Prava medica

MedicaSte kdaj poizkusili to božansko pijačo naših prednikov? Če je vaš odgovor DA se verjetno motite. Zakaj se motimo boste rekli, zato ker pod besedo medica večina nas Slovencev razume kot mešanico medu in žganja, še posebej če je zraven domače žganje a v resnici to ni medica, to je medeni liker. Naj vam povem svojo zgodbo o spoznavanju medice ali tako imenovanega medenega vina ter moji želji da pomagam rešiti to zagato z poimenovanjem te čudovite pijače. Medico ali medeno vino sem spoznal preko prijatelja čebelarja, ki bo tudi moj mentor ker to leto pričenjam z čebelarjenjem. Letos je meni in ženi podaril izjemno kostanjevo medico letnik 2005, ki je kar nisva mogla nehati piti tako da smo jo popila v rekordnem času in naj vam povem da česa tako dobrega še nisem pil!. Zato se mi je porodila misel, kaj če bi jaz poizkusil ustvariti ta čudež.

Tudi sam sem do nedavnega verjel večini da je medica zmes žganja in medu kar seveda ni res, ta žlahtna pijača je vino. In tako kot je to pri vinih poznamo suhe, polsuhe in sladke medice pa tudi medice z raznoraznimi dodatki posebno v tujini, ki dajo medicam svoja posebna imena na primer: melomel – medica z dodatkom različnega sadja, pyment- medica z dodatkom grozdnega soka, metheglin – medica z dodatkom zelišč in začimb, cyser – medica z dodatkom jabolčnega soka, … . Preden pričnem z opisovanjem postopkov in opreme bi poudaril da je zelo pomembno dobro razkužiti vse pripomočke s katerimi bomo pripravljali medico. Pričel bi z izbiro osnovne surovine, na kateri stoji medica, to je med.

Domača medicaMed mora biti najboljše kvalitete kajti le tako dosežemo prenos in pretvorbo vseh pomembnih sestavin medu med fermentacijo v medico in tudi vemo kaj pijemo, zato odločno vztrajam pri slovenskem medu naših domačih čebelarjev. Pa da ne pozabim; z izbiro različnih sort medu ali pa mešanjem različnih sort med seboj lahko dobite neverjetne okuse. Naslednja je voda, tako kot med je voda pomembna pri medici saj lahko primesi in dodatki v vodi spremenijo okus medice zato trda voda ni najbolj želena pri izdelavi medice pa tudi klor, ki ga voda vsebuje škodi kvasovkam, ki jih dodamo da opravijo fermentacijo tako imenovanega mošta v vino. Kvasovke so zelo pomembna bitja, pomembna za fermentacijo, z izbiro različnih vrst kvasovk lahko določamo okvirno stopnjo alkohola, deloma tudi okus, ki ga bo imela naša medica. Pomembna je tudi temperatura vrenja in temperatura staranja medice po vrenju.

Staranje medice po vrenju in pretakanju naj bi potekalo v temnih prostorih do največ 15°C in minimalno 6 mesecev še bolje pa 1 leto in več preden pokaže ves svoj bogati in globoki karakter, možno jo je piti tudi že po par mesecih vendar po izkušnjah ni tako dobra. Oprema, ki jo potrebuješ za izdelavo medice je preprosta, sam uporabljam za enkrat steklene 5l bučke in veho za vrenje. Zaradi spremljanja vrenja in določanja stopnje alkohola pa se sam poslužujem z refraktometrom, ki je vsaj zame nepogrešljiv instrument. Po določenem obdobju staranja medenega vina si ga lahko privoščite ohlajenega vendar ne prehladnega saj lahko določeni okusi zbledijo. Izdelava Medenega vina ali medice je zelo zanimiva in užitki pri pitju fenomenalni, vendar je potrebno biti potrpežljiv in si tudi prebrati kako zanimivo literaturo na to temo obstajajo pa tudi krasni tuji forumi kjer zveste vse kar potrebujete za izdelavo. Zakaj pa ne, izdelajte si svoj božanski nektar, pa na zdravje!