Krušna peč je danes del naše kulturne dediščine

Kateri imate še babice ali mogoče prababice, ki živijo še vedno v starejših hišah. Morda ste že kje videli, na kakšno peč so se nekoč greli. Takrat ni bilo radiatorjev oziroma centralnih peči, nekoč so se samo greli ob krušni peči. Krušna peč je bila nekoč edino gretje po celotni hiši.

krušna peč ogenj
Res je, da si lahko krušno peč date narediti tudi danes, v njej pečete dobrote in se grejete. Ampak nekoč so bile krušne peči v vsaki hiši, vse gospodinje so znale pripravljati jedi samo v tej peči. Ogrele so celotno hišo, otroci so pa lahko tudi počivali na sami peči ali ob njej. Tudi sama sem imela priložnost videti, kako zgleda krušna peč, kako so v njej dobre jedi, kako je dober kruh, ko se speče. Vsak danes v njej ne bi znal speči hrane, saj moraš znati zakuriti ter peči jedi na žerjavici. Mislim, da bi se mladi težko nekaj takega naučili. Jaz sem prvič krušno peč videla in poskusila jedi iz nje, ko sem prišla živeti k partnerju. Njegova soseda je vedno vse jedi pripravljala v krušni peči, tudi grela se je samo s to pečjo. Saj je takrat bila že sama, ni imela nikogar in je živela v hiši kot nekoč. Dokler je imela dovolj moči, je vedno spekla kruh za sebe ter svoje sosede. Tudi druge jedi sem imela priliko poskusiti, saj je pripravila zelo rada tudi jedi za sosede. Vse, kar se je pripravilo od jedi v krušni peči, je bilo drugače, bilo je boljše, bolj sočno. Ne da se opisat z besedo, kako je dober kruh pečen v krušni peči. Če pa je hotela peč ohraniti, je moral pečar vsako leto pregledati notranjost in jo tudi včasih malo popravit. Danes še ima malokdo doma krušno peč, ki bi še bila od nekdaj in še v uporabi. Saj nekako stari ljudje izumirajo, mladina pa tega ne zna ceniti in spoštovati.

Krušna peč je nekoč bila za marsikoga pravi raj. Bila je zidana, odprtino za kurit je imela največkrat v kuhinji, ostali prizidek pa v sobi, tako se je ogrevalo lahko več prostorov. Danes si nekateri dajo delat krušno peč, ampak jo imajo nekako za okras. Krušna peč je lahko kot nek dodatek dnevnem prostoru, lahko se z njo ogrevate, poskusite pa lahko tudi pripravit jedi. Res od začetka vam ne bo uspelo, saj sem sama videla, da ni najbolj lahko vedet temperaturo ohranjat in na sami žerjavici speči kruh, meso, pogačo ali kaj podobnega. Nekoč so naše babice znale uživat ter naši starši ob krušni peči. Krušna peč jim je dala neko zavetje, toploto, poleg tega pa so še dobro jedli. Mogoče se še najde kakšna krušna peč v kakšni starejši gostilni, nekateri še pripravljajo pice v njej, ampak tega je premalo. Premalo teh krasnih peči je ohranjenih pri nas, saj jih nekateri niso znali ohranit. Če si želite svojo krušno peč, si jo lahko daste delat, saj vam pečarstvo Hrovat lahko naredi. Pozanimajte se pri njih, pošljite jim povpraševanje in mogoče jo boste že v kratkem imeli. Ne je imeti samo za okras, probajte se naučit pripravit kakšno jed, boste videli, da je pripravljena jed drugačna, kot narejena v električni pečici. Če še imate babico naj vam pomaga, sigurno jo je kdaj imela doma in se še spomni kako je nekoč kuhala in pekla v njej. Sama si jo bi dala delat, če bi imela prostor, ampak na žalost nimam te sreče. Sem pa vesela, da sem lahko jedla jedi iz krušne peči, posebej mi bo ostal v spominu kruh, ki je bil res nekaj posebnega.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*