Laneno olje zavira shranjevanje maščob v telesu

Lan je ena najstarejših kulturnih rastlin. Uporabljali so ga že v antiki, takrat predvsem v prehrani, kmalu pa so odkrili tudi ostale uporabne in zdrave lastnosti lanu. Danes laneno seme smatramo za eno najbolj zdravih rastlin na svetu. Iz semen se po postopku hladnega stiskanja pridobiva laneno olje. To je izjemno uporabno in zdravilno olje, ki ga že stoletja s pridom uporabljamo. Je eno najbogatejših virov omega 3 maščobnih kislin, vsebuje jih skoraj 60%. Vsebuje tudi omega 6 maščobne kisline v idealnem razmerju z omega 3 kislinami in predstavlja edinstven in najbogatejši rastlinski vir teh kislin.

Laneno olje ima še eno lastnost, ki je v sodobnem času zelo aktualna, olje namreč zavira shranjevanje maščob v telesu ter pospešuje izgorevanje maščobe, hkrati pa pomaga ohranjati mišično tkivo telesa. To je v sodobnem svetu lastnost, ki jo imajo le redke rastline, s svojim delovanjem pa lahko pripomore k bistveno boljšem počutju in lepoti. Zato je v sodobnem času vse več načinov, na katere ga lahko uporabljamo v prehrani. Poleg tega vsebuje izjemno močne antioksidante, ki blagodejno delujejo na naše telo in počutje. Tako imenovani lignani, ki jih vsebuje olje, s svojim antioksidantnim delovanjem zelo zmanjšujejo možnost nastanka rakavih obolenj v telesu. Krepi se tudi imunski sistem ter utrjuje zdravje.

Poleg tega olje zelo pozitivno vpliva na srčno žilni sistem in po nekaterih podatkih lahko celo preprečuje nastanek kapi ali infarkta, saj v telesu zvišuje prisotnost in nivo koristnega holesterola, zmanjšuje pa nivo škodljivega holesterola. Zmanjšuje oziroma uravnava nivo krvnega tlaka in s tem zmanjšuje nastanek srčno žilnih bolezni. Poleg tega vsebuje tudi izjemno veliko vitaminov. Laneno olje ima še eno zanimivo lastnost. Pomirja menstrualne težave, poleg tega pa se ga uporablja za zdravljenje težav s plodnostjo, prav tako tudi zmanjšuje simptome menopavze. Se pa olje čedalje pogosteje uporablja tudi v prehrani. Z dvema do tremi žlicami zaužitega olja na dan se odpravijo težave z zaprtostjo, olje tvori sluz in deluje kot mazilo v črevesju in blatu omogoča lažje gibanje, deluje pa tudi kot odvajalo. Zmanjšuje nastanek napetosti v želodcu in nastajanje vetrov ter pomirja zgago. Prav tako se ga v zadnjem času pogosto uporablja pri kurah za razstrupljanje organizma, saj poleg svojih antioksidantskih lastnosti zelo ugodno vpliva na delovanje in čiščenje jeter, kar je tudi sodobna bolezen modernega človeka. Lignani, ki jih vsebuje olje, so močno zaščitno sredstvo proti raku, predvsem ugodno delujejo pri preprečevanju raka debelega črevesa, dojk in prostate.

laneno olje rastlina

Laneno olje  lahko brez pretiravanja prištevamo med eno izmed najbolj zdravilnih naravnih učinkovin, kar jih poznamo. Deluje tako na zunaj, kjer ga lahko uporabimo pri zdravljenju opeklin in površinskih ran, pri zdravljenju brazgotin, uporablja se v kozmetiki kot dodatek negovalnim kremam za vlaženje in čiščenje kože, koža postane gladka, napeta in sijoča. V organizmu olje pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja, znano je tudi po tem, da povečuje življenjsko energijo in zmanjšuje stres. Kot smo že omenili olje zmanjšuje maščobe v telesu in na splošno deluje spodbudno in pozitivno na celoten človeški organizem in na naše počutje.

Lan in njegova semena že od antike spremljata človeka in v vseh teh stoletjih se je lan izkazal za rastlino s toliko pozitivnimi lastnostmi, kot redko katera druga. Že od prvih začetkov, ko so ljudje lan uporabljali za tkanje in lanena semena v prehrani, so ugotavljali in spoznavali njegove pozitivne in neredko tudi zdravilne lastnosti. Z razvojem civilizacije so ljudje odkrili še druge načine uporabe lana in na ta način začeli lanova semena hladno stiskati, da so pridobivali laneno olje. To se je skozi stoletja uporabe izkazalo za izjemno uporabno in zdravilno sredstvo, ki lajša mnoge tegobe, tako naših prednikov kot tudi nekatere bolj sodobne tegobe modernega človeka. Kdo bi si pred nekaj sto leti mislil, da nam bo olje pomagalo pri boju z debelostjo, ki tare večino človeške populacije. Ali pa, da bomo izkoriščali njegov ugoden vpliv na krvni tlak in s tem preprečevali sodobne srčno žilne bolezni, ki so tako značilne za sodoben način življenja. Še danes na primer se lan uporablja za izdelavo kirurških niti, ki se uporabljajo pri najbolj zahtevnih operacijah. In prav gotovo bomo v prihodnosti odkrili še kakšno pozitivno in zdravilno lastnost lana in njegovih produktov. Laneno olje je nedvomno eno od najbolj zdravih in koristnih olj, kar jih poznamo in moralo bi se znajti v kuhinji prav vsakega doma, kajti s svojimi neštetimi pozitivnimi lastnostmi lahko vpliva na zdravje in dobro počutje vse družine.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*