Krst dojenčkov

Med verniki je završalo. Med Slovence je kot strela z jasnega udarila peticija, ki je marsikateremu katoliku pognala kri po žilah. Gre za zbiranje podpisov s katerimi želijo doseči prepoved krsta dojenčkov. Torej, kaj se dogaja?

krst_dojenckov

Vse se je začelo s peticijo za odpravo državnega financiranja rimskokatoliške cerkve. S to peticijo so se in se strinjajo tudi mnogi katoliki, saj je v mnogih državah vernikom potrebno plačevati davke, v kolikor želijo to vero prakticirati in obiskovati njena obredja, običaje in podobno. Torej, če si potrošnik neke dobrine, potem zanjo tudi plačaj, kar je popolnoma razumno in več kot pričakovano. Jeza v tej smeri je popolnoma odveč, namreč, če država financira rimskokatoliško cerkev, potem zanjo plačujejo vsi državljani ne glede na veroizpoved, kar pa ni ravno najbolj pravična igra.

križ

Nadaljevalo se je s peticijo za popolno obdavčitev katoliške cerkve, ki je ne glede na slabo sklenjene kupčije še vedno zelo bogata, v lasti pa ima veliko zemljišč in gozdov ter nepremičnin, ki niso obdavčena. Ta peticija je bila že malo manj pozdravljena in sprejeta, saj se je malce preveč približala političnim interesom in tisti, ki grejejo stolčke in imajo korist na strani katolikov so začeli mrko gledati in se živčno prestopati sem ter tja. Dodala se je še peticija, ki je obravnavala poplačilo dolga mariborske nadškofije, hud trn v peti pa je povzročila ravno ta zadnja, ki zahteva prepoved krsta dojenčkov.

Peticija zagovarja, da je država Slovenija demokratično urejena in da je potemtakem krst dojenčkov z demokracijo v navzkrižju, saj se le-ta sam ne more odločiti ali potrditi vstopa v katoliško religijo. Skratka krst dojenčkov pomeni kratenje človekovih svoboščin in pravic.

Novi krst dojenčkov v RKC?

Na spletu, kjer je mogoče spremljati podpise, se jih je do danes zbralo že približno 700, kako je s fizičnimi podpisi še ni znano. Je to opozorilo, da se stare dogme Katoliške cerkve ne bodo več dolgo obdržale in bo zavoljo svojih pripadnikov morala prilagoditi svojo trdo železno roko in jo morda preobleči v rokavico?

Na strani, kjer je peticijo možno tudi komentirati, so se nadnjo zgrnili črni in nič kaj prijazni komentarji besnih katolikov, ki v podpisnikih peticije vidijo komuniste in pošasti, ki se s svojimi kremplji stegujejo nad otroke katoliških staršev.

Pri prepovedi krsta dojenčkov ne gre za vmešavanje v vzgojo, pač pa ponuditi vsakemu posamezniku da si svojo vero izbere sam, ko se je zmožen zanjo sam odločiti in ko je zmožen v obredjih sam sodelovati in spoznavati vero korak za korakom. Če že, potem naj bo krst zadnji zakrament, s katerim se dokončno predaš veri, ne pa prvi, ko se ne zavedaš niti samega sebe.

Mnogi, ki so bili krščeni, se pozneje niso opredeljevali kot verniki in niso obiskovali nobenih obredov, a vendar se je lahko Katoliška cerkev glasno bahala s številom svojih vernikov. Potrebno je razumeti, da je statistika še kako lažniva in da si Katoliška cerkev na ta način jemlje monopol ter s številkami podpira svojo moč.

In ko smo pri vzgoji – zadnje raziskave so pokazale, da so vrednote, ki jih posredujejo na svoje otroke pri vernih in nevernih starših praktično enake. Četudi si mnogi katoliški starši ne želijo priznati, se je modernizacija zasidrala v vse pore vsakdanjega življenja in tudi oni sami so se modernizirali. Morda bi bilo potrebno priti do zaključka, da naj bo krst dojenčkov resnično prepovedan, sam krst naj bo zadnji zakrament in tako se bo zadeva le malce preuredila, vse ostalo pa bo ostalo tako kot je – volk bo sit in koza cela.

Seveda je najmočnejša med vsemi tradicija, ki svoje lovke zlovešče širi na vse strani, nikoli pa se ne vpraša kaj je etično in kaj moralno. Čeprav si včasih želimo ubežati hitremu tempu in tehnologiji je vse to neizbežno in tako se moramo tudi sami ljudje temu prilagajati. Morda je čas tudi za spremembo tradicije in za to, da se obrne nov list, ter se ga popiše s spravo, enotnostjo in obojestranskim razumevanjem.

Krst dojenčkov je sporen že od nekdaj, le da se o tem ali ni smelo razpravljati ali pa zadeva ni bila deležna pozornosti. Nihče ne pravi, da so katoliški straši slabi starši ali da je njihova vzgoja slaba, potrebno se je vprašati komu pravzaprav služijo s krstom dojenčka? Služi se Katoliški cerkvi, ki na ta način mnogo prelahko pridobiva člane v svoje vrste, pa čeprav le na papirju.

Naj se Katoliška cerkev tako potrudi, da bodo otroci katoliških staršev sami želeli vstopiti vanjo. Zakaj je torej ne izzvati in ji dati takšno nalogo, pri kateri bodo resnično morali nekaj storiti za pridobitev novega člana, krst dojenčkov pa naj bo spremenjen v krst odrasle osebe, ki je že opravila vse ostale zakramente in si je sedaj zaslužila tudi zadnjo nagrado – krst.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*