Kreta, pohodnikom prijazen otok

Kreta pridobiva vse večji sloves med ljubitelji Grčije in grških otokov. In kaj je tisto, kar največji grški otok dela vedno bolj priljubljen in zaželen? Ali so to čudovite plaže, s  katerimi se lahko pohvali, osupljiva narava, bogata zgodovina in gastronomski užitki na vsakem koraku? Kot obiskovalec boste zagotovo priča vsemu naštetemu. Če ste pa po vrhu še ljubitelj pohodništva, aktivnih počitnic in iščete kotičke, ki so manj obljudeni, potem vas bo Kreta zagotovo navdušila. Možnosti za pohodniške pustolovščine, tako lažje kot zahtevnejše, se vrstijo ena za drugo.

kreta plaža

Soteske na sto in en način

Kreta je dom več kot 400 soteskam, ki se razprostirajo po celotnem otoku. Tem veličastnim spomenikom narave, je zato primerno posvetiti vsaj nekaj časa. Največja, najmogočnejša je soteska Samaria, ki je vredna obiska, kljub temu, da je najbolj priljubljena med obiskovalci. S pričetkom v Omalosu, na 1200 metrih nadmorske višine, vas bo pravljična pot pripeljala do morja in vasice Agia Roumeli, kamor lahko pridete le peš ali z ladjo. Če pa želite nekoliko manj obljudeno doživetje kanjona, jo uberite v obratni smeri navzgor, v zgodnjih jutranjih urah s pričetkom v Agia Roumeli. Soteske, ki so vredne obiska so še Agia Irini, Imbros, Aradena itd. Kreta vse omenjene soteske gosti na zahodnem delu otoka.

Skozi celoten otok se vije pohodniška pot E4

Le redkokdo ve, da je Kreta del evropske, 10.450 km dolge pešpoti, E4. S pričetkom na zahodu, na območju Kastelli-Kissamos in s koncem na vzhodu, v Kato Zakrosu, se vije 320 kilometrska pot, preko katere ima pohodnik priložnost spoznati raznolike obraze tega samosvojega grškega otoka. Celotna pot vzame približno 3-4 tedne hoda in preči najbolj zanimive dele Krete. Odločitev je seveda na strani raziskovalca. Ali ubere lažje obalne sekcije, ali težje visokogorske predele, ali morda kombinacijo obojega. Pot E4 je vsekakor slikovit preplet gorskega in morskega sveta, ki ga nudi tudi Kreta.

Kreta se ponaša z visokogorjem in številnimi dvatisočaki

Kreta je zelo gorat otok, saj se na njem vijejo kar tri gorske verige. Najverjetneje ni slučaj, da se je Zevs, najmogočnejši med vsemi Olimpijskimi bogovi, rodil prav v gorah Krete. Če bodo ljubitelji plaž na svoj seznam napisali Balos, Elafonissi, Preveli, potem bodo ljubitelji visokogorja napisali Lefka Ori oziroma Bele gore, kakor jih poimenujemo v našem jeziku. To je največja in najbolj slikovita gorska veriga na otoku. Njeno srce so številni dvatisočaki, najvišji Pachnes, z 2453 metri. Prav tako pa je omembe in obiska vredna gorska puščava, ki Bele gore naredi še bolj unikatne. Visokogorje ni zelo obljudeno s strani obiskovalcev, kljub temu, da so nekatere poti dobro označene. Glavna družba na poti je predvsem beketajoča družba na štirih nogah. Vmes pa se najde tudi kakšna koča in bivak. Bele gore so zraven številnih endemičnih vrst rastlinstva dom tudi divjim kozam, ki jih domačini imenujejo kri kri ter najglobljim jamam v Grčiji. Kreta zato predstavlja tudi zlato jamo za jamarska raziskovanja.

Skok iz pohodniških čevljev v kopalke

Pomembno je omeniti, da se predvidene ure hoje po obalnih poteh, lahko zelo razvlečejo. Krivec za to, so po navadi zalivi, ki so preveč mamljivi, da bi jih izpustili, brez da bi skočili v turkizno morje. Kreta je obdarjena s številnimi zalivi in plažami, ki vas ne bodo pustili ravnodušne. Zato gre potep po takšni poti nekako takole. Hoja, samotna plaža, ki pade v oči, pohodniški čevlji dol, kopalke gor, skok v vodo, čevlji in obleka gor in takole v številnih ponovitvah naprej. Del s kopalkami se lahko po želji tudi izpusti, saj je predvsem južni del Krete prijazen do nudističnih obiskovalcev. Kreta na peš pogan ima to prednost, da vas privede do plaž, ki bodo samo ali skoraj samo za vas, in te se bodo vrstile ena za drugo.

Nektarja ne strežejo več samo olimpijski bogovom, ampak tudi navadnim smrtnikom

Gurmani boste z malo raziskovalne žilice in v klepetu z domačini prišli do napotka, kje se najboljše je. Znak, da je dobro, so kot tudi drugod po svetu, domačini, ki se veselo mastijo v videni taverni. Vse kalorije, ko jih boste čez dan pokurili, bodo brez vseh skrbi nadomeščene z lokalnimi dobrotami. Kreta, njeni bogati pridelki in kuharski mojstri poskrbijo tako za mesojedce, kot tudi ljubitelje zelenjavnih jedi. K temu dodajmo še specialitete kozjih in ovčjih sirov, vaniljevo pogačo, vpliv Afrike ter občutek, da se nekdo za vas zares potrudi in pričara nepozabno večerjo. Ta se vedno konča z manjšo sladico, ki je na račun hiše in pa seveda z rakijo, ki na otoku teče v potokih. Kreta je namreč veliko bolj prepoznavna po proizvodnji in pitju rakije, kakor pa ouza.

kreta koza

Kdaj je Kreta najprimernejša za pohodniške dogodivščine

Če se boste odpravili na obalne poti, sta najprimernejši čas pomlad in jesen. V mesecih povedano, to pomeni april, maj in prva polovica junija ter druga polovica septembra z oktobrom. Če ne želite postati kuhan rak, ali obležati zaradi sončarice, se obalnih poti v mesecu juliju in avgustu izogibajte. Tudi prva polovica septembra zna biti še zelo vroča. Večina poti po kanjonih poteka po senci, zato se lahko po njih odpravite tudi v poletnih dnevih, vendar naj bodo ure pričetka hoje zelo zgodnje. V visokogorju pa je pesem nekoliko drugačna. Zaradi snežnih razmer je najprimernejši čas za raziskovanje vršacev od junija pa vse do konca oktobra. Preostali del leta je visokogorje zasneženo in skorajda ne obiskano, razen turnih smučarjev, ki jih Kreta iz leta v leto vabi vse več.

Kreta je divja, gostoljubna, samosvoja ima svoj čar. Aktivnemu obiskovalcu nudi vse, kar ta potrebuje. Če vas mika, da bi jo doživeli v pohodniški obliki in v majhni skupini, si lahko podrobnejši program organizirane treking ture ogledate TUKAJ.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*