Menite, da ste varni pred vdorom hekerjev?

Strokovnjak za informacijsko in tehnično varnost je ugodnejši od zneskov nepridipravih hekerjev. Kako močna je varnost naprav in podatkov,  ko sedimo za računalnikom in brskamo po spletu, pošiljamo sporočila preko telefona ali klepetamo preko različnih aplikacij. Počutimo se varne in suverene, a v ozadju digitalnih ekranov je mnogo več, kot si lahko predstavljamo. Z vsako izbiro, ki jo potrdimo s klikom, svetovnemu spletu o sebi sporočamo kopico informacij, ki se shranijo v nam nevidnih in nedostopnih bazah. Tudi če uporabljamo VPN-povezave (ki skrijejo naš IP) ali TOR-omrežje (temno stran interneta, ki je brskalniki ne indeksirajo), popolne anonimnosti ne moremo doseči.

detekta informacijska varnost heker

Varnost se nam zdi samoumevna, a je v poplavi digitalnih tehnologij vse prej kot to. Kakor hitro se razvija digitalni svet, tako hitro, ali še hitreje, napredujejo hekerji. Ti si brez pooblastil vtirajo pot do naših bolj ali manj zaupnih informacij. Ste prepričani, da niso tudi vaše na seznamu njihovih tarč? Ste prepričani, da vaš poslovni informacijski sistem ni ranljiv? Kakšni so vaši varnostni načrti in analiza varnostnih tveganj?

Vse prepogosto se podjetja in posamezniki o varnosti naprav in podatkov sprašujejo šele, ko jim preti nevarnost ali pa so jim bile informacije že odtujene. A takrat je prepozno. Kot detektivsko-varnostna agencija, vam v podjetju Detekta svetujemo, da redno skrbite za kontrolo svojih varnostnih sistemov, izdelate varnostne elaborate ter o varnostnih ukrepih in tveganjih seznanite svoje zaposlene. Le en klik je dovolj, da je srce vašega podjetja ali spletišče osebnih informacij razkrito nepridipravu, ki je uspešno vdrl v vašo napravo.

detekta informacijska varnost črna

Najeti strokovnjaka, ki vam pri tem hitro in učinkovito pomaga, je mnogo ceneje in hitreje, kot odpravljanje posledic takšnih hekerskih vdorov. Osebne računalnike se v najboljšem primeru lahko hitro formatira, podatkovne baze podjetja pa so lahko nepopravljivo izdane. V detektivsko – varnostni agenciji Detekta vam nudimo strokovno pomoč:
– s pregledom  in oceno varnosti vaših prostorov, dokumentov in opreme,
– s pregledom  varnostnih elaboratov ter načrtov za preprečevanje vdorov in odtujevanja zaupnih informacij,
– s strokovnim svetovanjem z namenom preprečevanja vdorov v sisteme,
– ter hitro in učinkovito pomoč pri odpravljanju odkritih varnostnih pomanjkljivosti.

Kot strokovnjaki za kontrolo ranljivosti informacijskih sistemov in naprav, smo bili povabljeni na Konferenco etičnega hekinga HEK.SI 2017, ki bo 6. in 7. aprila potekala v Ljubljani. Naš detektiv, specializiran strokovnjak za področje tehnične, informacijske in fizične varnosti, bo spregovoril o:

– vdorih v zasebnost z uporabo pametnih telefonov
– varni uporabi pametnih telefonov

Poglejmo si le nekaj primerov, kako hitro lahko zlonamerni hekerji vstopijo v naše naprave doma ali v podjetjih. Ob podcenjevanju preventivnih varnostnih ukrepov lahko tako že danes povzročijo pravo manjšo ali večjo katastrofo.

detekta informacijska varnost napad

 

Predstavljajte si, da imate podjetje, ki bo pravkar na trg lansiralo nov produkt, na katerem ste delali več mesecev in vanj vložili mnogo denarja in upov za prihodnost. Premetena konkurenca pa ravno na dan D poskrbi za napad na vašo spletno stran, ki je bila očitno preslabo zaščitena. Ta povzroči preobremenitev in nedelovanje ravno v času, ko vas trg z zanimanjem spremlja… Neugodno!

Najbolj zaščitena podjetja in organizacije niso povezana s svetovnim spletom. A zgodi se, da napadalec kot serviser opreme vstopi v podjetje in z USB ključem ali računalnikom, ki ga priklopi v omrežje zaprtega sistema, okuži še tako fizično varovano opremo, ki pa je bila informacijsko očitno preveč ranljiva.

Z uporabo pametnih telefonov se nam je odprl svet. Informacije so vedno in povsod pri roki, oziroma v našem žepu ali torbici. Po besedah idc.com je Android novembra 2016 zasedal skoraj 87% pametnih telefonov po svetu. Za večji del teh uporabnikov lahko trdimo, da so si ustvarili tudi Googlov račun, brez katerega je androidni telefon praktično neuporaben. Tako Google kraljuje nad informacijami, ki mu jih uporabniki vsak dan brez pomislekov zaupajo. O nas ve več, kot naši prijatelji, družine, itd. Tako osebne informacije postajajo javno shranjene in ob nepremišljenem klikanju ikon tudi javno dostopne.

Tudi največ uspešnih hekerskih napadov se zgodi prav iz nepremišljenosti in naivnosti ljudi. Neznani ljudje nas preko spletnih profilov in informacij, ki smo jih zaupali spletu, lahko natančno preučijo. Sporočilo, ki nam ga pošljejo lahko izgleda, kot bi ga pisal naš popoln znanec. Predlagajo nam stran ali priponko, ki ustreza našim interesom in le-tem pač zaupamo. Zato jo kliknemo oziroma odpremo in hop… zlonamerni hekerski neznanec je že vdrl v našo napravo.

V zadnjem času je pogosta posledica vdora popoln zaklep sistema naprave. Da bi naivni lastnik lahko zopet dostopal do svojih podatkov, mora hekerju plačati vsoto, ki jo zahteva. Pri tem običajno ni namen zbiranje informacij, ampak le zaslužek. In brez plačila, je vaša naprava za vedno neuporabna. Lahko jo le še formatirate, a s tem izgubite vse podatke, shranjene v napravi. Za kaj se boste torej odločili?

Mi vam predlagamo preventivo, ki je zagotovo cenejša od zneskov zlonamernih hekerjev.

Kontaktirajte nas in izkušeni, strokovno usposobljeni detektiv varnostno-detektivske agencije Detekta bo poskrbel za varnost vaših informacij in nenazadnje vaše zasebnosti >>

Avtor članka: sodelavka v detektivsko – varnostni agenciji Detekta d.o.o.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*