Laminati – enostavno do urejenega videza doma

Vsak dom zahteva naš čas in nego. Da bi poskrbeli za lep in urejen videz prostorov, je pomembna izbira talnih elementov, kot je laminat. Polaganje laminatov je opravilo, ki zahteva natančen pristop posameznika, ki ga polaga, saj le na ta način zagotovimo enoten videz tal.

Kaj so laminati?

Laminati so izraz, s katerim se nanašamo na večslojni sintetični proizvod za prekrivanje tal notranjih stanovanjskih prostorov. Laminati so oblikovani na način, da imitirajo izgled pravega lesa. Zaradi svojih lastnosti – relativne odpornosti na poškodbe in enostavnosti vzdrževanja -, je laminat vse bolj priljubljena izbira različnih uporabnikov, ki prenavljajo svoj dom.

laminati

Laminati so priljubljena izbira za prekrivanje golih tal v različnih prostorih stanovanjskih objektov. To je zlasti posledica njihovega sodobnega in modernega videza. Tako jih lastniki pogosto nameščajo v kuhinje, dnevne sobe, spalnice, hodnike pa tudi druge (suhe) prostore.

Če se morda sprašujete, kam sega zgodovina laminatov, vam lahko zaupamo, da gre za zelo sodobne materiale. Prva tla iz laminata je ustvarilo švedsko podjetje Perstorp in sicer leta 1977, kmalu pa so s proizvodnji pričela tudi druga podjetja.

Kakšna je življenjska doba laminatov?

Laminat ima relativno dolgo življenjsko doba, je pa ta odvisna od različnih dejavnikov, kamor sodi kakovost izbranega laminata, njegovega polaganja, debelina laminata (debelejši kot je, daljša je življenjska doba) ter sama nega in vzdrževanje. Načeloma velja, da laminat v spalnici zdrži dlje kot laminat v bolj prehodnih prostorih kot je na primer kuhinja.

Ob dobrih pogojih lahko laminat v našem domu tla prekriva v povprečju 15 – 25 let, lahko pa celo dlje. Laminati slabše kvalitete, zlasti pa ob neustreznem polaganju laminata pa običajno zdržijo 10 – 15 let.

Prednosti in slabosti laminatov

Laminati so, kot smo že omenili, enostavni za vzdrževanje, relativno dobro odporni na praske in v primerjavi s sorodnimi materiali za prekrivanje tal predstavljajo finančno ugodno izbiro. Zelo primerni so za raznolike uporabnike, tudi tiste, ki imajo hišne ljubljenčke ali otroke.

Glavno pomanjkljivost predstavlja vlaga, ki lahko, če je prisotna v večjih količinah, povzroči nabrekanje osrednjega dela laminata. Prav vlaga pomembno vpliva na primernost izbire laminata v različnih prostorih – tako je laminat primeren za suhe prostore, ne pa tudi kopalnice in pralnice.

Kako naj vem, kateri laminat izbrati?

Laminat postaja vse bolj priljubljena izbira lastnikov stanovanj in že več kot odlično konkurira parketu. Ob tem je potrebno poudariti, da vsak laminat ni najboljši. Kakovosten proizvod namreč vsebuje več slojev, pri čemer zgornja plast laminata zagotavlja trdnost in želen estetski videz, srednja stabilnost, spodnja pa je namenjena preprečevanju zvijanja. Nizka cena laminata je običajno povezana z nekakovostno osnovo, ki se ob prisotnosti vlage napne in je manj odporna na poškodbe in praske. 

Pri izboru torej sledite kakovosti – laminat je že v splošnem finančno ugoden material za prekrivanje tal, zato je smiselno vložiti v njegovo kakovost. Ta se bo namreč obrestovala v obliki daljše življenjske dobe ter opravičila ves finančni vložek. Ta se sicer giblje od 5 evrov pa vse tja do 30 evrov na kvadratni meter.

Laminati so na voljo v različnih barvah oziroma videzih. Kot smo že omenili laminat imitira les, na tržišču pa je na voljo več 100 različnih imitacij, vključno z imitacijami videza parketa. Pri izboru sledite prostorom, ki jih opremljate, pri tem pa seveda ne pozabite na lastne želje in preference. Če so vam bolj pri srcu svetli, skoraj sivi, odtenki se lahko odločite za imitacijo hrasta v izvedbi Colorado in Blackwater, če si želite videz parketa se lahko poslužite imitacije hrast Laguna, na voljo pa so tudi raznoliki srednje in temno rjavi odtenki laminata. Izbirate lahko tudi med velikim naborom vzorcev, na primer dvolamelnimi, enolamelnimi in večlamelnimi.

Pri izbiri bodite pozorni na izbiro želene širine in debeline laminata, možnosti obrabe laminata, razlikujejo pa se tudi sistemi montaže, na kar morajo biti pozorni predvsem tisti, ki se boste polaganja laminata lotili kar sami. 

Ali se je smiselno polaganja laminata lotiti sam?

V osnovi velja, da je polaganje laminatov enostavno opravilo, ki se ga pogosto lotijo, kar lastniki sami. Vključujejo namreč klik sistem s pomočjo katerega posamezne dele zataknemo enega ob drugega. Tako polaganje ne zahteva lepljenja ali zabijanja. Za delo boste potrebovali ročno žago, svinčnik, podlogo, merilni trak, priporočljiva pa je tudi zaščita za kolena (sploh, če z laminatom prekrivate večje površine).

Zelo enostavne usmeritve o tem, kako položiti laminat, si lahko pred samim delom poiščete tudi na spletu, kjer so med drugim na voljo tudi različni videoposnetki z navodili in nasveti za začetnike.

Kaj pa vzdrževanje?

Redno vzdrževanje laminata je ključno za zagotavljanje njegove dolge življenjske dobe. Pri tem je pomembno, da ne uporabljate čistilnih sredstev, ki bodo odstranila zaščitni sloj laminata. Tako se pri čiščenju odpovejte vsem izdelkom, ki vsebujejo amonijak in kis in na laminat delujejo kot kislina.

Umazanijo s tal enostavno odstranite z metlo, bodite pa pozorni (velja tudi za sesalec), da s ščetinami ne povzročite prask na laminatu. Če za čiščenje laminata uporabljate krpo, poskrbite, da bo ta vlažna in dobro ožeta. Laminat se mora namreč po brisanju hitro posušiti, sicer se lahko laminat upogne.

Ljubitelji živali, katerih hišni ljubljenčki prosto prehajajo po stanovanju, poskrbite, da živali s svojimi kremplji ne bodo odstranile zaščitni sloj. Prav tako lahko živali s praskanjem povzročijo večjo odprtost zgornjega sloja, ko lahko vlaga prosto vstopi v nižje sloje in povzroči poškodbe.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*