Kolagen za mladosten videz, zdravo črevesje in sklepe

Zadnja leta se veliko govori, da je po 25. letu priporočljivo začeti z uživanjem kolagena v obliki prehranskega dopolnila. V nasprotnem primeru se na obrazu (pre)hitro opazi utrujena koža s prvimi gubami, zaradi nepravilnega delovanja črevesja pa se pojavijo težave s koncentracijo, boleči sklepi in seveda utrujenost. Vse to so preverjena dejstva, zato v nadaljevanju preverite, kateri kolagen vam priporočamo.

Podočnjaki in utrujena koža

Za začetek poglejmo nekaj najosnovnejših informacij o kolagenu. Gre za nadvse pomemben gradnik človeškega telesa – beljakovino, sestavljeno iz manjših enot aminokislin. Kolagen predstavlja dobršen del kože, sklepnega hrustanca in številnih drugih tkiv, podpira zdravo rast las in nohtov, vpliva na zdravje črevesja, skrbi za elastičnost kože in še mnogo več. Proces nastajanja te pomembne beljakovine se z leti upočasni, kar pa je na telesu hitro opazno.

  • Kožo sestavlja približno 70 % kolagena, ki poskrbi za njeno prožnost, sijoč in mladosten videz. Z leti ga telo proizvede vse manj, kar se odraža tudi na koži: opazimo prve gube, uvel obraz, povešena lica in utrujen videz.
  • Ker je sestavni del sklepov in kit, se ob pomanjkanju kaj hitro pojavijo težave, ki omejujejo nemoteno gibanje in povzročajo bolečine v sklepih.
  • Tudi lasje in lasni mešički so povezani s kolagenom, kar pomeni, da je lahko pretirano izpadanje las povezano s pomanjkanjem tega gradnika.
  • Zelo je pomemben tudi za zdravo delovanje črevesne flore, saj je črevesna stena v večji meri zgrajena iz te pomembne beljakovine. V primeru težav s koncentracijo, utrujenostjo, nihanjem razpoloženja, izpuščaji in aknami, je najverjetneje vzrok ta, da črevesje zaradi pomanjkanja kolagena ne deluje, kot bi moralo.

Dodajanje kolagena v obliki prehrane in dopolnila

Kot smo že omenili, je treba kmalu po 25. letu starosti začeti razmišljati o dodajanju kolagena. Raznolika in uravnotežena prehrana, ki vsebuje različne aminokisline, pripomore k boljši sintezi kolagena, kar pa za enolično in osiromašeno hrano ne velja.

Naj omenimo še, da so določena živila s kolagenom zares bogata. Poglejmo, kje vse najdemo kolagen v hrani:

največ ga vsebujejo ribe, piščančje meso, jajca, citrusi, jagodičevje, česen, fižol in indijski oreščki.

Kolagen v hrani

Po drugi strani pa nam trg ponuja pestro izbiro različnih vrst kolagena v obliki prehranskega dopolnila. A naj vas pri tem še posebej opozorimo, da vsak izdelek za vaš organizem ne bo primeren.

Vrste kolagena na trgu

Kot že rečeno, je kolagen sestavljen iz aminokislin. Ravno pestra aminokislinska sestava v kombinaciji različnih zaporedij je razlog, da poznamo kar 30 tipov kolagena. Med vsemi temi pa nekateri še posebej izstopajo:

  • Tip 1: najpogostejša oblika kolagena v človeškem telesu igra pomembno vlogo pri ohranjanju mladostnega videza.
  • Tip 3: za zdravje črevesja.
  • Tip 5: ključen pri obnavljanju celic, ohranjanju zdravega lasišča in gostih las.
  • Tip 10: za zdrav hrustanec in nemoteno gibanje.

Hidrolizirani kolagen je dostopen v posebni obliki, ki se hitreje in bolje absorbira od kolagenskih živil in drugih prehranskih dopolnil s kolagenom. Pridobivajo ga s pomočjo encimskih procesov, katerih končni rezultat so peptidi. Njihova oblika je idealna za absorpcijo kolagena – posledično je učinek seveda boljši, rezultat pa hitreje viden.

Poleg kolagena sta pomembna še … 

Če želite izgledati mladostno, se dobro počutiti, ohraniti zdrave sklepe in optimalno delujoče črevesje, naj vaš prehranski dodatek vsebuje zgoraj omenjene tipe (1, 3, 5, in 10) kolagena. Sinteza je bistveno boljša, če dodatek vsebuje še vitamin C in MSM.

Vitamin C poskrbi za normalno delovanje kožnih celic, kosti, hrustanca, zob in dlesni.

MSM pa z drugo besedo imenujemo tudi mineral lepote. Gre namreč za organsko žveplo, ki ima pri sintezi kolagena zelo pomembno vlogo.

Kateri kolagen torej izbrati?

Zaradi raznolike ponudbe, je odločitev, kateri kolagen je za vaše telo najboljša izbira, pravzaprav precej težka.

Zagotovo je najbolje izbrati izdelek vse-v-enem. Toda kje ga najti?

Eden izmed takih je zagotovo Golden Tree Premium Collagen Complex, hidrolizirani kolagen v prahu, ki združuje kolagen tipa 1, 3, 5 in 10 iz treh različnih virov (torej ribji, goveji in jajčni kolagen).

Omenjeni produkt vsebuje še vitamin C, MSM, hialuronsko kislino in siliko.

Hialuronska kislina igra pomembno vlogo pri uravnavanju vode v tkivih, zato bi lahko rekli, da deluje kot vlažilec.

Silika pa celotno formulacijo naredi popolno, saj poskrbi, da sklepi delujejo kot namazani.

Kolagen v prahu z dodatkom vitamina c

Zakaj bi torej kupovali več izdelkov, če eden vsebuje vse, kar potrebujete za mladosten videz, zdrave sklepe in optimalno delujoče črevesje?

Preizkusite kolagen v prahu Golden Tree Premium Collagen Complex, ki vam bo brez dvoma olajšal življenje.

Če pa kljub vsemu ne boste opazili želenih učinkov, podjetje Popolna Postava d. o. o. v roku 60 dni od nakupa povrne celotno kupnino.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*