Kaj vse nam nudijo krožne žage

Krožna žaga je nujno potreben pripomoček vsakega pravega mojstra. Tudi popolni hišni amaterji jo občasno potrebujejo. Kaj lahko počnemo s krožno žago?

Krožne žage so pripomočki za rezanje raznih materialov na ravni površini. Preproste ročne žage so terjale ogromno časa in energije pri rezanju lesa. Tako je Raymond DeWalt v prejšnjem stoletju prepoznal to potrebo in oblikoval prvo krožno žago, ki pa je bila precej nerodna in je ni bilo mogoče premikati. Tako so kmalu za tem večja, tehnološko napredna podjetja, začela z razvojem tega orodja.

Krožne žage

V osnovi so se krožne žage uporabljale za les. Razvoja pa so se lotili tudi pri izdelavi krožnih žag za kamen in kovino. Tako lahko v sodobnem času uporabljamo krožne žage praktično za vse materiale. Z nižjimi obrati tudi plastiko. Tu moramo biti nekoliko previdni. Pri trenju se namreč sproščajo višje temperature in razni plini. Kar pa lahko pri rezanju plastike hitro povzroči slab zrak v okolju in spremembo oblike plastike.

Katero krožno žago dejansko potrebujemo?

Za svoje delo potrebujemo točno tisto krožno žago, ki bo naredila svoje delo namesto nas kar najhitreje. Če smo sam svoj hišni mojster, bo pravšnja gospodinjska krožna žaga. Odvisno je le, kateri material bomo rezali. Za les in pogojno plastiko je dovolj že enostavna žaga z tanjšim listom in nižjo obremenitvijo. Prav tako lahko uporabimo brezžično baterijsko krožno žago. Ker pri rezanju tanjših in mehkejših materialov ne potrebujemo prav veliko energije. Vsa zgodba pa se obrne, ko potrebujemo močnejšo krožno žago za kamen ali kovino. Te praviloma potrebujejo bistveno več energije. Zato je boljši nakup žage z električnim priklopom. Ker pa je včasih površina, ki bi jo radi obdelali, kar precej oddaljena od električnega priključka, je potrebno napolniti še rezervno baterijo. Take površine so za primer na strehi ali kje globoko v kleti. Pa tudi na vrtu ali drugje v naravi. Te krožne žage delujejo z močjo med 600 in 900W in režejo v globino tri do pet centimetrov.

Za zahtevnejša opravila pa potrebujemo polprofesionalne ali profesionalne krožne žage. S polprofesionalnimi večnamenskimi napravami lahko režemo trakove debeline pet do sedem centimetrov. Njihova moč pa je med 900 in 1300W. Profesionalne žage pa razpolagajo z močjo nad 1300W in režejo v globino od 5 pa vse do 14 centimetrov. Zelo se izkažejo v kovinski in gradbeni dejavnosti, kjer so prav tako nepogrešljive.

Za izrezovanje raznih lukenj uporabljamo potopno krožno žago. Ta žaga lahko reže material s kateregakoli mesta in pod različnimi koti. To ji omogočajo različne vrste nagibov. Izkaže se predvsem kot nepogrešljiva pri obdelavi in popravilu strešnih sistemov, zidov in talnih oblog. Pri premazanih površinah je priporočeno rezanje v dveh zaporedjih, da ne pride do neželenih poškodb.

Rezila za krožne žage

Za različna opravila in različne materiale uporabljamo različne vrste rezil. Te se razlikujejo po velikosti, debelini in materialu. Prav tako pa imajo rezila različne prevleke in tipe zob. Z pravo izbiro rezil dosežemo popolne rezultate pri delu. Prav tako pa podaljšamo življenjsko dobo same naprave. Proizvajalci rezil budno spremljajo potrebe na trgu. Prav tako pa s posebnimi napravami strogo nadzorujejo samo proizvodnjo teh rezil. Pri nakupu rezila za krožno žago si najprej preberimo navodila proizvajalca. Nato pa se posvetujmo še z izkušenim mojstrom, ki nam bo svetoval nakup pravega rezila. Kajti ni vseeno, ali režemo les ali materiale z gostejšo strukturo. Obstajajo sicer nekatere univerzalne izvedbe, ki pa niso vedno najboljše.

Varno delo s krožno žago

Pri delu z krožno žago moramo biti zelo previdni. Prvo pravilo je nakup žage z vsemi potrebnimi varovali. To nas bo morda stalo kakšen evro več, vendar za varno napravo ni nikoli preveč. Prav tako moramo biti pri uporabi krožne žage tudi sami ustrezno zaščiteni. Očala in rokavice so nujno potrebni za varno delo. Pa čeprav samo z navadno preprosto krožno žago za amaterje. Kakšno zaščitno oblačilo in čelada pa tudi nista odveč. Pri rokovanju z žago se moramo strogo držati navodil proizvajalca za varno delo z napravo. Prav tako žage ne popravljamo sami. Za varno delo morajo biti natančno nastavljeni prav vsi deli naprave. To pa znajo samo ustrezni strokovnjaki. Tudi pri menjavi rezila moramo biti skrajno previdni in postopek narediti točno po navodilih proizvajalca.

Različni elektronski sistemi pri novejših modelih zagotavljajo še dodatno varnost osebe pri delu s krožno žago. Poleg tega pa napravi podaljšujejo delovno dobo. Istočasno preprečujejo večje poškodbe ali celo uničenje vitalnih delov žage.

Ročna krožna žaga 1300W 185MM KZ-185Y

V svoji ponudbi jo ima podjetje Interdiskont. Opremljena je z zelo dobrim žaginim listom dimenzij185 mm x 20 mm x 2.2 mm x 24 zob, ki ga je mogoče zelo enostavno zamenjati. To omogoča vgrajena blokada vretena. Lahkotnost krožne žage, saj ima vsega 4.4kg, je njena odlika. Prav tako pa ergonomsko oblikovan ročaj za še boljše delo z njo. Nazivna moč žage je 1300W in ima globino reza med 4,2 in 6,3 cm. Odvisno od kota rezanja. Naročite jo lahko tudi na spletu z dostavo na dom, kar je ena mnogih prednosti omenjenega podjetja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*