Kvalitetni čevlji za soočanje z vsakim izzivom

Potrebujete nove športne čevlje za tek, pohodništvo, plavanje, plezanje ali prosti čas? V Hervisu boste našli primerno obutev za vsako športno aktivnost ali za vsak dan, zato si oglejte pestro ponudbo in izberite model, ki vam najbolj ustreza. Primerni čevlji so zelo pomembni, saj so naša stopala tista, ki držijo vso težo ter tako opravljajo zelo težko nalogo. Pomembno je, da zanje skrbimo z dobro in kakovostno obutvijo, ki stopala podpira. Na ta način se bomo izognili mnogim tegobam in neprijetnim bolečinam, pa tudi morebitnim poškodbam.

čevlji športni

Zakaj je nošenje primernih čevljev tako pomembno?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili čevlje, ki so vas takoj ožulili ter vam povzročili neznosne bolečine? Zagotovo se spomnite neprijetnega občutka, ki ste ga imeli v nogah še nekaj časa po tem, ko ste jih sneli. Nošenje ustreznih čevljev je osnovni element pri zagotavljanju primerne tehnike hoje, drže ter preprečevanju bolečin in poškodb. Čevlji so pripomoček – brez ustreznih pripomočkov pa si lahko naredimo več škode kot koristi.

Biomehanika se nanaša na notranje in zunanje sile, ki delujejo na človeško telo ter na načine, na katere te sile vplivajo nanj. To pomeni, da vsak gib, ki ga naredijo naša stopala, vpliva tudi na ostale dele telesa. Če naši čevlji ne zagotavljajo zadostne opore stopalom, onemogočajo normalno premikanje vseh delov. Kadar se naša stopala ne morejo premikati prosto, pa trpijo drugi deli telesa, ki so primorani zanje kompenzirati. To lahko vodi v neravnovesje, bolečine v križu, hrbtu, vratu ter nogah. Čevlji so tako še posebej pomembni med različnimi športnimi aktivnostmi, ko je naše telo še posebej obremenjeno. Ker se s športom običajno ukvarjamo zato, da bi storili nekaj dobrega zase, ne gre pozabiti, da lahko neustrezni čevlji povzročijo več škode kot koristi.

Na tem mestu ne pozabimo na vpliv čevljev na učinkovitost naših aktivnosti. Primerni in kvalitetni čevlji nas ne omejujejo pri hitrosti, zmogljivosti ter moči. Ker se tudi odlični modeli čevljev nekoč iztrošijo ter uničijo, še posebej če jih nosimo vsak dan, je potrebna redna menjava.

Čevlji naj bodo prilagojeni posamezni aktivnosti

Kadar kupujemo čevlje, je potrebno imeti v mislih več kot le izgled ter modo. Pri izbiri moramo premisliti tudi njihovo funkcijo ter oporo, ki jo nudijo našim stopalom.

Prvi korak do izbire primernih čevljev je opredelitev aktivnosti, za katero jih potrebujemo. Nam bodo služili za hojo v gore, zimske aktivnosti, atletske dejavnosti ali prosti čas? Ko se odpravimo v trgovino, se prepričajmo, da se čevlji odlično prilegajo vaši nogi, hkrati pa premislimo tudi, ali bodo lahko opravljali izbrano funkcijo. Za pohodništvo v gore je tako, na primer, priporočljivo, da gležnje zaščitimo z nekoliko višjimi čevlji. Pri čevljih za prosti čas to ni tako pomembno, sploh če z njimi ne bomo veliko hodili. Na tem mestu lahko izberemo udobne, a tudi vizualno privlačne čevlje, v katerih se bomo počutili modno.

Vedno poiščimo model, ki loku našega stopala nudi zadostno oporo. Slednji namreč služi kot vzmet, ki sprejema šoke iz okolja, pa tudi kot mehanizem za vzpostavljanje ravnovesja. Ne pozabimo na izbiro materiala, ki diha in služi določenemu namenu. Morda potrebujemo nepremočljive čevlje? Zelo lahek in fleksibilen material, ki ga sploh ne bomo čutili na nogah? Oglejmo si tudi zunanjo plast materiala, ki nam bo povedal, kakšno vzdrževanje bo potrebno. Izberimo ustrezno višino čevljev – še posebej to velja za ženske. Modeli nekaterih ženskih čevljev so pogosto privzdignjeni, kar optično podaljša noge. Vseeno to ni vedno dobra izbira, še najmanj za prosti čas ter šport. Ne pustite, da bi bila cena odločilni dejavnik pri njihovem nakupu. Poceni čevlji se običajno ne morejo kosati z bolj kakovostnimi, ki pa so običajno tudi nekoliko dražji.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*