpomembnejše slike in različni dodatki v knjigi, ki jih lahko tipajo. Če želite, da bo knjiga otroku privlačna, naj vsebuje barvne slike z jasno narisanimi elementi. Če ima knjiga še dodatke kot so okenca z različno dlako, materiali, glasovne tipke … bo še toliko večji uspeh, saj so otroku pri tej starosti najbolj zanimive tiste informacije, ki jih izkusi sam, torej, da sam potipa material, da pritisne tipko in se oglasi zvok …

Ne pozabite oceniti, iz kakšnega materiala je knjiga izdelana

Pri nakupu knjige za najmlajše pa bodite pozorni tudi na to, iz katerega materiala je knjiga izdelana. Boljši kot je material, dlje časa bo knjiga ostala cela. Tako majhni otroci knjige ne bodo le listali, ampak tudi grizli, grdo obračali in prenašali vsepovsod. Zato je pomembno, da je material odporen na tovrstne zunanje dejavnike.

Otroci se morajo s knjigami seznanjati že od malih nog. Res pa je, da morajo biti knjige za otroke 3 leta nekoliko prilagojene, da bodo v njih vzbudile željo  po raziskovanju pisane besede.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*