Letne pnevmatike in poraba goriva

Letne pnevmatike so nosilni element vsakega vozila, ki prenašajo ekstremne obremenitve in so izpostavljene številnim poškodbam. Zato je za varno in varčno vožnjo izjemno pomembno, kakšne letne pnevmatike izberemo in kako jih vzdržujemo, saj bomo videli, da lahko to bistveno pripomore k manjši porabi goriva.

Redno preverjanje tlaka v gumah je izjemno pomembno

Redno preverjanje tlaka je izjemno pomembno opravilo, ki bi ga morali opraviti vsi vozniki vsaj enkrat na mesec, saj zračni tlak v pnevmatikah pomembno vpliva na porabo goriva, obrabo gum in tudi varnost.

letne pnevmatike kolo

Je že res, da imajo novi avtomobili vgrajen senzor, ki vas opozori na premajhen tlak v letnih pnevmatikah, vendar morate vedeti, da se lučke v avtomobilu običajno prižgejo šele takrat, ko so vrednosti že kritične. Zato ni nič narobe, če se večkrat ustavite tudi na bencinskih servisih Petrol. Letne pnevmatike tam lahko zelo preprosto in brezplačno preverite.

Informacije o tem, kakšen mora biti zračni tlak v gumah, običajno najdete na dnu sredinskega strešnega stebrička, na vratcih za gorivo ali v navodilih za uporabo.

  • Tlak v pnevmatikah in poraba goriva

Prenizek tlak v pnevmatikah povzroči, da imajo premalo napolnjene letne gume, akcija katerih vam je na voljo tudi v pestri spletni ponudbi Petrol, večji kotalni upor. To pomeni, da se za njihovo vrtenje porablja več energije, zaradi česar je tudi poraba goriva večja, vključno s škodljivimi plini, ki se sproščajo v okolje.

Ne glede na to, ali so letne gume poceni ali ne, so posledice nepravilnega tlaka v pnevmatikah še bolj drastične pri večjih hitrostih, saj se letne pnevmatike pri hitrosti 120 km/h še hitreje obrabljajo kot pa na primer pri 70 km/h. Znano je, da v kolikor je tlak v pnevmatikah pri večjih hitrostih za 20 % prenizek, se bo obraba v tem primeru povečala kar za 30 %.

  • Tlak v pnevmatikah in obraba gum

V kolikor so letne pnevmatike premalo napolnjene, potem je značilno, da se bodo takšne letne gume močneje obrabljale predvsem na zunanjih robovih. Tekalna površina lahko tudi odstopi od podlage in se sčasoma predre. 

Vendar pa je potrebno biti pozoren tudi na previsok tlak v pnevmatikah. Pri vožnji boste to najhitreje opazili, da so letne pnevmatike bolj občutljive na cesti, zato boste občutili vsako jamo ali večji kamen, gume pa se lahko hitreje predrejo. V tem primeru se letne pnevmatike močneje obrabljajo predvsem na srednjem delu tekalne površine.

V kolikor gre za nepravilen tlak v pnevmatikah in se le te močneje obrabljajo, je običajno potrebna predčasna menjava letne gume. Izbira novih letnih gum je v takem primeru še posebej priročna na prodajnih mestih Petrola. Letne pnevmatike so tam še posebej ugodne, zaloga pa dovolj velika.

  • Zakaj je premajhen tlak lahko nevaren

Danes je še vedno preveliko število voznikov, ki se vozijo s premalo napolnjenimi pnevmatikami, ne glede na to ali gre za letne gume Sava ali letne gume Continental. Dejstvo je, da je premajhen tlak v pnevmatikah lahko zelo nevaren, saj premalo napolnjena pnevmatika ni sposobna učinkovito obdržati smeri vožnje, ob zaviranju pa se zavorna pot tudi podaljša. 

To pa še ni vse! Dejstvo je, da so tudi najcenejše letne gume v Sloveniji lahko dovolj kakovostne za mirno vožnjo, kar pa nam nič ne pomaga, če je tlak v njih premajhen. V tem primeru, lahko pride tudi do prevelikih obremenitev v njeni konstrukciji, kar povzroči povečanje temperature in njihovo pregrevanje. S tem se poveča verjetnost eksplozije pnevmatike, kar lahko pripelje tudi do usodnih posledic.

Optične napake bistveno vplivajo na porabo goriva

Kadar preverjate tlak, vedno dobro poglejte tudi obrabljenost vaših letnih pnevmatik. Kadar so letne pnevmatike pretirano obrabljene na sredini ali pa na levi ali desni zunanji strani letne pnevmatike, potem so takšne nesorazmerne obrabe lahko posledica tudi optičnih napak, ki prav tako vplivajo na porabo goriva.

V tem primeru so letne pnevmatike obremenjene zgolj na enem delu tekalne površine, kar pomeni, da je tudi kotalni upor na tem delu večji in s tem tudi poraba goriva. Če se želite izogniti večji obrabi in porabi goriva, je v tem primeru najboljša rešitev vulkanizerstvo. Letne gume vam dobro pregledajo, centrirajo in po potrebi opravijo tudi optiko podvozja.

Poraba goriva je pri širših gumah večja

Ne glede na to, ali imajo letne gume lita platišča ali jeklena platišča, je z vidika porabe zelo pomembna predvsem njihova širina. Kako široke letne pnevmatike imate, vam povedo oznake na pnevmatikah, pri čemer so na primer letne pnevmatike 205/55 R16 ožje kot pa na primer letne pnevmatike z dimenzijami 235/45 R17.

Z vidika porabe je pomembno vedeti, da imajo širše letne pnevmatike večji kotalni upor, saj je površina, ki je v stiku s podlago, večja in zato je tudi poraba goriva večja. Pozorni bodite, da na račun manjše porabe goriva ne boste nameščali na vaše vozilo preozkih gum, saj je to lahko tudi nevarno. Dovoljene dimenzije gum imate zapisane v homologaciji vozila in se jih je potrebno natančno držati.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*