Kvačkanje za začetnike

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14… ?!? Se opravičujem, nisem vas opazila. Izdelujem jopico za svojega bodočega nečaka in ravno štejem petlje v četrti vrstici. Se mi je zdelo, da imam eno šibično preveč. O čem govorim, me sprašujete. O kvačkanju, seveda. Naj razložim.

kvackani izdelki srce

V zadnjih letih je zanimanje za kvačkanje in vse ostale vrste uporabnih in okrasnih ročnih spretnosti močno naraslo. Družabna obrežja, predvsem Pinterset, Instagram, Facebook in blogi, so polni dih jemajočih izdelkov in načrtov za izdelavo le-teh, trgovine z ustvarjalnim materialom pa rastejo kot gobe po dežju. In če bi bili radi v trendu, vam zaupam nekaj najosnovnejših informacij, s katerimi se morate seznaniti, preden se praktično lotite zadeve.

Najboljši zakladi znanja pri začetnem učenju kvačkanja so seveda mame, tete in babice, ki so tega vešče. Za vse ostale, ki nimamo sreče, da bi imeli inštruktorja doma, obstajajo tudi druge alternative. Sama sem se na primer udeležila začetnega tečaja v Rokodelskem centru Ribnica, kjer so mi dali osnovno znanje, zagon in veselje do te ročne spretnosti. Kaj kmalu so izpod kvačke prišli lepi in uporabni izdelki. Podobni tečaji potekajo seveda tudi drugje po Sloveniji. V veliko pomoč so tudi posnetki na svetovnem spletu, npr. YouTube ter revije in knjige s tovrstno tematiko (ABC kvačkanja, Velika knjiga o kvačkanju…).

Angleška beseda za kvačkanje je »crochet« in izvira iz francoske besede »croc«, kar pomeni kljuka. In kljuke, torej kovinske, plastične, bambusove ali lesene kvačke različnih debelin in ustrezen klobčič preje sta osnovni orodji, ki ju potrebujemo za začetek. Ni nujno, da uporabimo klasično prejo, kot so volnena, akrilna, bombažna, viskozna, svilena ali njihove mešanice. Za kvačkanje so namreč uporabni zelo različni materiali npr. vrvi, rafija tanjše žice, trakovi iz starih majic ali rjuh in celo ustrezno oblikovane odslužene plastične vrečke. Delo nam olajšajo še škarje za rezanje niti, šiviljski meter za preverjanje velikosti in topa šivanka z večjo odprtino.

V nasprotju s pletenjem pri kvačkanju ves čas delamo po eno samo petljo, zato smo lahko brez skrbi, da bi se nam izdelek razparal. Vsako petljo naredimo tako, da z njo oblikujemo zanko in jo povlečemo skozi že obstoječo zanko. Začetnik se mora najprej spoznati z začetnim vozlom, potem sledijo osnovne petlje: verižna, gosta, šibična, polšibična, dvojna šibična ter gostoverižna. Kombinacija osnovnih petelj in različna mesta, kjer povlečemo novo zanko, omogočajo različne vzorce. Različni vzorci v kombinaciji s prejami različnih barv, debelin in materialov pa omogočajo neskončno paleto različnih izdelkov. Preproste izdelke lahko izdelamo brez težav samo z osnovno tehniko. Že najosnovnejše znanje kvačkanja namreč omogoča, da dodamo oblačilom osebno noto, z raznimi dodatki vtisnemo svoj pečat domu ali izdelamo izvirna darila za družino in prijatelje.

kvačkanje izdelki

A nič ne de, če prvi izdelek ne bo popoln. In verjemite, da ne bo. Ne izgubite potrpljenja, vztrajajte in imejte v glavi misel, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Vendar pozor, lahko vas prime, da bi kvačkali še in še. Tukaj velja omeniti, da je ta »zasvojenost« celo zdravilna. S študijami so ugotovili, da ročne spretnosti stimulirajo možganske centre za prostorsko predstavo in spomin, ohranjajo pozornost, ustvarjalnost in tudi načrtovanje. Ponavljanje istega giba nas pomirja, ustavlja nenehno hlastanje za časom in brzda našo vsesplošno preveliko potrošniško miselnost.

V kolikor bi se vseeno radi izognili množično izdelanim enoličnim izdelkom v trgovinah, a nimate volje in potrpljenja za prepletanje niti, si lahko unikatne kvačkane izdelke preprosto kupite na raznih rokodelskih sejmih ali v spletnih trgovinah in  tako podprete slovenske ustvarjalce. Ena od teh je tudi House 96 , kjer se kilometri mavričnih prej sestavljajo v pisane kape in šale za mrzle zimske dni, tople odejice in oblačila za malčke ter mnoge druge kvačkane izdelke za popestritev garderobe in doma.

En komentar

  1. človeka res kar zasrbijo prsti 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*