Otroška klasika, ki jo obožujejo tudi odrasli so seveda mesne kroglice in špageti. Priprava je, kljub temu da vzame nekaj časa, enostavna. Sama včasih kupim kar več svežega mesa, ki ga zmeljem in pripravim po spodnjem receptu, potem pa postavim v skrinjo, kjer mesne kroglice brez težav počakajo. Namesto krekerjev včasih uporabim drobtine, ki jih doma sama zmeljem iz preostanka suhega kruha. Tako prilagajam sestavine glede na to, kaj imam svežega oz. kaj je potrebno porabiti. Prav tako pa je tudi z omako. Namesto paradižnikovih pelatov včasih uporabim papriko, včasih bučke. Klasične mesne kroglice tako dobijo drugačen okus, ki se ga ne naveličamo.
Predstavljamo vam lahek recept za okusno kosilo!
Sestavine (za 4 osebe):
- 12 krekerjev
- Ščep svežega rožmarina
- 2 žlici gorčice
- 500g svežega mletega mesa, mešanice govedine in svinjine
- 1 jajce
- Ščep soli in popra
- 1 čebula
- Nekaj lističev bazilike ( po okusu)
- 2 stroka česna
- 3 žlice olja
- 400g paradižnikovih pelatov
- Parmezan po okusu
- 400g testenin ( 100g/ osebo )
Priprava:
Mesne kroglice in špageti so jed, ki vzamejo nekaj časa, da jo pripravimo. Seveda so zato bolj okusni! Želimo vam veliko prijetnega packanja,… in naj vam pri oblikovanju kroglic pomagajo otroci.
Krekerje zavite v svež prtič in jih zdrobite z roko ali pa jih zmeljite v mešalniku. Stresite jih v veliko posodo, saj boste kasneje v njih pomokali mesne kroglice.
V posebno posodo dodajte sveže nasekljan rožmarin ( naj bo nasekljan na čim manjše koščke), dodajte gorčico in meso. Ubijte še jajce ter ščep soli in popra ter močno premešajte.
Dobro operite roke in iz pripravljene mase naredite mesne kroglice. Mi smo jih pripravili 24, lahko pa delate tudi manjše, tako jih bo več.
Kroglice postavite na krožnik ter jih pokapajte z oljem, tako da dobijo masten ovoj. Za nekaj minut jih postavite v hladilnik, med tem pa se lotite pripravljanja čebule in ostalih sestavin.
Nasekljajte čebulo, baziliko in česen. Segrejte ponev, ji dodajte dve žlici olja ter najprej popražite čebulo. Ko je zlato rjava ji dodajte česen in baziliko. Ko česen zadiši in dobi zlato rjavo barvo v ponev dodajte paradižnikove pelate. Če se vam zdijo kosi paradižnika preveliki jih zmiksajte s paličnim mešalnikom ali med pripravo narežite. Začinite po okusu in pustite, da omaka mirno vre. Mešajte.
Segrejte ponev z nekaj kapljicami olja. Mesne kroglice pomokajte v posodi z zmletimi krekerji, da se med pečenjem in kuhanjem ne razpadejo. Ko je ponev vroča na njej z vseh strani popecite kroglice in jih, ko so zlato rjave, premaknite v paradižnikovo omako, kjer jih pustite 20-30 minut, da se skuhajo.
V posebni posodi v slani vodi, skuhamo testenine. Ko so kuhane jih odcedimo in pripravimo na krožnike, dodamo še mesne kroglice in omako ter naribamo parmezan.
Dober tek!