Mikroučenje – na sodoben način do uspeha

80% naučenega človek pozabi – v 30 dneh! Hermann Ebbinghaus, pionir v raziskavah spomina, je za ponazoritev te svoje trditve uporabil krivulji pozabljanja in pomnenja. Bi jih začrtal drugače, če bi poznal prednosti mikroučenja?

Mikroučenje je odgovor na klasičen proces pridobivanja znanja. Skozi slednjega je šla večina in ga dobro poznate. Za mnoge je še kako duhamoren! Stotine različnih virov, ogromno učne snovi, veliko teorije in malo praktično uporabnih informacij. Odlične razmere za grizenje nohtov, sivenje las in visok pritisk. Končni izkupiček tega procesa redko upraviči vloženi trud!

delo od doma mikroucenje spletna komunikacija spletno oglasevanje knjige»Oooooo, koliko je tega!!!«

Drži. Vsa odvečna balast v učni snovi po navadi uniči interes za učenje in vašo osredotočenost. Na koncu si še najbolj bistvenega ne zapomnite ali zaradi preobilja informacij tisto najbolj pomembno pozabite. Zaskrbljeni obtičite na poti pridobivanja PRAVEGA znanja. A za to ne smete kriviti le sebe. Del krivde brez slabe vesti pripišite zastarelemu učnemu sistemu.

Učni proces oz. izobrazba bi morala služiti vam in ne obratno, je tako?

Mikroučenje, ki je rezultat tehnološkega napredka, je ta odnos obrnil na glavo. Gre za zelo individualizirano učno izkušnjo, katere glavni namen je takojšnje pridobivanje novih veščin in z njimi napredek v praksi.

 Nesporne prednosti mikroučenja:

  • učna snov formalne ali neformalne narave je oblikovana v bogato video vsebino dolžine 3-5 minut in je usmerjena v točno določen učni rezultat oz. delovni uspeh.
  • količina informacij je previdno odmerjena, kar omogoča veliko boljšo osredotočenost in pomnenje (se spomnite krivulj omenjenih v podnaslovu?).
  • potrebne informacije za dokončanje ali izvrševanja trenutne delovne naloge je moč hitro in enostavno najti (ang. just in time support).
  • učna snov je dosegljiva na tablicah, pametnih telefonih, prenosnikih in zato potrebno znanje lahko bogatite praktično kjerkoli.

Po vsem tem ni skrivnost, da prednosti mikroučenja za usposabljanje zaposlenih in poslovni razvoj s pridom izkoriščajo številna uspešna podjetja po svetu (npr. Fortune 500).

Pa vi, imate izkušnje z metodo mikroučenja? Še pomembneje: jo uporabljate na področju, ki vam dejansko lahko omogoči način življenja, o katerem že tako dolgo sanjate? Ste sami svoje uspešno podjetje?

V življenju ni bližnjic. Obstajajo pa moč znanja in bistri pristopi k uresničevanju ciljev ter … delo!

Zato je nujno, da se zavedamo ZAKAJ in NA KATEREM PODROČJU želimo pridobiti določeno znanje ter KDAJ.

Na gornje odgovorimo z dejstvi:

Dovršene oblike nabora znanja (‘mikro narave’) s področja spletne komunikacije in oglaševanja – dosegljive seveda na svetovnem medmrežju – vam lahko sčasoma na izjemno eleganten način omogočijo finančno in s tem pogosto povezano osebnostno svobodo. Iskreno – je kdo, ki si ne želi svobodno razmišljati, odločati in delovati? Pomeni – živeti polno, radostno in navdušeno?

Za to vrsto izobrazbe pa je najbolj primeren čas ZDAJ, saj ima trenutno že kar približno 2 milijardi ljudi internetno povezavo. Poznate bolj obsežen trg za vaše sporočilo, vašo storitveno ponudbo ali produkt?

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*