Kvačkani izdelki – Maša Pirc in Štrikula

Kvačkani izdelki predstavljajo podaljšano pokrivalo in zaščito pred mrazom, za katero poskrbi Maša Pirc. Bolj ko je mrzlo, daljša je naša obleka, ki jo dopolnjujejo kvačkani izdelki: kape, šali, trakovi za ušesa… Vendar to ni vse , kar zna nakvačkati Maša, ustvarjanje se nadaljuje in izdelkov je iz dneva v dan več.

kvačkani izdelki srce

Zima je tu in velja za najhladnejši letni čas. Čas bo pokazal, koliko snega bomo to zimo deležni v Kranju. Ne glede na to, koliko ga bo to zimo zapadlo, pa se moramo toplo obleči in poseči po kvačkanih izdelkih. Kvačkanje je stara domača obrt, s katero si krajšamo mrzle zimske ure, ko je bolje sedeti na toplem in ustvarjati. Klepet z Mašo se je nadaljeval ob krepčilni pijači. Skodelica kave kot sopotnica pri delu in klobčič preje kot material je kombinacija uspeha na področju kvačkanih izdelkov Štrikula. Dobro kavo strežejo v lokalu Rock Bar Down Town, med ˝kofetkanjem˝ lahko tudi kvačkaš. Klopčič preje in kvačka v torbici ne zasedeta ogromno prostora, ovir za ustvarjanje ni.

kvačkani izdelki torba

Vprašanja so sledila, takoj za njimi pa odgovori.

Kdaj se je navdušila za kvačkanje?

Maša je leta 2011 kot študentka Fakultete za arhitekturo sodelovala v projektu South Africa Ithuba Project v Južni Afriki (JAR). Namen projekta je bil zgraditi večnamensko dvorano. Tam je opazila punčko, ki je kvačkala volnene kape in bila nad tem takoj navdušena. Ko je prišla domov, se je tudi sama lotila kvačkanja in ustvarjanja čudovitih izdelkov. Ko enkrat začneš, potem tudi dokončaš. Večnamenska dvorana je zgrajena in Maša Pirc ima magisterij iz arhitekture.

Od kdaj obstaja Štrikula in kakšnih izdelkov se lahko nadejamo?

Štrikula obstaja od leta 2013 in z leti se je izbor izdelkov povečal. Nadejamo se lahko kvačkanih izdelkov, kot so: kape, šali, trakovi za ušesa, gamaše, grelčki (rokavice brez prstov), kmalu pridejo tudi puloverji in jopice. Izdeluje tudi ogrlice, košare, preproge, ˝wall hangers˝ (stenske obešanke), kjer uporablja posebno tehniko vozlanja, ki se imenuje makrame. Izdelke si lahko ogledate na Instagramu: strikula; in na www.facebook.com/masastrikula/. Izdelki so trenutno na voljo samo pri njej, lahko vam jih pošlje po pošti. Maša upa, da bodo kvačkani izdelki Štrikula kmalu spet na voljo tudi v trgovinah.

kvačkani izdelki kolo

Kaj najraje nakvačka in kaj najhitreje?

Zahtevno vprašanje, bi dejali in je težko nanj specifično odgovoriti. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na izdelavo kvačkanega izdelka. Pozimi rada kvačka kape, za spremembo ustvari preprogo, izdela unikaten nakit in ˝wall hanger˝ za na steno. Hitrost izdelave je odvisna od izbire materiala, debelejša je nit, hitreje nastaja izdelek. Umetnik za izdelavo mojstrovine potrebuje poleg materiala tudi inspiracijo, primerno delovno okolje in svoj čas. Vsak najhitreje ustvarja, ko se skoncentrira samo na izdelek, ki ga mora še dokončati.

kvačkani izdelki šal

Na kaj je pozorna pri izbiri materiala za kvačkane izdelke, včasih volno nadomestijo tudi drugi materiali?

Izbira materiala se prilagodi glede na želje naročnika. Izbirajo lahko med različnimi materiali in tako včasih volno nadomestijo bombaž in konoplja, iz katerih izdela ogrlice in puloverje. Bombažna vrv in guma sta materiala, uporabljena pri izdelavi košar in preprog. Kot veganka za ustvarjanje izdelkov, ki jih uporablja sama, ne uporablja volne in poseže po drugih materialih.

kvačkani izdelki kolo barve

Koliko je še nedokončanih izdelkov, ki čakajo, da se svetu pokažejo kot mojstrovine?

Večino izdelkov, katere izdela, tudi proda, včasih za nekatere zmanjka časa za dokončanje.

Kakšno je njeno mnenje, ali danes mladi posežejo tudi po takem razvedrilu in sami ustvarijo izdelek, ki ga tudi uporabljajo? Ali bi v Kranju lahko imeli več delavnic na temo kvačkanja, kjer bi se družili, ustvarjali in naučili česa novega?

Danes mladi vedno bolj posegajo po kvačkanju, ˝štrikanju˝, makrameju…. Radi ustvarjajo svoje izdelke. Zdi se ji, da se lahko z veliko vztrajnosti in potrpljenja vsak sam nauči teh spretnosti. Delavnice na temo kvačkanja so dobra priložnost, da se lahko naučiš česa, kar še ne znaš. Zaenkrat je to še ideja ampak mogoče bo tudi Maša kdaj organizirala kakšno delavnico, kjer bo predala znanje in izkušnje.

kvačkani izdelki košara

Za zaključek naj omenim, da Maša ni samo umetnica na področju kvačkanih izdelkov, je tudi velika ljubiteljica mačk. Prav zato poleg vsega skrbi še za prostoživeče mačke, brezdomke, nekatere izmed njih si najdejo začasni dom v Mestnem mačjaku. Če ste tudi sami ljubitelji mačk in vas zanima, kaj je novega, se lahko informirate na www.facebook.com/Mestnimacjak/.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*