Ljudje, zbudite se!  Priča smo 4. industrijski revoluciji

Banke v prihodnje ne bodo edine, ki bodo opravljale finančne transakcije. S hitrim tempom razvoja tehnologije blockchain se bodo zgodile korenite spremembe za celotno prebivalstvo.

Poglejmo, kaj se počasi, a vztrajno dogaja.

V Evropi se krepko povečujeta število in delež elektronskih transakcij. Vse postaja vedno bolj on line in mobilno. Uvedba direktive o plačilnih storitvah PSD2 bo po predvideni uvedbi v letu 2018 še dodatno znižala tarife plačilnih storitev, ustvarili se bodo boljši regulatorni pogoji za uvedbo digitalnih sprememb obenem pa se bo bolje zaščitilo kupce.

Pomembna novost, ki bo uvedena je, da bodo banke primorane omogočiti dostop do podatkov na računih komitentov licenciranim ponudnikom storitev, zato EBA (European Banking Authority) že pripravlja potrebne tehnične standarde. Pooblaščeni ponudniki storitev bodo dveh vrst:

  • AISP- bodo razpolagali s podatki o računih in bodo lahko tržili informacije in storitve na podlagi teh
  • PISP – pa bodo na zahtevo plačnikov, brez vnaprejšnje odobritve banke, izvajali plačila z računov tudi pri drugih izvajalcih plačilnih sistemov.

To za banke predstavlja velik poslovni izziv, obenem pa možnost sklepanja novih partnerstev.

Spremembe bodo velike in bodo imele velike posledice tako za kupce kot tudi za banke in druge ponudnike plačilnih storitev, ponudnike storitev in druge udeležence.

Ne pravijo brez razloga, da se dogaja IV. industrijska revolucija, ki temelji na digitalizaciji. Zaznamujejo jo vsesplošno prisotni mobilni internet, še manjši in vse zmogljivejši računalniki, prenosniki, umetna inteligenca in strojno učenje.

Ob vsem tem, pa se v svetu že začenja dogajati nov trend: zapiranje klasičnih trgovin in trgovskih centrov, število brezposelnih trgovcev se drastično povečuje. Običajno je v svetovnih npr. ameriških predvolilnih kampanjah govora samo o obžalovanju delovnih mest v npr. rudarstvu ali proizvodnji, čeprav jih je v trgovski panogi kar 18-krat več izgubilo delo kot v rudarstvu. Zakaj je temu tako? Rudniki so skoncentrirani v nekaj državah ali pokrajinah in če v tistem predelu izgubi delo večje število ljudi, je zadeva za tisto območje izjemno pereča.

V rudarstvu so ponavadi zaposleni belci, ki pa običajno niso tiho.  V trgovski panogi je največ zaposlenih žensk in pripadnikov manjšin. Tudi zato se o tem ne govori na glas.

Globalizacija, napredna tehnologija in digitalizacija so poskrbele za porast spletnih trgovin, delo prodajalca so v posameznih trgovinah zamenjali avtomati. Spomnite se na spremembo, ko so pred leti nehali točiti gorivo na bencinskih črpalkah zaposleni, ampak jih moramo sami. Ste že pozabili spremembo? Tisti mlajši tega najbrž niti ne veste.

V trgovski verigi Mercator so že pred leti uvedli avtomatske blagajne. Kar nekaj časa smo se jih otepali, ampak so bile vedno prazne, pa smo enkrat poskusili. Najprej so nam pomagali zaposleni, nato pa smo se kar navadili in začeli lepo sodelovati z avtomatom. Se tega še vedno otepate? To bo naša prihodnost! Čimprej navadite sebe in svoje bližnje na rokovanje s temi avtomati.  Prilagoditi se bodo morali, pa če jim je prav ali pa ne.

Naslednji sektor, ki bo prizadet, bo zelo verjetno bila tudi energetika, ki je sedaj veljala za varno izbiro. Trend v svetu je, da vsakdo s pomočjo vetra in sonca pridela toliko energije, kot je potrebuje. Ta tehnologija postaja čedalje dostopnejša.

Prizadeta bo tudi avtomobilska industrija, saj gre tehnologija v smer, da bo lastniku avtomobila omogočala, da bo čas preživet v avtomobilu čas za pitje kave in poslušanje glasbe, avto pa bo upravljala avtomatika. Čeprav se nam zdi to še znanstvena fantastika, so pa poskusi že v to smer. Si predstavljate, da se potem lahko zgodi, da ne bomo potrebovali voznikov taksijev, avtobusov, tovornjakov, dostavljavcev? Najbrž si še ne.

Tudi sektor izobraževanja se seli na splet. Videoposnetki z učitelji, prisotnost na predavanjih ne bo več potrebno, zaradi česar bo odneslo marsikatero predavateljsko mesto, tako da se bo število po fakultetah zmanjšalo.

Spremembo bodo prinesli 3D-printerji in roboti, ki bodo lahko nadomestili marsikatero delovno mesto.

Prva večja sprememba, ki jo bomo deležni vsi ljudje, se bo zgodila v letu 2018 na področju plačilnih storitev. Po letu 2013 se bo ponovno zgodil kriptobum. Če želiš spremljati in biti obveščen o novostih na tem področju, me kontaktiraj na polona@samostamp.com ali polona.ajdic@gmail.com. Ne oklevaj, pač pa si pridobi znanja, ki ti jih ne nudi nobena srednja šola ali fakulteta. Uči se danes za boljši jutri.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*