Kruhovi cmoki v cvetačni omaki

Če vam je doma zunaj ostalo preveč kruha, le-ta pa se je postaral, ga nikar ne zavrzite. Predlagamo vam, da si pripravite odlične kruhove cmoke po receptu Simona Škete. Kruhovi cmoki se lahko postrežejo z različnimi omakami, lahko pa jih postrežete tudi ob mesnih ali gobovih jedeh.

kruhovi cmoki simon šketa kuhanje

Garantiramo vam, da si boste na koncu z veseljem obliznili prste. Seveda pa star kruh ni obveza…kruhovi cmoki se lahko pripravijo tudi iz popečenega kruha, ki ste ga svežega posušili v pečici. S količino, ki je navedena v receptu, boste izdelali okoli 16 cmokov.

Kruhovi cmoki – sestavine:

  • 500 g starega kruha
  • 3 jajca
  • 100 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • poper
  • sol
  • pest peteršilja

Kruhovi cmoki – priprava:

  1. Najprej drobno, na kocke nasekljajte čebulo in jo popražite
  2. Star kruh nadrobite, ga dodajte v ponev in popražite skupaj s čebulo
  3. Vse skupaj odstavite z ognja in mešanico pustite, da se ohladi
  4. 2dl mleka rahlo segrejte, da bo mlačen in v njem žvrkljajte jajca ter dodajte še kislo smetano. Dobljeno mešanico prelijte čez mešanico kruha in čebule
  5. Pest peteršilja drobno nasekljajte in ga primešajte v zmes, ter počakajte, da kruh vpije vso tekočino
  6. Če vam vse skupaj deluje premokro za oblikovanje, postopoma dodajajte pšenični zdrob
  7. Oblikujte kruhove cmoke v kroglice
  8. Ko so kruhovi cmoki oblikovani, jih približno 10 minut kuhajte v slanem kropu
  9. Kruhove cmoke lahko shranite tudi v zamrzovalniku
  10. Preden postrežete kruhove cmoke, jih še na hitro sotirajte na mešanici masla in drobtin

Cvetačna omaka – sestavine:

  • pol glave cvetače
  • 50 g masla
  • 100 g topljenega sira
  • 1 – 2 dl smetane za kuhanje
  • muškatni orešček
  • žlička česna v prahu
  • poper
  • sol

Cvetačna omaka – priprava:

  1. cvetačo nacvetkajte in blanširajte
  2. stopite maslo, dodajte blanširano cvetačo in nekaj minut sotirajte
  3. v posodo dodajte topljeni sir, žličko česna v prahu, muškatni orešček, poper in sol ter premešajte
  4. po občutku dodajte smetano za kuhanje, da dobite želeno gostoto omake
  5. da bo imela omaka kremasto teksturo, vse skupaj dobro premešajte s paličnim mešalnikom do gladkega
  6. če bi želeli res fino gladko omako pa jo pred serviranjem precedite še skozi cedilo

Kruhovi cmoki veljajo za večno klasiko v kuhinji, saj prinašajo občutek domačnosti, njihov okus pa nas popelje v čase, ko so kruhovi cmoki nastajali pod kuhalnicami naših babic. Odlični so ravno zato, ker so enostavni za pripravo, zanje pa ne boste potrebovali veliko časa. S krožnikov pa bodo kruhovi cmoki izginili kot bi mignil.

Recept smo povzeli s spletne strani http://www.sketa.si/, kjer lahko najdete še več slastnih receptov.

En komentar

  1. Andreja Felin

    Super recept! Zadnjič mi je doma ostalo preveč kruha in sem na internetu iskala kakšen zanimiv in hkrati enostaven recept kako ga porabiti. Sama priprava ni zahtevna. Celotna družina je bila nad jedjo naravnost navdušena.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*