Konkurenca med blogerji

Včasih razmišljam, da je konkurenca med blogerji v Sloveniji res že velika in da že vsak bije bitko za svoje bralce. Ogromno pa je predvsem blogov na temo nosečnosti & materinstva ter zdravja & hujšanja. Obenem pa sedaj praktično tudi vsak, ki ima svojo spletno trgovino občasno objavlja spletne blog prispevke.

blogerji konkurenca

Tudi sama sem občasno prebirala različne bloge namesto dnevnih novic. In moram reči, da so mi bili nekateri res všeč in zato sem jih tudi redno spremljala. Tudi sedaj občasno še preberem kakšen blog zapis od drugih blogerjev vendar imam sedaj precej dela s svojim spletnim blogom in nima več časa za branje ostalih.

Že dolgo nazaj sem pisala eni izmed slovenskih blogerk in ji postavila nekaj vprašanj glede tega, da želim tudi sama imeti svoj spletni blog. Na sporočilo mi je odgovorila v nekaj dneh vendar s popolnoma nejasnimi in neuporabnimi odgovori.

Kot, da bi jo bilo strah nove blogerke ter tega, da bi ji bila konkurenca. Takrat me je resnično razočarala s svojimi odgovori in zato sem tudi prenehala spremljati njen blog.

Saj me je razjezilo predvsem to, da kljub temu, da imamo popolnoma drugačne teme, saj ona večinoma objavlja le rumeni tisk, objave svojih bralcev, svoje družine ter promocijske objave. Mi ni dala nobenega jasnega odgovora. Zavedam se, da je konkurenca v Sloveniji med najboljšimi blogerji velika, vendar so zame izziv, saj jih težko obravnavam kot konkurenco, ker imam popolnoma drugačne teme, kot ostali.

Tako, da bralci lahko sami izberejo ali želijo varčevati z menoj ali ne?

Kljub temu pa me je prijateljica kmalu po začetku pisanja spletnega bloga opozorila, naj se ne trudim pridobiti svojih prijateljev za bralce, saj oni niso moja ciljna skupina. Pogosto so ravno prijatelji in znanci tisti, ki te sploh ne podpirajo pri tvojem delu, saj ti ne privoščijo, da bi lahko delal nekaj v čimer uživaš in ob tem morda končno tudi zaslužil za položnice.

Poleg tega pa sem opazila, da tudi znanci večkrat preberejo moje zapise, ko se o tem zagovorijo in jih vedno bolj tudi že upoštevajo. Vendar, če bi jih vprašala ali berejo moj blog bi sigurno odgovorili, da ne in da se jim zdi nekoristen.

Na podlagi prebranih prispevkov drugih blogerjev pa sem si večkrat tudi ustvarila prve vtise o njih in kako sploh delujejo. Pogosto sem se z njihovimi zapisi v celoti strinjala včasih pa bi jim najrajši popolnoma nasprotovala.

Za eno izmed blogerk je bil moj prvi vtis, da se v svojih zapisih vedno le pritožuje. Vendar sem svoje mnenje spremenila, ko sem začela pisati svoj blog in ugotovila kako dober občutek je, če se lahko občasno pritožuješ tudi sam in kako pogosto se s tabo strinjajo tudi bralci ter si želijo sprememb. Rada pa si preberem tudi zapise enega od blogerjev, saj tako dobim drugačen pogled tudi iz moškega stališča.

Praktično pa ima sedaj svoj spletni blog že skoraj vsak drugi prebivalec v Sloveniji. Vsak dan opazim kakšen nov blog ali v skupinah vprašanje kako ustvariti svoj spletni blog. Zato se konkurenca med blogerji stopnjuje.

Tudi sama sem včasih zavistna glede drugih blogerjev sploh, ko opazim, da lahko pišejo blog in ob tem še veliko zaslužijo. Ter, da imajo poleg tega še odlično plačane službe in ogromno promocijskih nagrad ter popustov za pisanje reklam.

Poleg tega pa še sami obvladajo oblikovanje spletnih strani ali imajo doma nekoga, ki to naredi za njih popolnoma brezplačno. Seveda pa postaneš še bolj zavisten, ko opaziš še, da imajo svoja stanovanja na morju ter kupujejo same nove stvari. In tega me ni sram priznati, saj je vsak izmed nas kdaj zavisten vendar to večinoma vsi skrivajo.

Ampak včasih moraš biti tudi malce zavisten. Kljub temu jim privoščim odlično branost in si želim, da bom tudi sama enkrat lahko uživala v vseh teh ugodnostih. Ali morda celo sodelovala z katerim od njih, saj so partnerstva in prijateljstva boljša od konkurence.

Če bi me pred pol leta vprašali kaj želim početi bi vam takoj rekla, da želim pisati blog o varčevanju. Saj si želim, da bi ljudje vsak dan z veseljem brali moje prispevke namesto dnevnih novic. Ter, da bi vsak dan znova prihranili ogromno denarja.

Obenem pa bi sama lahko dobila plačo z oglaševanjem izdelkov na svoji spletni strani, ki bi jih lahko izbirala sama in ki bi bili kvalitetni ter ugodni za vse moje bralce. Saj bi bila to moja služba pa vendar je resničnost popolnoma drugačna. In je sedaj blog le del moje službe.

In tudi profesorica na predavanjih me je opozorila, da ne smem svojega znanja ponujati brezplačno, saj tako ne bom mogla plačati položnic. Obenem pa te tako tudi drugi ne spoštujejo, če se ne spoštuješ sam in ne postaviš pravih in pravičnih cen za svoje storitve/izdelke.

In tako je prišla tudi zamisel o varčevalnih načrtih, ki so plačljivi in primerni za vse, ki želijo prihraniti veliko vendar nimajo časa za branje brezplačnih dnevnih prispevkov. Saj z njimi lahko prihranite tudi do 240€/mesec ali več. Najdete pa jih na moji spletni strani.

Ko sem brala članke drugih blogerjev se mi je zdelo, da je pisanje bloga čisto preprosto, mnenja pa sem bila tudi, da bo pridobivanje podjetij za marketing šlo brez problemov. In, da je vsak članek lahko napisan v nekaj minutah in bom zato lahko vsak dan imela ogromno prostega časa.

Vendar sem se popolnoma zmotila, saj sem kmalu ugotovila, da imajo ljudje dovolj denarja in jih prispevki o varčevanju ne zanimajo. Oziroma pa so najbolj brani članki, tisti kjer se lahko denar le zapravlja. Ostali, ki že varčujejo pa z veseljem berejo moje prispevke vsak dan ali pa se naročijo še na tedenske e-novičke.

Nikoli pa tudi nisem pričakovala koliko denarja in časa moraš vložiti v izdelavo spletne strani ter vseh detajlov. Poleg tega pa se moraš kasneje še vedno izobraževati ter spremljati vse spremembe in novosti pri urejanju spletne strani. Tudi sama sem si pred kratkim plačala spletni tečaj, da sem se naučila vseh novosti za delo na spletni strani. In ni mi bilo žal niti za cent, ki sem ga morala plačati.

Poleg tega pa se vsak dan srečujem tudi z različnimi problemi na svoji spletni strani in teh problemov nikoli nihče od bralcev opazi. Saj enkrat spletna stran ne kaže slik, drugič se preprosto sesuje spet tretjič pišeš članek več ur in nato se ti v trenutku vse izbriše.

Takšnih stresnih trenutkov je bilo v zadnjih mesecih kar nekaj in zato bi včasih najrajši kar obupala pa vendar me družina vedno spodbuja in mi daje upanje, da ne smem obupati. Spremenilo pa se je tudi moje mnenje o tem, da je bloganje lahko delo. Saj sploh ni, če želiš napisati vsaj dva članka dnevno za objavo ali če želiš imeti kakšen prost dan.

Ugotovila sem, da članek res lahko napišeš zelo hitro vendar preden ga v celoti urediš, poiščeš vse slike in jih urediš ter ga oblikuješ v članek, ki na koncu izgleda odlično lahko porabiš kar nekaj ur. Včasih pa se zgodi še, da članek za katerega si porabil največ ur prebere najmanj ljudi.

Kljub temu je pisanje bloga odlično za sprostitev poteg tega pa je tudi nekakšen dnevnik tvojega življenja. Sama pogosto pogledam zapise od prvega meseca pisanja in opazim kako se spreminja moj način pisanja in da je vsak članek boljši in bolj dodelan od prejšnjega.

Spomnim pa se tudi, da sem na začetku vedno gledala kakšne zapise so objavili drugi blogarji in kakšne spletne strani imajo. Ampak kmalu sem ugotovila, da želim da so moji zapisi in moja spletna stran unikatni in popolnoma drugačni od ostalih.

Še vedno pa verjamem vase in v to, da z dnevnimi nasveti in z varčevalnimi načrti pomagam veliko posameznikom, ki si to resnično želijo. In, da je ljudi, ki si želijo spremembe vedno več.

Če ste tudi vi med njimi in če si želite prebirati dnevne nasvete in namige glede varčevanja vas vabim na svojo spletno stran www.izberimodro.si, lahko pa se včlanite tudi v FB skupino Modro varčevanje  ali všečkate FB stran https://www.facebook.com/izberimodro/.

3 komentarji

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*