Kuhamo hitro preprosto in poceni (3.del)

Danes o tem, kako hitro,  preprosto in poceni pripravimo družinsko kosilo, kjer se bo za vsakega nekaj našlo.

Tokrat sem se odločil, da vam predstavim svoj predlog za hitro in preprosto kosilo, katerega sem za svoje domače pripravil prejšnjo soboto.  Kosilo je bilo sestavljeno iz štirih delov (juha, glavna jed, solata, sladica), a vam kljub temu ne bo vzelo veliko časa in upravičilo geslo naslova: kuhamo hitro preprosto in poceni.

Juha

Za predjed bomo tokrat uporabili klasično rešitev: dobro domačo kremno zelenjavno juho. Ker trenutno na domačem vrtu še lahko najdete por, bomo pripravili hitro in preprosto porovo juho. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200g pora
  • 250 g krompirja
  • 1 liter vode (ali jušne osnove )
  • lovorjev list
  • sesekljan peteršilj
  • žlica kisle smetane
  • peteršilj olje, poper in sol

Por narežemo na poljubno velike dele, najlažje in najhitreje vam bo, če ga narežeta na obročke. Hitro olupimo krompir in ga preprosto narežemo na trikotnike.

Kuhamo hitro, preprosto in poceni: okusna kremna porova juha
Kuhamo hitro, preprosto in poceni: okusna kremna porova juha

V posodi segrejemo malo olja, toliko, da je dno prekrito. V vroče olje damo por in krompir in ga malo prepražimo. Paziti moram, da nam por ne porjavi, saj ga to pogreni. Vse skupaj zalijemo z litrom vode in kuhamo dokler se por in krompir ne zmehčata. Namesto vode lahko uporabimo jušno osnovo, ki jo lahko hitro in preprosto naredimo tudi iz jušne kocke (juha bo tudi brez tega zelo okusna). V juho dodamo še lovorov list, ki pa ga pred pasiranjem odstranimo.

kuhamo_hitro

Ko se zelenjava v juhi zmehča jo zgolj na hitro in preprosto spasiramo s paličnim mešalnikom.  Ponovo postavimo na štedilnik, kuhamo še pet minut in v tem času na hitro dodamo peteršilj, kislo smetano,  dosolimo in malo popramo. Hitro preprosto in poceni, kajne?

 

Glavna jed

Tudi našo glavno jed bomo pripravili na hitro, zagotavljam vam, da tudi poceni. Pripravili bomo  preprostega piščanca z jurčki in širokimi rezanci. Jurčke vam priporočam v primeru, da ste jih nabrali sami, oziroma dobili sveže od prijateljev ali sosedov. Kupovanje zmrznjenih ali svežih jurčkov v trgovini ali na tržnici bi pomenilo, da vaše kosilo ne bo več tako poceni. V tem primeru rajši uporabite šampinjone, ki so preprosta, poceni, hitra in okusna rešitev.

Sestavine so naslednje:

  • 5 kosov piščančjega mesa ( en večji zrezek na osebo)
  • čebula
  • 120 g jurčkov ali šampinjonov
  • 1/2dl vina
  • sok limone
  • 2-3dl vode (ali jušne osnove)
  • maslo
  • drobnjak
  • peteršilj
  • olje
  • poper
  • sol

Čeprav se sestavin zdi veliko, pa je priprava hitra, preprosta in navsezadnje tudi poceni. Kose mesa nasolimo in na vročem olju na hitro opečemo. Preložimo jih v drugo posodo in na istem olju hitro prepražimo čebulo, dodamo na preproste listke narezane gobe.

Kuhamo hitro, preprosto in poceni: opečenega piščanca tako podušimo v gobovi omaki
Kuhamo hitro, preprosto in poceni: opečenega piščanca tako podušimo v gobovi omaki

 Zalijemo z vinom (jaz sem uporabil belega), juho in limoninim sokom. Če kakšne od teh sestavin nimamo, jo preprosto izpustimo, jed bo vseeno okusna. V našo preprosto omako dodamo hitro opečene kose piščančjega mesa. Pokrito kuhamo (dušimo), dokler se meso v celoti ne zmehča. Na koncu v omako dodamo še peteršilj in drobnjak. Po okusu dosolimo in popramo. Postrežemo s širokimi rezanci, k smo jih hitro skuhali po navodilih na embalaži. Hitro, preprosto in poceni, pa še s pridihom jeseni!

Solata

Zraven glavne jedi se prileže solata. Sam priporočam pripravo preproste in na hitro narejen zeljne ali zelene solate. Sam sem za spremembo pripravil preprosto zeljno solato. Zanjo potrebujemo:

  • 1 manjša glava svežega zelja
  • olje
  • kis
  • poper
  • sol
  • za izboljšanje okusa še kuhan rjav fižol

Očiščeno zeljno glavo prerežemo na polovico in jo na hitro naribamo. Lahko jo tudi preprosto narežemo z nožem, a je slednje bolj zamudno. V skledi zelje solimo, ga premešamo in pustimo stati 20 minut. Dodamo olje, kis, poper, po okusu lahko tudi malo vode in vse skupaj premešamo. V solato lahko za popestritev dodamo tudi kuhan rjav fižol.

Kuhamo hitro, preprosto in poceni: iz zeljne glave si pripravimo okusno solato
Kuhamo hitro, preprosto in poceni: iz zeljne glave si pripravimo okusno solato

Zelo poceni in preprosta solata, ki pa si jo redkeje privoščimo.

Sladica

Tudi sladico bi lahko uvrstili med hitro kuhane, preproste in poceni jedi,  čeprav nam bo vzela kakšno minutko več časa. Pripravili bomo biskvit z orehi. Ena osnovnih sestavin te preproste sladice so orehi, katere poskušamo nabrati sami in tako privarčevati kak evro, katerega bi namenili za nakup orehov. Namesto orehov lahko uporabimo tudi lešnike. Sestavine so naslednje:

  • 5 jajc
  • 170g sladkorja
  • 170g moke
  • 80g orehov
  • vaniljev sladkor
  • limonina lupinica
  • cimet
  • pecilni prašek
  • 4 žlice vroče vode
  • maslo za namastitev pekača

Rumenjake in polovico sladkorja z vaniljo hitro zmešamo z električnim mešalnikom. Vmes prilivamo vodo. Mešalnik izključimo, dodamo trd sneg, v katerega smo umešali preostali sladkor.

Kuhamo hitro, preprosto in poceni: orehi so osnovna sestavina naše preproste sladice
Kuhamo hitro, preprosto in poceni: orehi so osnovna sestavina naše preproste sladice

Čez sneg pretresemo moko, pomešamo s pecilnim praškom, cimetom in limonino lupino.  Z ročno metlico zmešamo moko in sneg. Model (pekač – srnin hrbet ali pekač za šarkelj) namažemo z maslom in potresemo z moko. Vanj vlijemo polovico testa, potresemo grobo narezane orehe in preprosto zalijemo s preostalim testom. Postavimo v pečico, ki smo jo pred tem na hitro segreli na 190 stopinj C, ter pečemo 15-25 minut. Biskvit je pečen, ko se loči od stene pekača. Vzamemo ga iz pekača,  ko se ohladi ga razrežemo.

Upam, da set v receptu prepoznali hitro pripravljeno, poceni in preprosto kosilo . Če si boste delo dobro razporedili in si našli še kakšnega kuharskega pomočnika, boste kosilo pripravili hitro, vaša družina pa bo ob preprostem kosilu zagotovo uživala.

Dober tek!