Kulinarična Barcelona

Barcelona je na področju hrane, kulinarike in lokalov nekaj posebnega. Široka izbira Tapas barov, restavracij, kavarn in barov te kar malo zbega in zavede. Izložbe pekarn, mesarij, slaščičarn pa te omamijo in privabijo, tudi takrat, ko nisi več lačen.

BA_101_640

BA_102_640

Pri izbiri restavracij in lokalov se poskušam ravnati na osnovi pravil, ki sem si jih ustvarila na podlagi izkušenj iz potovanj:
1. Izogibati se turističnih menijev (saj veste, tistim z obupnimi slikami na jedilnih listih);
2. Izogibati se restavracijam, kamor te poskušajo zvabiti na tak ali drugačni način;
3. Poiskati lokale, kamor radi zahajajo sami domačini oz. lokalni prebivalci.

Moram priznati, da se nisem držala vseh teh pravil, ker enostavno včasih ne gre… Lakota in utrujenost naredijo svoje in se usedeš v najbližji bife na svoji poti. No kljub temu sem si na koncu naredila svoj izbor restavracij in jedi, ki so mi bili najbolj všeč v Barceloni in ki jih lahko priporočam drugim. Pri tem sem upoštevala lokacijo, notranje vzdušje, ceno in seveda okusno hrano.

Že samo o tržnici Bocceria bi lahko napisala cel članek, saj to znano Barcelonsko tržnico lahko uvrstimo na isti seznam z glavnimi znamenitostmi mesta. Neskončen izbor svežih morskih rib, rakov, školjk, obilje različnega sadja in zelenjave, začimbe, sladkarije, kruh in vse kar si človek lahko samo zaželi.

BA_103_640

BA_104_640

Na sami tržnici Bocceria in okoli nje so številni majhni lokali. V njih pripravljajo tradicionalne sveže jedi, seveda pa nabavijo vse za pripravo tako rekoč »pri sosedu« na tržnici. Eden izmed teh je na primer majhen Tapas bar »Pinotxo« in še manjši bife »Ra« za tržnico, kjer ponujajo dobre dnevne menije.

Katalonska kuhinja je zelo raznolika, saj združuje tradicije različnih narodov – Indijcev, Japoncev, Pakistancev, Turkov in Arabcev. Barcelonske restavracije ponujajo široko izbiro tako klasičnih, kot tudi bolj nenavadnih in originalnih jedi. Najbolj navdušeni in zadovoljni bodo ljubitelji morske hrane, ker je glavna sestavina večine tipičnih katalonskih jedi riba. Kot priloga k ribam, pa je po navadi sveža ali pečena zelenjava.

BA_105_640

Na plaži v predelu Barcelonetta je veliko dobrih restavracij, kjer ponujajo najboljše ribje jedi v mestu. Ena najstarejših in najbolj kultnih v mestu, je restavracija »Les 7 portes«, ki se lahko pohvali s takimi gosti, kot so bili Hemingway, Che Gevara, Gabriel Garcia Markes in mnogi drugi.
S prijateljico sva obiskali restavracijo »Sal cafe« tik ob plaži, ki naju ni razočarala – sveže pripravljena hrana, dobra postrežba  in dostopne cene.

Najbolje je obiskati Barcelonske lokale in restavracije v malo večji družbi, ker imaš tako možnost, da poskusiš čim več različnih jedi – vsakdo naroči nekaj drugega in si potem to malo izmenjuješ in preizkušaš. Za samske popotnike pa so najboljša izbira – Tapas Bari, ki jih najdeš skoraj na vsakem koraku. Pravzaprav so tapasi najbolj priljubljen način prehranjevanja tako za Barcelončane, kot tudi za turiste – majhni prigrizki, ki ti lahko zamenjajo tudi celo kosilo ali večerjo, če želiš.

Eden izmed bolj popularnih tapas barov – »Tapas 24« se nahaja na najprestižnejši ulici Barcelone Passeig de Gracia. Imajo malo višje cene, ki niso previsoke, zato pa ponujajo kvalitetno in okusno hrano, ki jo pripravijo veseli simpatični kuharji kar pred vašimi očmi v svoji odprti kuhinji.

BA_106_640

Včasih pa lahko čisto slučajno naletiš, ko pravzaprav sploh ne iščeš, na kakšen preprost in prijeten lokal, kjer se že takoj ob vstopu počutiš zelo domače. In povrh tega odkriješ, da imajo okusno in cenovno ugodno ponudbo. Nekaj podobnega sva s prijateljico odkrili med nakupovanjem na ulici Calle Avinyo v bližini Gotske četrti, kjer je kup zelo simpatičnih trgovin z izbranimi butičnimi izdelki, med njimi pa prej omenjeni lokal Venus, kjer sva si privoščili krajši odmor med nakupovanjem oziroma ogledovanjem izložb.

BA_107_640

BA_108_640

V Gotski četrti in njeni okolici je pravzaprav kar pestro. Veliko je za videti, odlično nakupovanje, zvečer pa se vedno najde kakšen prijeten lokal, kjer lahko spiješ dober koktajl, spoznaš nove ljudi in uživaš ob dobri glasbi. Takšno vzdušje sem doživela v »Cafe Schilling« – še en lokal, kjer se splača ustaviti na kakšni pijači s prigrizkom med nakupovanjem po številnih trgovinah v tej četrti.

BA_109_640

Če pa želite pojesti nekaj bolj konkretnega, priporočam restavracijo »La Dolca Herminia« ravno tako v Gotski četrti, kjer ponujajo za relativno nizko ceno kvalitetne in dobre jedi.

Izven strogega centra mesta so cene najnižje, kar je seveda normalno. Na primer, v predelu Gracia, kjer sva bili nastanjeni, so cene hrane v restavracijah in tapas barih nižje za vsaj 10-20%.

Tudi najin zadnji večer sva preživele v preprostem lokalu El Otro na ulici Travessera de Gracia, kjer sva malo iz radovednosti, malo zaradi lakote, naročile njihovo posebno Tapas ponudbo za 19 EUR. Nasmejan in zgovoren natakar je čez nekaj časa prinesel na najino majhno mizo šest velikih porcij različnih tapasov in steklenico vina. Ne vem od kje in na kakšen čudežni način je vse to privlekel, saj v lokalu nimajo niti svoje kuhinje, je bilo pa vse zelo okusno in za tako obilno količino zelo poceni.

BA_110_640

BA_111_640

Kar zadeva tapasov in drugih jedi je povsod več ali manj podobna ponudba. Najbolj tipični prigrizki (tapas) so:

-Patatas Bravas – pražen krompirček s pikantno omako
-Ensalada Rusa – ruska solata (podobna francoski)
-Croquetas – ocvrti kroketi z različnimi nadevi
-Jamon – pršut
-Almejas /Musclos – školjke v omaki
-Pimiento de Padron – pečena zelena paprika
-Pa amb tomaquet – opečen kruh, ki je namazan s česnom paradižnikom in prelit čez z olivnim oljem. V preprostih lokalih za turiste ti prinesejo že namazane kruhke, ampak bolj prav in bolj tradicionalno po katalonsko je tako, da ti prinesejo vse posebej, da si sam vse pripraviš.
-Torrada – ravno tako prepražen kruh, ampak je že bolj podoben pici, ker ima različne dodatke, kot sir, klobasice, zelenjavo…
-Calamares Farcits – nadevani kalamari
-Escalivada – pečena zelenjava: jajčevec (melancana), čebula in rdeča paprika
-Tortilla – Najbolj priljubljen tapas – omleta, pripravljena na različne načine, ki jo lahko ješ hladno ali toplo, kot samostojno jed ali prilogo. Po navadi jo naredijo s krompirjem, lahko pa tudi z gobami, pršutom, čebulo, papriko, špinačo, tuno….

Obstaja še druga različica prigrizkov v obliki kanapejev, ki se imenujejo Pintxos. Tradicionalno je to baskovska jed, ki pa je postala zelo priljubljena tudi v Barceloni. Na točilnem pultu so okusno razstavljene različne vrste kanapejev, ki si jih lahko sam izbereš po okusu. V vsak kanapejček oz. pintxos je vstavljena palčka, le te pa natakar na koncu prešteje in na osnovi tega izstavi račun. Vsak pinchos stane od 1 do 1,80 EUR.
BA_112_640

BA_113_640

Sam pri sebi se sprašuješ … kaj pa, če se kakšna palčka »slučajno nekje izgubi ali čudežno izgine«? Mislim, da tukaj ni odgovora, saj kakor sem opazila, natakarji niso ravno pozorni na to in lahko samo upajo na poštenost svojih gostov. Simpatičen lokal s tako imenovanimi prigrizki Pintxos in tapasi, »Bilbao Berria« lahko najdete na trgu Placa Nova v neposredni bližini Katedrale.
Čudno bi bilo, če bi na koncu pozabila omeniti najbolj znano špansko specialiteto – Paello. Velja za tradicionalno praznično jed, pripravi se na široki plitki ponvi in pripravijo jo lahko na različne načine: riž z morskimi sadeži, mesom ali zelenjavo. V Barceloni imajo najraje morsko paello ali mešano paello z morskimi sadeži in piščancem. Paella mora biti sveže narejena, tako da morate biti veseli, če vas v restavraciji prosijo, da počakate 20 minut, predno vam jo pripravijo in postrežejo. To samo pomeni, da bo vaša paella čisto ta prava.

Moje mnenje in ocena je seveda subjektivna, moji predlogi in priporočila pa zelo skromni v primerjavi s tem, kaj vse ponuja to velemesto. V Barcelono se lahko vrnemo več krat in vsakokrat bomo lahko našli nekaj novega, zanimivega in nepozabnega.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*