Maca – zdravilna rastlina PerujaV perujskih Andih raste redkvici podobna rastlina, ki se imenuje maca ali Lepidium meyenii. Raste na visokih nadmorskih višinah nad 4000 metri, pogoji za rast na tej višini pa so ekstremni: velike temperaturne razlike, veter in močno UV sevanje. Tako je maca s kljubovanjem tem ekstremnim razmeram in z rastjo na kvalitetnih tleh razvila svoje edinstvene sposobnosti zdravljenja.

Že iz legend o inkovskih bojevnikov izhaja, da ima maca moč povečevanja vzdržljivosti in spolne sle. Tako so bili bojevniki v bitkah, pred katero so zaužili zdrobljeno korenino mace, skorajda nepremagljivi. Po zavzetju mest pa so poveljniki bojevnikom uživanje mace prepovedali, saj so s tem obvarovali ženske pred spolno slo bojevnikov, ki bi jim jo zaužitje mace povečalo. O visoki vrednosti mace priča tudi dejstvo, da je bila v času španske kolonizacije nekaj časa uporabljena kot plačilno sredstvo.

Andsko višavje

Zakaj maca ostaja že dva tisoč let znana kot vsestransko zdravilo?

Maca ima zelo širok spekter uporabe, saj pozitivno vpliva na vse dele telesa, ki so šibkejši ali je njihovo delovanje iz različnih vzrokov slabše. Torej katerikoli del telesa ni v ravnovesju, mu zdravilna moč mace pomaga.

Koren mace je bogat z vitamini (B, C in E). Poleg vitaminov vsebuje tudi vlaknine in koristne maščobne kisline ter minerale, v največji meri kalcij in magnezij.

Plodnost, impotenca

Hormonske spojine, ki jih vsebuje maca, vplivajo na nastanek hormonov (testosteron, estrogen) in spodbujajo prekrvavitev v predelu medenice. Tako maca ugodno vpliva tako na plodnost kot libido, zaradi česar jo nekateri imenujejo tudi naravna viagra.

Hormoni

Poleg spolnih težav maca blaži menstrualne težave in zmanjšuje hormonske motnje v obdobju menopavze. Vpliva na delovanje ščitnice, jajčnikov, trebušne slinavke in ostale žleze in s tem uravnava sproščanje hormonov.  Posredno ima vpliv tudi na krepitev kosti in zobovja ter na boljšo rast las in nohtov.

Maca za dobro razpoloženje

Maca ugodno vpliva na splošno počutje, saj telesu dovaja energijo in povečuje vitalnost, odpravlja kronično utrujenost ter stres. S tem krepi imunski sistem in poveča sposobnost učenja in spomina.

Maca kot antioksidant in antikarcogen

Ima odlično lastnost zmanjševanja tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter odpravlja slabokrvnost, saj deluje kot antioksidant. Poleg tega s svojo antikarcogeno lastnostjo zmanjšuje možnost nastanka rakavih tkiv.

Uravnavanje teže

Z uravnavanjem hormonov maca odpravlja tudi težave z uravnavanjem teže. Športniki jo namesto umetnih steroidov uporabljajo za povečevanje mišične mase in za lažje premagovanje naporov.

Uporaba

Zdravilna moč mace je shranjena v korenini. Tradicionalno jo domačini jedo kot del obroka, surovo ali kuhano. Mešano z žitnimi zrni in zelenjavo jo uporabljajo za izdelavo moke, poznano pa je tudi pivo iz mace – chicha de maca, ki vsebuje nizko stopnjo alkohola.

Pri nas jo dobimo kot prehranski dodatek iz posušene korenine, moke ali različnih ekstraktov. V trgovinah z zdravilnimi produkti, kot je na primer Life, jo dobimo v obliki  praška, tablet, kapsul ali tekočih izvlečkov. Ker ima maca v prašku okus po zemlji, se ga jemlje skupaj z jogurtom, sokom ali čim podobnim, da se prikrije slab okus. Težav z okusom pa nimamo pri jemanju kapsul ali tablet, katere enostavno popijemo s tekočino.

Maca tablete

Za več informacij o samem izdelku, kliknite sliko

Količina odmerka je odvisna od telesnega in psihičnega počutja. Priporoča se, da je prvi odmerek najmanjši, če se počutje ne spremeni, pa se odmerek postopoma viša. Jemlje se jo v zmernih količinah, saj če se s količino odmerkov pretirava, lahko deluje ravno nasprotno. Ker je maca prava zaloga energije, ob prevelikih odmerkih povzroča nespečnost.

Stranski učinki do sedaj niso opaženi, odsvetuje se le ženskam, ki so noseče in dojijo ter vsem, ki imajo težave s ščitnico.

En komentar

  1. Marija Gruškovnjak

    Moram potrditi učinkovitost tega praška, saj sem ga tudi sama uporabljala. Trenutno sem za ženske ne v najlepšem obdobju-meno pavzi in s pomočjo Mace sem premagala vročinska valovanja in nespečnost, tako, da jo priporočam vsem, ki imate kakršne koli težave, ki jih Maca odpravlja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*