Manipuliranje trgovin

Manipuliranje trgovin? Ali se sploh zavedate na kakšne načine trgovine vsak dan znova manipulirajo z nami? Ali sploh opazite, da sedaj prodajajo 80 g čokolade po isti ceni kot tiste, ki so pakirane po 100 g? Embalaža je še vedno ista le tanjša in količina je drugačna. 

varčevanje popusti

Takšnih malenkosti, ki nas drago stanejo je še ogromno. Takšno prakso so počasi pričeli uporabljati tudi pri vseh ostalih izdelkih, saj nam prodajajo manjše količine po isti ceni. Le, da se mi tega sploh ne opazimo ali se ne zavedamo oziroma po njihovem mnenju skrbijo za naše zdravje, da pojemo manj škodljive hrane. 

Takšne stvari sem pogosto opazila tudi pri izdelkih za otroke. Embalaža za čaj, kašico ali mleko je bila ogromna, ko pa sem jo odprla je bila napol prazna. 

Podobno nas zavajajo tudi pri pralnih praških in ostalih sredstvih za čiščenje, saj napišejo na embalažo, da je manjša embalaža primerna za več pranj. Ker naj bilo novo pralno sredstvo bolj učinkovito. Obenem pa je nemogoče, da imaš eno pralno sredstvo za 40 pranj če upoštevaš njihova navodila za uporabo in pri vsakem pranju dodaš 2 merici. 

Ravno pred časom sem brala prispevek o tem, da nas prodajalci zavajajo s tem, da porabimo več pralnega praška, kot ga v resnici potrebujemo za eno pranje. Saj ga nam tako hitreje zmanjka in gremo hitreje v nakup novega.

Po mnenju strokovnjaka je za eno pranje dovolj le ena merica pralnega sredstva in ne 3 ali več, kot je omenjeno na embalaži. Saj se z eno merico oblačila operejo enako učinkovito. Obenem pa tako bolj pazimo na svoje okolje, saj v naravo ne spuščamo toliko škodljivih sredstev. 

Večina ljudi sedaj zagovarja tudi uporabo naravnih sredstev za čiščenje oblačil in dodajanje sode bikarbone ob vsakem pranju. Upam, da bo to postala stalna praksa tudi pri vsakem od nas. 

Pogosto opazim tudi kako nas hočejo trgovine pretentati, ko pregledujem reklamne kataloge in ponujajo večjo embalažo nekega izdelka po zelo ugodni akcijski ceni. Ampak, če v trgovini pogledaš redno in akcijsko ceno na kg lahko vidiš, da je izdelek v akciji dražji. 

Na takšne in podobne manipulacije me je vedno opozorila tudi moja mami. Od nje sem se namreč naučila ogromno tudi o varčevanju.

Večkrat, ko po spletu iščem kakšen izdelek vedno počakam, da ga znižajo ali da imajo dneve brezplačne dostave, če ga ne potrebujem takoj. In zato pogosto vidim kako se cena zanj spreminja. En dan je znižan za 25%, čez kak teden za 5% potem čez kak mesec za 60%, potem je nekaj dni redna cena in nato je spet znižan za samo 7%. 

To se mi je zgodilo ravno nekaj dni nazaj. Napisala sem prispevek o eni izmed spletnih trgovin, kjer večkrat nakupujem izdelke za hčerkico in kar naenkrat se je znesek v moji nakupovalni košarici v celoti spremenil.

Med pisanjem prispevka sem tudi sama iskala izdelke za hčerkico in zato je bil znesek v košarici v tistem hipu 25€. Nato sem še svoji mami pokazala nekaj izdelkov, saj je želela tudi ona nekaj naročiti za svoja vnuka.

In, ko sem hotela zaključiti nakup je sledil šok. Cena za izdelke v košarici se je spremenila iz 25€ na 130€. Saj kar naekrat polovica izdelkov ni bila več znižana kljub temu, da je bilo objavljeno, da so cene znižane do konca februarja.

Razjezili so me do te mere, da na koncu nisem kupila ničesar razmišljati pa sem začela tudi o tem, če bi sploh objavila prispevek o njihovi spletni trgovini.

Cene za isti izdelek se lahko v roku enega meseca spremenijo tudi do 8 x. Lahko pa imajo le en dan znižan točno tisti izdelek, ki ga potrebuješ za 90% in še brezplačno dostavo. Takrat je sigurno tvoj srečni dan. Tudi meni je že uspelo najti ogromno odličnih izdelkov po zelo ugodnih cenah. 

Potem so tukaj še prodajalci, ki naročajo izdelke iz kitajske – aliexpressa in jih v Sloveniji prodajajo tudi po 90% dražjih cenah. Tudi sama sem večkrat naletela na takšne prodajalce in plačala ogromno denarja za izdelke za otroke, ki jih nisem našla nikjer drugje v Sloveniji. Nato pa sem vse videla na aliexpressu, ko sem pričela z nakupi preko njihove spletne strani po smešno nizkih cenah. 

Kot sem že pisala v prejšnjem prispevku je tudi večina izdelkov iz spletnih kuponov iz aliexpressa in so zato malce dražji. Pa vendar se vam izplača izkoristiti te kupone, če izdelek potrebujete takoj. Saj še vseeno lahko veliko prihranite.

Odličen nakup pa so lahko tudi spletni kuponi za počitnice. Saj z njimi lahko prihranite ogromno denarja le vedno preverite možna doplačila. Drugače vas lahko stanejo več, kot če počitnice rezervirate na turistični agenciji ali kje drugje. 

Sama sem že večkrat kupila spletne kupone za počitnice po polovični ceni in vedno smo se imeli na počitnicah odlično. Ker pa smo prihranili dovolj denarja smo si lahko privoščili daljši oddih. 

Pogosto smo dobili tudi najboljše sobe v hotelu z čudovitim razgledom na morje in polpenzionom ter še druge ugodnosti. Vendar sem vedno preverila cene tudi na uradni spletni strani hotela. Saj so lahko nekatere spletne strani z kuponi tudi zelo nepoštene in ponujajo dražje cene. 

Seveda sem, kot vedno v excel tabeli primerjala cene različnih ponudnikov in preverila vsa morebitna doplačila preden sem sprejela končno odločitev kje bomo rezervirali počitnice. 

Do sedaj sem imela le dobre izkušnje z počitnicami, ki sem jih kupila preko kuponov. Vendar sem do zdaj skoraj vsakič rezervirala počitnice pri drugem ponudniku vedno pri tistem, ki je ponujal največ ugodnosti za najnižjo ceno. 

Še en namig glede nakupa v spletnih trgovinah. Če je pri nakupu nad 30€ brezplačna poštnina in je vaš znesek nakupa 25€ je bolj pametno kupiti še en izdelek, kot pa plačati 5€ poštnine.

Trgovine pa z nami manipulirajo tudi pri nagradah za nakupe. Saj imajo pogosto nagrade za nakupe nad 20€ ali več in zato nakupimo veliko več kot resnično potrebujemo. Pogosto pa so te nagrade namenjene otrokom in tako nas še dodatno spodbudijo k nakupu. 

Ste tudi vi že kdaj opazili njihove tehnike manipulacije? 

Če želite še naprej spremljati moje prispevke na temo varčevanje jih lahko dnevno berete na spletni strani www.izberimodro.si ; na Fb strani https://www.facebook.com/izberimodro/ ali FB skupini Modro varčevanje https://www.facebook.com/groups/345396729167386/. Lahko pa si tudi naročite svoj varčevalni načrt http://www.izberimodro.si/varcevalni-nacrti/.

Za vas sem prispevek pripravila Klavdija Vidic, lastnica podjetja Izberi Modro. 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*