Če vam je doma zunaj ostalo preveč kruha, le-ta pa se je postaral, ga nikar ne zavrzite. Predlagamo vam, da si pripravite odlične kruhove cmoke po receptu Simona Škete. Kruhovi cmoki se lahko postrežejo z različnimi omakami, lahko pa jih postrežete tudi ob mesnih ali gobovih jedeh.
Garantiramo vam, da si boste na koncu z veseljem obliznili prste. Seveda pa star kruh ni obveza…kruhovi cmoki se lahko pripravijo tudi iz popečenega kruha, ki ste ga svežega posušili v pečici. S količino, ki je navedena v receptu, boste izdelali okoli 16 cmokov.
Kruhovi cmoki – sestavine:
- 500 g starega kruha
- 3 jajca
- 100 g čebule
- 2 žlici olja
- 2 žlici kisle smetane
- 2 dl mleka
- poper
- sol
- pest peteršilja
Kruhovi cmoki – priprava:
- Najprej drobno, na kocke nasekljajte čebulo in jo popražite
- Star kruh nadrobite, ga dodajte v ponev in popražite skupaj s čebulo
- Vse skupaj odstavite z ognja in mešanico pustite, da se ohladi
- 2dl mleka rahlo segrejte, da bo mlačen in v njem žvrkljajte jajca ter dodajte še kislo smetano. Dobljeno mešanico prelijte čez mešanico kruha in čebule
- Pest peteršilja drobno nasekljajte in ga primešajte v zmes, ter počakajte, da kruh vpije vso tekočino
- Če vam vse skupaj deluje premokro za oblikovanje, postopoma dodajajte pšenični zdrob
- Oblikujte kruhove cmoke v kroglice
- Ko so kruhovi cmoki oblikovani, jih približno 10 minut kuhajte v slanem kropu
- Kruhove cmoke lahko shranite tudi v zamrzovalniku
- Preden postrežete kruhove cmoke, jih še na hitro sotirajte na mešanici masla in drobtin
Cvetačna omaka – sestavine:
- pol glave cvetače
- 50 g masla
- 100 g topljenega sira
- 1 – 2 dl smetane za kuhanje
- muškatni orešček
- žlička česna v prahu
- poper
- sol
Cvetačna omaka – priprava:
- cvetačo nacvetkajte in blanširajte
- stopite maslo, dodajte blanširano cvetačo in nekaj minut sotirajte
- v posodo dodajte topljeni sir, žličko česna v prahu, muškatni orešček, poper in sol ter premešajte
- po občutku dodajte smetano za kuhanje, da dobite želeno gostoto omake
- da bo imela omaka kremasto teksturo, vse skupaj dobro premešajte s paličnim mešalnikom do gladkega
- če bi želeli res fino gladko omako pa jo pred serviranjem precedite še skozi cedilo
Kruhovi cmoki veljajo za večno klasiko v kuhinji, saj prinašajo občutek domačnosti, njihov okus pa nas popelje v čase, ko so kruhovi cmoki nastajali pod kuhalnicami naših babic. Odlični so ravno zato, ker so enostavni za pripravo, zanje pa ne boste potrebovali veliko časa. S krožnikov pa bodo kruhovi cmoki izginili kot bi mignil.
Recept smo povzeli s spletne strani http://www.sketa.si/, kjer lahko najdete še več slastnih receptov.
En komentar