London – idealna destinacija za popotnike začetnike

London, prestolnica Velike Britanije in svet v malem, bi se marsikomu lahko zdel prevelik zalogaj za prvo samostojno potepanje po Evropi, a napisano iz izkušenj, je London mesto, ki je vajeno turistov, popotnikov, izgubljenih raziskovalcev in nakupovalcev vseh vrst.

Ko sem se sama odpravljala v London, sem se najprej opremila s pogumom. Marsikdo bi rekel, kaj pa je danes oditi v London, ko je cel svet ena velika vas, pa ni tako lahko, nasploh če je človek nagnjen k previdnosti. Zato sem se poleg poguma opremila z informacijami.

Big Ben

Nujen ogled vseh londonskih znamenitosti – Big Ben v Westminster.

Splet je odličen začetek, a sama še vedno najbolj verjamem v informacije s prve roke. Zasliševanje znancev in prijateljev pomaga, da lažje selekcioniramo goro informacij, ki jih je mogoče najti o tej metropoli. Sama sem tako npr. od prijateljev pridobila priporočila za obisk svetovno znane scene muzikalov, obisk Chinatown in njihovih restavracij ter nešteto drugih.

Leteti v London je strošek, ki ga lahko enačimo z obiskom restavracije. Nizkocenovni prevozniki omogočajo polete po resnično ugodnih cenah. Iz letališča Brnik tako letita Easyet na letališče Stansted in WizzAir na letališče Luton.

Seveda se je pri rezervaciji najbolje držati določenih pravil. Rezervirajte karto čim prej, saj se karte dražijo s približevanjem odhoda. Poskušajte se izogniti prazničnim dnem ter vikendom. Pazljivi bodite pri prtljagi, saj večina nizkocenovnikov služi s prodajanje dodatnih storitev. Cena, ki vam jo prikažejo na spletni strani je cena, ki vključuje le en kos ročne prtljage, določenih dimenzij. Pravila se spreminjajo in vsekakor ni odveč obiskati zavihek na njihovi spletni strani, kjer so napisana pravila za prtljago.

Za vse bodoče popotnike pa je tako rekoč obvezno lastništvo kreditne kartice, saj se že od nakupa letalskih vozovnic naprej večina stvari odvija z nakupi preko spleta.

Odhod na letališče Jožeta Pučnika  je mogoč iz glavne avtobusne postaje v Ljubljani z avtobusom za slabih 5 evrov, vožnja traja eno uro. Iz in na letališče pa vozijo tudi različni taxi-ji, katerih cene so neprimerno višje. Je pa gotovo najcenejši, najudobnejši in najhitrejši  ata/prijatelj taxi.

Odhodi iz letališč v Angliji je izvrstno organiziran. Mogoč je z avtobusi, vlaki in taxi-ji. Spletne strani letališč so izvrstno opremljene s tovrstnimi informacijami. Osebno priporočam uporabo ene izmed avtobusnih linij, ki vas za 2 – 10 funtov pripelje v center Londona.  Vozovnice si lahko kupite preko spleta ali pa sledite množici in se pri izhodu iz letališča znajdete pri njihovi blagajni in tam kupite vozovnico.

Vas je strah kako se boste znašli na letališču? Ni potrebe, poleg londonske podzemne, je bil to eden izmed mojih največjih strahov, pa sem spoznala, da so letališča raj za podajanje informacij na pravih mestih. Vse je označeno in na letališčih v Angliji je ogromno spremljevalnega osebja, ki skrbi za izgubljene duše. Vaša skrb je, da v ročni prtljagi nimate prepovedanih predmetov in da imate veljavni dokument.

Stroški prenočevanja v Londonu se gibljejo od 10 funtov pa do neslutenih višav. Sama na svojih poteh vedno spim v hostlih, saj mi prenočišče ni ena izmed prioritet. Za rezervacije uporabljam enega izmed velikih portalov (npr. Hostelworld), ki mi omogoča določanje parametrov (cena, ocena uporabnikov, lokacija … preverite tudi, če je v ceno vštet zajtrk, zastonj posteljnina, wifi in če imajo ključavnice za garderobo, drugače si prinesite svojo). Izbira hostlov je ogromna in izbrati pravega pa naloga, ki vam bo vzela kar nekaj časa. Sama sem pri prvem obisku Londona izbrala hostel v prestižni četrti Kensington blizu Hyde Parka. Lokacija je bila imenitna, a oddaljenost od najbližje postaje podzemne železnice je bila prevelika za moj okus. Verjemite, ko boste tretji dan hodili po Londonu, vam bo hoja od hostla do postaje breme, ki se ga da izogniti, če upoštevate to pri izbiri prenočišča. Osebno imam s tovrstnim prenočevanjem in rezervacijami preko velikih portalov dobre izkušnje, je pa res, da vedno izbiram le najvišje ocenjene hostle s strani uporabnikov.

Gibanje po Londonu je najlažje z uporabo javnega prometa, še najbolje podzemne železnice. Sistem je najstarejši te vrste na svetu in neverjetno enostaven in prijazen za uporabo. Njegovo uporabo lahko plačujete z nakupom posamičnih vozovnic (ki so najdražje) ali s kartico Oyster, ki je inačica kartice urbana. S kartico lahko plačujete posamične vožnje ali pa kupite večdnevne turistične pakete. Londonski sistem podzemne železnice je razdeljen na več con, a za obiskovalce (razen če ne stanujete na obrobju Londona) je dovolj nakup vozovnice za prvo in drugo cono.

Blagovnica Harrods

Pokukajte v veleblagovnico Harrods, zavijte v svet luksuza.

Tako, ko imate urejene te podrobnosti postane vse lažje in ceneje. London ponuja neverjeten nabor znamenitosti in aktivnosti, ki so povečini zastonj, saj je vlada že pred leti ukinila vstopnine v muzeje in ostale javne institucije. Četudi niste oboževalec muzejev, je še vedno ogromno za videti in doživeti. Informacije najdete, kot že tolikokrat rečeno, na spletu, je pa gotovo še vedno priporočljivo zraven imeti katerega od papirnatih vodnikov, da lahko na ulici hitro pobrskate in kaj preberete o znamenitosti pred katero se nahajate.

Nekaj mojih priporočila za ogled:

West End in muzikali

West End

Ne pozabite, Angleži vozijo po levi.         

Pester nabor muzikalov, ki so zaradi produkcij, glasbe in kvalitete igralcev vredni ogleda. Na spletu je z malo raziskovanja mogoče kupiti zelo ugodne vstopnice.

Londonski parki

Londonski parki

Hyde Park v zgodnji pomladi. 

V vseh letnih časih je obisk londonskih parkov posebno doživetje. Od strogega, urejenega Hyde Parka do manjšega in nekoliko svobodnejšega Holland parka v soseski Nottig Hill.

Tržnice

Tržnice

Drznite si zaposliti svoje brbončice. 

Najbolj znana londonska tržnica Camden market ponuja neskončen nabor izdelkov, spominkov in nepopisne gneče. Skozi njo se lahko prebijejo le najbolj disciplinirani, saj bi lahko na njej porabil ogromno časa in funtov. Še bolj pa so zanimive različne tržnice, ki jih obiskovalec odkrije med sprehodi ob reki Temzi, ki ponujajo jedi iz vsega sveta. Torej rahlo lačni se sprehodite od katedrale Svetega Pavla do Tower Bridga in vaš nos vas bo pripeljal do okusov iz vsega sveta.

(Foto: Janja Sivec)

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*