Ko postane alkohol naš sovražnik

»Kdor ne pije, ni Slovenc« le ni tako nedolžen izrek kot se morda sliši. Redno uživanje alkohola kaj hitro privede do odvisnosti in le ta s seboj prinaša obilo težav. Alkoholiki se tudi pogosteje poškodujejo, za volanom pa je alkoholik nevaren tako sebi kot drugim. Večina prometnih nesreč se zgodi pod vplivom alkohola.Vsak, oziroma skoraj vsak, rad popije kozarček alkohola v družbi prijateljev, vendar pa imajo mnogi resne težave s tveganim pitjem alkohola. Velikokrat ga pijejo preveč, prepogosto ali pa ob priložnostih, ko ga ne bi smeli…ko vozijo avtomobil. Zaskrbljujoča pa je poraba alkohola med mladostniki, saj raziskave kažejo, da je bilo pri 13. letih starosti pijanih že 18,5 % dijakinj in 27,3% dijakov.

alkohol alkoholizem pitje

Človek izdeluje alkohol vsaj 12 tisoč let…tako govorijo zgodovinski viri. Baje so zemljo sploh začeli obdelovati le zato, da so v njej lahko hranili sestavine, ki so jih potrebovali za izdelavo alkohola. Beseda »alkohol« pomeni »plemenita stvar« in je bila prvič imenovana pred 700 leti, ko ji je arabski kemik nadel ime al-kohl. Seveda je sam kaj hitro ugotovil, kako ta pijača dobro vpliva na ljudi…jih razveseljuje in jim ustvarja prijetne občutke. Že pred 3500 leti so vedeli, da alkohol povzroča odvisnost…to je zapisano v klinopisu in govori približno takole: » Ne naredi sebe nemočnega s popivanjem, da se tvoje besede ne bodo ponavljale in vrele iz tvojih ust, ne, da bi ti vedel zanje.«

Kdaj govorimo o tveganem pitju?

O tveganem pitju govorimo takrat, ko moški popije v enem tednu več kot 14 enot alkohola, ženska pa več kot sedem enot alkohola. Ena enota alkohola je enaka: 1 dcl vina, 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Z 1 dcl vina smo popili 10 g alkohola. Ženske prenesemo manj alkohola kot moški, zato velja pravilo: največ 14 enot alkohola na tedne za moškega, 7 enot alkohola na teden za žensko.

Če pijemo preveč, tvegamo različne poškodbe, tako doma kot v službi, pogostejše so prometne nesreče, pojavijo se težave s srcem, okvara jeter, nespečnost, depresija, nasilje v družini, podhranjenost in nazadnje sindrom odvisnosti od alkohola ali SOA. Nekatere zanima, kako ugotoviti ali so zasvojeni z alkoholom. Zelo enostavno…obstaja test s štirimi vprašanji, imenovan CAGE. Obstajajo pa tudi mednarodna pravila Svetovne zdravstvene organizacije s katerimi ugotavljamo odvisnost od alkohola in ta so:

  • Izrazito močna želja po pitju alkohola
  • Poveča toleranca na alkohol( za isti učinek čedalje večje količine alkohola)
  • Abstinenčna kriza, ki se manifestira s tresenjem rok, nervozo, potenjem…
  • Oseba se ne more več obvladovati
  • Vztrajno pitje alkohola kljub njegovim škodljivim posledicam
  • Zanemarjanje sebe in vseh obveznosti ter aktivnosti
  • Pogosta odsotnost z dela zaradi posledic tveganega pitja alkohola

Alkohol zelo škodljivo vpliva na naše možgane, sploh na mladoletne, saj le ti dozorevajo do sredine dvajsetih in so ravno zaradi tega toliko bolj dovzetnejši za negativne učinke alkohola. Tudi zgodnji stik z alkoholom je lahko posledica za poznejšo odvisnost od alkohola. Na razvoj alkoholizma vpliva tudi genetska predispozicija in okolica v kateri se gibljemo. S tveganim pitjem alkohola tvegamo tudi za nastanek več vrst raka, sploh raka ustne votline, grla, jeter, debela črevesa, danke in dojk. Statistika govori, da so v letu 2014 zaradi posledic alkohola umrli 804 ljudje (169 žensk in 635 moških).Če smo prišli do ugotovitve, da pijemo tvegano, oziroma, da smo odvisni od alkohola, se obrnimo na svojega zdravnika. Vsekakor pa je dobro upoštevati nekaj pravil: alkohola ne pijemo za žejo, ne pijemo ga na »eks« in prav ob vsaki priložnosti. Majhne količine alkohola so koristne, nikakor pa ne zbirajmo »kozarčkov« in pijmo velikih količin alkohola naenkrat. Če že pijemo, pijmo predpisane količine alkohola in ne vse dni v tednu. Ne pijmo alkohola, ko smo žalostni, v stresu, jezni in zaskrbljeni, niti lačni. Tudi zdravila in alkohol ne sodijo ravno skupaj, noseče in doječe matere ga sploh ne bi smele piti. Tudi epilepsija je stanje, kjer je alkohol strogo prepovedan. In zlasti upoštevajmo naslednje: če smo za volanom, če upravljamo z različnimi stroji, je alkohol naš hud sovražnik. In ne pijmo, če nam ponujajo alkohol in ga mi ne želimo piti.

 

En komentar

  1. Ce ze kaj spijete pojdite potem na Taxi ne za volan…ker je ravno December da se opomni ljudi :)Kazen,tocke,izguba izpita ali povzrocitev smrti se ne mora nikakor primerjati s 20 ali kolikor pac stane cena taxija!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*