Kompresorji, večnamensko uporabni stroji

Eni od strojev z zelo široko uporabo so tudi kompresorji. Osnovni namen kompresorja je, da se pri stisljivi snovi, na primer zraku, povečuje energija v več stopnjah. Za svoje delovanje potrebujejo energijo, po navadi elektriko, ki se v stroju spreminja v tako imenovano tlačno energijo. Delujejo po principu zmanjševanja volumna zraka, s čimer se povečuje njegov tlak.

kompresorji stroji

Kakšne vrste kompresorjev poznamo?

V osnovi delimo kompresorje na več skupin, in sicer:

  1. Batni kompresorji

Osnovni namen batnih kompresorjev je, da se pri stisljivi snovi – zraku, v eni ali pa več stopnjah povečuje energija. Za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, ta pa se, kot smo že omenili, spreminja v močno tlačno energijo. Tlak doseže v batnih kompresorjih od 10 do 300 barov.

Batne kompresorje nadalje delimo na oljne in brezoljne kompresorje.

  1. a) oljni batni se mažejo z oljem, njihova osnovna prednost pa je, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo.
  2. b) brezoljni batni kompresorji so manj močni, z močjo med 0,75 in 8,10 kW in jih uporabljamo predvsem za manjša orodja.

Poleg batnih kompresorjev na elektriko poznamo tudi batne kompresorje na bencin ali dizelsko gorivo. Ti so primerni predvsem za delo na terenu.

Najpogosteje se batni kompresorji uporabljajo v industriji, predvsem avtomobilski, za pogon tako imenovanega pnevmatičnega orodja, pri proizvodnji snovi iz umetnih mas, za prevoz organskih spojin …

  1. Vijačni

To so kompresorji, ki so namenjeni predvsem uporabi v industriji. So zanesljivi, kvalitetni, ekonomični in primerni za  daljše, nepretrgano delovanje. Prednosti pred batnimi so v tem, da so vijačni kompresorji bolj tihi, imajo večjo izkoriščenost vhodnega zraka, pri delovanju skoraj da ni vibracij, kompresija je stalna in konstantna.

  1. Puhala

Ena vrsta kompresorjev so tudi tako imenovana puhala. Uporabljajo se za brez oljni transport zraka in plinov. Puhala so uporabna na mnogih področjih v industriji, od uporabe na čistilnih napravah, za izpiranje filtrov v proizvodnji vode, pri transportu plinov, v jeklarski industriji, pri plavžih in v kemični industriji.

  1. Ventilatorji

Ena zvrst kompresorjev so tudi veliki ventilatorji, ki jih uporabljamo za prezračevanje rudnikov, predorov in podobno. Uporabljamo jih tudi kot odsesovalnik prašnega zraka, plinov in za kroženje zraka pri gretju, sušenju, hlajenju in klimatizaciji.

  1. Dentalni kompresorji

Dentalni kompresorji so tisti, ki se uporabljajo v zobozdravstveni praksi. Uporabljajo pa se lahko tudi v raznih laboratorijih.

Ko se odločamo z nakup kompresorja, moramo najprej vedeti:

  • Za kaj bomo kompresor uporabljali?

Ali potrebujemo kompresor samo za občasno uporabo v domačem gospodinjstvu, na primer za napihovanje žog, otroških bazenov, pnevmatik … Ali ga bomo morda potrebovali v domači mehanični delavnici, ali pa ga nemara potrebujemo v svojem podjetju za večja dela.

  • Vedeti moramo, katere vrste kompresorjev so na trgu na razpolago za določen namen.

Glede na namen, za katerega bomo kompresor uporabljali, je tudi pomembno, da vemo, kakšno moč kompresorja potrebujemo. To najlažje ugotovimo tako, da seštejemo, koliko pretoka potrebujejo orodja, ki jih bomo uporabljali, in dodamo 30 %. Na ta način dobimo približno vrednost, kako močan kompresor potrebujemo.

  • V povezavi z močjo moramo vedeti tudi, kakšen pretok potrebujemo.

Ko si odgovorimo na vsa ta vprašanja, se lahko odpravimo v nabavo. Ponudnikov kompresorjev je v Sloveniji kar nekaj, izbrali pa bomo seveda tistega, ki nam bo za najnižjo ceno ponudil najboljšo kvaliteto.

Eden od odličnih ponudnikov kompresorjev pri nas je podjetje Pentiv iz Slovenj Gradca, ki deluje na slovenskem trgu že skoraj trideset let. Ukvarjajo se s prodajo zaščitne opreme, predvsem tekstila in obutve za delo znanega proizvajalca Helly Hansen. Prodajajo tudi industrijsko in Atlas Copco orodje.

Poleg tega imajo na razpolago kompresorje vseh vrst, za domačo in industrijsko uporabo, od batnih, oljnih, brezoljnih, vijačnih in kompresorjev za zobozdravstveno dejavnost.

Svojih izdelkov vam ne bodo le prodali po ugodni ceni, temveč vam bodo pri izbiri pravega izdelka za vaše potrebe tudi strokovno svetovali.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*