Prednosti led žarnice

Led žarnice so veliko učinkovitejše, kot navadne žarnice, saj večino električne energije pretvorijo v svetlobo, medtem ko je pri navadnih žarnicah na nitko izguba zaradi samega segrevanja ogromna. Vir svetlobe v led žarnicah so diode, ki so nameščene v notranjosti tam, kjer je pri tradicionalnih žarilna nitka. Prednost razsvetljave z diodami je tudi v tem, da svetloba pada pod kotom 360 stopinj in zares osvetlijo prostor. Za osvetlitev prostora so led žarnice prava izbira, v spalnici ne boste potrebovali nočnih lučk, dovolj bo le stropna led osvetlitev.

led žarnice okroglo

Zelo primerne so tudi za poslovne prostore, pisarne, javne prostore, kot so restavracije, knjižnice, trgovine in pa seveda hoteli. Led žarnice so popolna rešitev prav za vsak prostor in v zadnjem času skoraj v popolnosti nadomeščajo klasično razsvetljavo, ki pa je v sodobnem času res že zastarela. Zelo pomembna lastnost led žarnic pa je njihov prihranek pri električni energiji, saj boste z njimi prihranili 80% energije! Moč se meri v lumnih, izbirate pa lahko tudi med barvo svetlobe in kotom svetilnosti, ki lahko obsega 360 stopinj. Če ste v preteklosti kupovali navadne žarnice, ste verjetno navajeni na podatek koliko vatov ima določena žarnica – 40, 60, 75, 100 vatov so vrednosti, ki jih zagotovo poznate. Po njih so se na tržišču pojavile varčne flourestencne žarnice, kjer je bilo za domačo uporabo dovolj do 60 vatov. Zdaj pa so na tržišču led žarnice, kjer bo dovolj že do 12 vatov za uporabo doma! Pogledati boste morali tudi podatek koliko moči ima v lumnih, ta vam bo povedal kakšno svetlobno moč ima žarnica. Višja cena žarnice pomeni, da ima le ta višjo moč v lumnih in posledično oddaja več svetlobe, čeprav nima več vatov. Boste pa z nakupom dražje privarčevali, saj tista z več lumni, ki ima večjo svetlobno moč tudi prihrani več energije, kar pa ni zanemarljiv podatek.

led žarnice luč

Po navadi pa imajo dražje led žarnice tudi daljšo življensko dobo in tudi na ta način boste privarčevali. Lumni pa se merijo na kvadratni meter in na primer za kuhinjo je dovolj nekje 210 lumnov na kvadratni meter, medtem ko bo v spalnici zadostovalo že 150 lumnov na kvadratni meter. Za primerjavo bo dovolj podatek, da led žarnica s šestimi vati sveti kot navadna 50 vatna žarnica, led z močjo 18 vatov pa oddaja toliko svetlobe kot klasična 120 vatna žarnica. Izbirate pa lahko tudi med različnimi barvami led žarnic od dnevne bele barve, ki je primerna za kuhinje, pisarne, poslovne prostore do hladne bele barve, ki je prav tako primerna za bolj aktivne poslovne ali domače prostore in tople bele barve za spalnice, dnevne sobe, kopalnice… Barva led žarnice se meri po Kelvinovi skali, tople bele barve so od 2.700 kelvinov, hladne bele barve pa vse do 6.000 kelvinov. Zanimiv podatek je tudi ta, da hladna bela barva ne privlači različnega mrčesa, zato je zelo primerna za zunanjo osvetljavo. Če radi poleti zvečer posedite zunaj in ne želite raznih komarjev ali vešč okoli glave, osvetlite teraso ali balkon s hladno belo barvo led žarnice. Velika prednost pa je tudi svetilni kot, ki je pri navadnih žarnicah vedno 360 stopinj, pri led žarnicah pa lahko izbirate med različnimi koti. Če želite osvetliti le določen detajl, na primer sliko na steni, izberite led žarnico s svetilnim kotom 45 stopinj, te se uporabljajo tudi v različnih muzejih in galerijah, kjer je poudarek na razstavljenih predmetih. Za osvetlitev delovnega prostora ali pisalne mize lahko izberete takšne z manjšim svetilnim kotom, najpogostejše so med 60 in 120 stopinjami. Odvisno od tega, kaj želite osvetliti, kakšno svetlobo si želite in za kakšen prostor in namen kupujete led žarnice. Za nasvet lahko vprašate tudi strokovnjaka in ko jih boste enkrat začeli uporabljati, zagotovo ne boste nikoli več zamenjali osvetlitve.

Prednosti  uporabe led žarnic je res veliko, naj naštejemo le najpomembnejše med njimi :

  • Z njimi boste prihranili pri električni energiji, saj porabijo 80% manj kot klasične žarnice, njihova življenjska doba je dolga tudi do 12 let, če svetijo nekje do pol dneva, pri večji uporabi je seveda manjša, vendar se vsekakor meri v letih.
  • Niso dovzetne za vlago, izredno visoke ali nizke temperature. Ker ne oddajajo veliko toplote se zagotovo ne boste opekli z njimi.
  • Takoj zasvetijo, kar je prednost predvsem pred varčnimi žarnicami, ki potrebujejo nekaj časa po tem, ko vklopimo stikalo. Led žarnice zasvetijo takoj.
  • So ekološke, ker so popolnoma razgradljive in ne vsebujejo nobenih strupenih snovi, za razliko od varčnih, ki vsebujejo živo srebro.
  • So izredno primerne za osvetlitev določenih predmetov ali slik, ker ne oddajajo infrardeče svetlobe in so praktično skoraj brez ultravijoličnih emisij.
  • So kompatibilne z avtomatiziranimi sistemi večjih prostorov in na ta način prihranijo še več električne energije.

Pri menjavi klasičnih žarnic preverite, kakšno podnožje ima, če se ne morete navaditi na drugačne oblike lahko kupite tudi led žarnice s popolnoma klasično hruškasto obliko, skratka izbira je izredno velika, zadovoljstvo ob uporabi pa zagotovljeno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*