Marmorni kolač

Vsem zelo dobro poznano pecivo je marmorni kolač. Vsakič, ko ga pečemo, smo presenečeni nad vzorcem, ki je nastal zaradi mešanice svetle in temne mase v pecivu. Marmorni kolač se prileže tako ob čaju kot kavi, otrokom pa bo teknil ob kozarcu mleka. Svež ostane tudi več dni in se ne izsuši.

marmorni kolač simon šketa enostavno

Če boste poizkusili sami speči marmorni kolač boste ugotovili, da je neprimerno boljše od tistega, ki ste ga kupili v trgovini. Marmorni kolač je prava klasika, ki ne manjka tako na prazničnih mizah, kot v našem vsakdanu. Za vas smo pripravili dva recepta, za katera ne potrebujete veliko denarja in časa, marmorni kolač pa ne bo ostal dolgo na krožniku.

Enostavni marmorni kolač

Enostavni marmorni kolač – sestavine:

  • 4 jajca
  • 200 g bele moke
  • 260 g sladkorja
  • 2 jušni žlici kakava v prahu
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • po želji:
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • koščki čokolade
marmorni kolač simon šketa čokolada

Enostavni marmorni kolač – priprava:

  1. penasto umešajte jajca in sladkor (po želji tudi vanilijev sladkor)
  2. dodajte moko zmešano s pecilnim praškom
  3. polovico zmesi vlijte v predhodno pomaščen in pomokan model za peko
  4. v preostanek zmesi pa vmešajte kakav
  5. v model za peko vlijte še preostanek mase
  6. po želji dodajte še koščke čokolade
  7. pecite 50 minut pri 190°C
  8. Ko se ohladi, ga odstranite iz posode in posujte s sladkorjem v prahu

Marmorni kolač z mascarponejem

Marmorni kolač z mascarponejem – sestavine:

  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 300 g sladkorja
  • aroma vanilije
  • 150 g sira mascarpone
  • 0,6 dl ruma ali aroma ruma
  • 2 žlici kokosovega masla
  • 2 žlici kakava v prahu
  • ½ vrečke pecilnega praška
marmorni kolač simon šketa mascarpone

Marmorni kolač z mascarponejem – priprava:

  1. penasto umešajte jajca in sladkor
  2. dodajte moko, vanilijo, mascarpone, rum, kokosovo maslo in pecilni prašek
  3. želeni model za peko premažite z maslom in vanj zlijte 2/3 pripravljene mase
  4. preostanku pa dodajte kakav in testo prelijte po modelu za peko
  5. pekač ali model za peko prekrijte s peki papirjem in pecite 45-50 minut pri 175 stopinjah

Marmorni kolač je ne samo zelo okusen temveč tudi očem privlačna sladica. Saj veste, da ljudje jemo tudi z očmi. S svojimi vzorci in kontrastom bo postalo priljubljeno pecivo tudi otrokom, seveda pa pazite, da vanj ne boste vmešali ruma. Če ste ljubitelji rozin lahko v marmorni kolač vmešate tudi rozine.

Recept smo povzeli s spletne strani http://www.sketa.si/, kjer lahko najdete še več slastnih receptov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*