Kruhovi cmoki v cvetačni omaki

Če vam je doma zunaj ostalo preveč kruha, le-ta pa se je postaral, ga nikar ne zavrzite. Predlagamo vam, da si pripravite odlične kruhove cmoke po receptu Simona Škete. Kruhovi cmoki se lahko postrežejo z različnimi omakami, lahko pa jih postrežete tudi ob mesnih ali gobovih jedeh.

kruhovi cmoki simon šketa kuhanje

Garantiramo vam, da si boste na koncu z veseljem obliznili prste. Seveda pa star kruh ni obveza…kruhovi cmoki se lahko pripravijo tudi iz popečenega kruha, ki ste ga svežega posušili v pečici. S količino, ki je navedena v receptu, boste izdelali okoli 16 cmokov.

Kruhovi cmoki – sestavine:

  • 500 g starega kruha
  • 3 jajca
  • 100 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • poper
  • sol
  • pest peteršilja

Kruhovi cmoki – priprava:

  1. Najprej drobno, na kocke nasekljajte čebulo in jo popražite
  2. Star kruh nadrobite, ga dodajte v ponev in popražite skupaj s čebulo
  3. Vse skupaj odstavite z ognja in mešanico pustite, da se ohladi
  4. 2dl mleka rahlo segrejte, da bo mlačen in v njem žvrkljajte jajca ter dodajte še kislo smetano. Dobljeno mešanico prelijte čez mešanico kruha in čebule
  5. Pest peteršilja drobno nasekljajte in ga primešajte v zmes, ter počakajte, da kruh vpije vso tekočino
  6. Če vam vse skupaj deluje premokro za oblikovanje, postopoma dodajajte pšenični zdrob
  7. Oblikujte kruhove cmoke v kroglice
  8. Ko so kruhovi cmoki oblikovani, jih približno 10 minut kuhajte v slanem kropu
  9. Kruhove cmoke lahko shranite tudi v zamrzovalniku
  10. Preden postrežete kruhove cmoke, jih še na hitro sotirajte na mešanici masla in drobtin

Cvetačna omaka – sestavine:

  • pol glave cvetače
  • 50 g masla
  • 100 g topljenega sira
  • 1 – 2 dl smetane za kuhanje
  • muškatni orešček
  • žlička česna v prahu
  • poper
  • sol

Cvetačna omaka – priprava:

  1. cvetačo nacvetkajte in blanširajte
  2. stopite maslo, dodajte blanširano cvetačo in nekaj minut sotirajte
  3. v posodo dodajte topljeni sir, žličko česna v prahu, muškatni orešček, poper in sol ter premešajte
  4. po občutku dodajte smetano za kuhanje, da dobite želeno gostoto omake
  5. da bo imela omaka kremasto teksturo, vse skupaj dobro premešajte s paličnim mešalnikom do gladkega
  6. če bi želeli res fino gladko omako pa jo pred serviranjem precedite še skozi cedilo

Kruhovi cmoki veljajo za večno klasiko v kuhinji, saj prinašajo občutek domačnosti, njihov okus pa nas popelje v čase, ko so kruhovi cmoki nastajali pod kuhalnicami naših babic. Odlični so ravno zato, ker so enostavni za pripravo, zanje pa ne boste potrebovali veliko časa. S krožnikov pa bodo kruhovi cmoki izginili kot bi mignil.

Recept smo povzeli s spletne strani http://www.sketa.si/, kjer lahko najdete še več slastnih receptov.

En komentar

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*