Kuhamo preprosto hitro in poceni 2. del: Piščanec v dobre pol ure!

Če imate v hladilniku ali zamrzovalniku kaj piščančjega mesa, se vam ideje za kosilo ponujajo kar same!

Že ob koncu prvega dela sem obljubil,  da vam v prihodnosti postrežem še s kakšnimi recepti, ki vas ne bodo stali veliko časa in ne povzročili prevelike luknje v denarnici. Danes je čas, da svojo obljubo tudi izpolnim, saj se mi je nabralo kar nekaj preizkušenih kuharskih receptov, za katere garantiram, da vam bodo s slastjo teknili.

 

kuhamo_poceni

Odločil sem se, da na prvo mesto postavim piščanca in vam predstavim široko paleto njegove uporabe.  Piščanec izvira iz predelov jugovzhodne Azije, kjer naj bi kokoš udomačili že v 6. stoletju pred našim štetjem. Danes je znanih več kot 100 pasem, ki jih gojijo v glavnem za meso in jajca. Mi se bomo posvetili predvsem  piščancem, oziroma uporabi njihovega mesa v  kuharske namene.

chicken-steaks
Piščančji zrezki
  • Piščančja rižota je zelo preprosta, okusna in zdrava jed, pripravljena v dobre pol ure. Vse kar potrebujemo je riž, malo piščančjega fileja ali prsi in pa nekaj zelenjave ter malo začimb za izboljšanje okusa. Za štiri osebe potrebujemo pol kile piščančjega mesa, ki ga narežemo na majhne koščke. Pripravimo še dve skodelici riža, kak korenček,papriko, malo graha in čebulo ter česen. Čebulo in česen sesekljamo. Papriki odstranimo semenje, olupimo korenje in vse skupaj narežemo na drobne koščke. V globoko ponev vlijemo malo olja in na njem prepražimo čebulo ter česen, da oba posteklenita.  Dodamo korenje, meso in papriko.  Med mešanjem pražimo še približno 5 minut, da meso iz vseh straneh lepo zakrkne. Dodamo riž in vse skupaj pražimo še tri minute. Nato zalijemo s skodelico jušne osnove in med stalnim mešanjem kuhamo, da vsa tekočina povre.  Nato dodamo novo skodelico jušne osnove in to ponavljamo vse dokler riž ni kuhan, kar navadno traja med 15 in 20 minut, odvisno od riža. V tem času dodamo grah, po potrebi solimo in popramo, dodamo lahko še mleto rdečo papriko in za konec potrosimo s peteršiljem, kar rižoti še dodatno izboljša okus.  Za jušno osnovo lahko uporabimo juho prejšnjega dne, ali pa se poslužimo jušne kocke.  Tako imamo v dobre pol ure pripravljeno odlično jed.
Piščančja rižota
Piščančja rižota

Okusnega piščanca si lahko pripravimo tudi v omaki. Pri tem si privoščimo veliko improvizacije in si pripravimo omako povsem po svojih željah  ter pri tem porabimo sestavine, ki jih imamo pri roki.  Pomemben je le piščanec, katerega lahko narežemo na koščke ali pa ga pustimo celega v obliki zrezkov.

  •  Za piščančjo omako si nasekljamo  še malo čebule in česna ter ju prepražimo na vročem olju. Dodamo meso, za katerega je priporočljivo da ga najprej kakšno uro pustimo v marinadi (če imamo čas seveda, drugače lahko omenjeni korak tudi izpustimo), katera bo mesu še dodatno izboljšala okus in popestrila našo omako. Marinado sestavimo iz olja, soli, popra, malo mlete rdeče paprike, peteršilja, če imamo na voljo dodamo še rožmarin, timijan, lahko tudi origano in žličko gorčice. V primeru, da se nam v domači omari skriva začimbna mešanica za pripravo piščanca, lahko uporabimo kar slednjo.  Ko je meso že delno prepraženo dodamo zelenjavo (korenček, papriko, paradižnik), za boljši okus lahko v omako zdrobimo majhno pest suhih gob. Zalijemo z malo vina in vode ter pustimo vse skupaj vreti na rahlem ognju še kakih deset minut. Med tem časom poskusimo in po potrebi dodamo začimbe (vegeto, malo jušne kocke, poper, sol).  Če vegete in jušne kocke nimamo le brez panike, jed bo okusna četudi bomo dodali zgolj še prgišče peteršilja.  Če je omaka preredka jo zgostimo s paradižnikovim koncentratom, v primeru da prej nismo dodali vina, pa si jo sedaj lahko zgostimo s smetano za kuhanje ali kislo smetano. V skrajnem primeru lahko omako zgostimo tudi z moko. Zraven postrežemo s krompirjem, širokimi rezanci, njoki, rižem, skratka uporabimo lahko kaj nam srce želi, oziroma omara s sestavinami dopušča.  Če dodamo še skledo solate je kuharska zmaga za ta dan naša.
chicken-sauce
Piščanec v omaki

 Sedaj pa je čas za pravo klasiko, ki nam jo postrežejo v vsaki restavraciji in je priljubljena tudi doma. Najpomembnejše pri vsem tem pa je, da je pripravljena hitro, ne zahteva posebnega znanja in sestavin. Le prepogoste se naj ne znajde na našem jedilniku, saj zanjo pravijo da ni preveč zdrava. A verjemite mi, da vam ne bo čisto nič škodilo, če si jo boste občasno privoščili in s tem razveseliti tudi svojo družino.

  • Ocvrtega piščanca res pripravimo hitro in enostavno. Piščanca temeljito operemo in ga po želji narežemo na poljubno velike kose, če pa imamo na voljo že narejene fileje pa je prav tako super.  Pred cvrtjem ga zbrišemo, da nam kasneje olje ne šprica po celi kuhinji.  Olje za cvrenje segrejemo,  vzamemo še 3 jajca in jih razžvrkljamo posebej na krožniku. Moko in drobtine razdelimo na dva dodatna krožnika. Meso tik pred cvrtjem posolimo, potem pa jih po vrsti povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah. Ko kose položimo v olje moramo biti pozorni , da je slednje res vroče  in da meso dovolj zapečemo.  Pri kosih povprečne veličine zadostuje nekje  sedem  minut na vsaki strani. Pečene kose obrišemo v papirnati brisači, saj slednja popivna precejšnjo količino maščobe. K priljubljeni glavni jedi navadno ponudimo pomfri, pire krompir ali krompir v solati. Dodamo lahko še na koščke narezano limono za pokapanje. Kosilo s katerim ne boste razočarali nikogar. Če pa imate pri hiši kakšnega vegetarijanca, pa zanj zraven ocvrite nekaj zelenjave (bučke, melancane), tako da bo volk sit in koza cela.
Ocvrt piščanec
Ocvrt piščanec

Do sedaj ste se verjetno že prepričali, da je piščanec kar se kuhanja tiče res uporabna »žival«. Sicer bi pri vseh omenjenih jedeh lahko uporabili tudi svinjino ali purana, a je piščanec  najbolj priljubljen, cenovno ugoden in pa predvsem hitro pripravljen.  Ker pa prihaja sezona žara in piknikov, pa bi vam rad predstavil recept za okusne ražnjiče, katere lahko spečemo kar v ponvi, na električni plošči ali v posodi, če pa imate čas pa si jih lahko privoščite pečene na pravem ognju. Rezultat bo v vseh primerih okusen in dišeč.

  • Ražnjiče si lahko naredimo že prejšnji dan in se tako izognemo časovni stiski v času priprave kosila. Piščančje meso narežemo na dober grižljaj velike kvadratke, katere položimo v marinado (recept sestavin je opisan že pri pripravi  omake) in jih tam pustimo kakšno uro. Med tem časom narežemo  tradicionalno sezonsko zelenjavo: rdečo in zeleno papriko, bučke, melancane, kar pač imamo pri roki. Narežemo jo na podobno velike koščke kot meso, morda nekoliko manjše ter jih nato natikamo na paličice zraven mesa. Na koncu bomo dobili okusne in na pogled pisane ražnjiče, katere postavimo v hladilnik in jih spečemo naslednji dan.  Zraven postrežemo z gorčico, majonezo, ajvarjem, kot prikuho pa si lahko privoščimo krompir ali pa se zadovoljimo kar s kruhom. Posamezne kose zelenjave lahko na žaru spečemo tudi posebej, prav tako lahko na žaru spečemo odlične piščančje fileje. Izbira je vaša.
Piščanec na žaru
Piščanec na žaru

Tako, danes ste prišli na vrsto vsi ljubitelji piščanca in mesa nasploh.  Naslednjič pa obljubim, da vam bom predstavil nekaj enostavnih  in malo bolj izvirnih brezmesnih prikuh, katere lahko pripravite hitro, ali pa jih imate že narejene v zamrzovalniku in si jih po potrebi lahko odtajate ter privoščite. Do takrat pa še vedno lahko preberete moj prvi kuharski članek: https://www.preberite.si/kuhamo-preprosto-hitro-in-poceni/

DOBER TEK!!