Kurilno olje v tehnološko naprednem oljnem kotlu z več kot 100-odstotnim izkoristkom

Sliši se čudno, vendar gre za tehnološko napreden kondenzacijski kotel, ki uporabi tudi energijo dimnih plinov. Če imate torej doma visokotemperaturni kotel za kurilno olje, je sedaj čas, da ga zamenjate. Na trgu sta trenutno pomembna dva kotla, in sicer nizkotemperaturni in kondenzacijski. Tovrstni kotli bolje izkoristijo energent, izgubijo manj toplote v okolico in najpomembneje – z zamenjavo lahko prihranite do 23 odstotkov denarja pri ogrevanju vašega doma.

Kurilno olje še vedno ostaja eden izmed najpogostejših uporabljenih energentov za ogrevanje v Sloveniji, zato je pomembno, da ga kar najbolje izkoristimo. Pri mnogih podjetjih so že zdavnaj prekinili z izdelovanjem visokotemperaturnih oljnih kotlov. In to z dobrim razlogom. Zakaj bi se oprijemali stare tehnologije, ko lahko za isti denar uporabimo zmogljivejši in učinkovitejši sistem.

Manjša temperatura ogrevalne vode pomeni večji prihranek

Nizkotemperaturni kotel na kurilno olje se od visokotemperaturnega razlikuje v tem, da za ogrevanje ogrevalnega medija potrebne nižje temperature. Za doseganje nižje temperature pa seveda potrebujemo manj energije in tako prihranimo denar pri ogrevanju. Tudi količino potrebne energije zmanjšamo in s tem pomagamo naravi, saj v okolje izpustimo manj emisij ogljikovega dioksida.

Sodoben kotel na kurilno olje poleg nizkotemperaturnega režima delovanja prinaša tudi druge prednosti – čistejše in popolnejše izgorevanje. Le to lahko ustvari manj dimnih plinov in trdnih delcev v napravi. Proizvajalci so namreč ugotovili, da vsak milimeter obloge povzroči kar 6 odstotkov manjši izkoristek kurilne naprave. Kako dolgo že uporabljate vaš kotel?

Tehnologija kondenzacije izkorišča pline, ki bi jih drugače le odvedli v okolje

Za nizkotemperaturne in kondenzacijske kotle na kurilno olje je znano, da so temperature plinov nižje kot pri visokotemperaturnem kotlu. In nižje kot so temperature dimnih plinov, manjše so toplotne izgube sistema. V primeru, da imate dobro izoliran objekt in primerna ogrevala, pa je odlična izbira tudi kondenzacijski kotel. Tako lahko velike prihranke le še povečate.

Kondenzacijski kotel na kurilno olje že tako deluje v nizkotemperaturnem režimu, zato so izgube toplote manjše. Poleg tega se dimni plini v kotlu zaradi nižje temperature kondenzirajo in pri tem ustvarjajo toploto, ki jo sistem odda v ogrevalno vodo. Zaradi tega lahko rečemo, da so izkoristki tovrstnih kotlov več kot 100-odstotni. Pri kondenziranju sicer nastaja precej kisel kondenzat, ki ga je treba nevtralizirati, vendar ne skrbite – naprava stori vse namesto vas.

Si torej še vedno želite avtomatiziranega delovanja ogrevalnega sistema kot ga omogoča le kurilno olje in vseeno prihraniti več kot 20 odstotkov dosedanjega denarja? Sodobni oljni kotli vam bodo omogočili prav to.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*